Mide Kanseri Neden Olur, Kimlerde Görülür? Tanısı ve Tedavisi

Mide Kanseri Neden Olur, Kimlerde Görülür? Tanısı ve Tedavisi Doğal beslenmeden uzaklaştıkça mide kanseri daha fazla kişide görülüyor. Nedeni farklılıklar göstermekle beraber tanı ve tedavide geç kalınmamalıdır.

Mide Kanseri Neden Olur Mide kanseri, mide yüzeyini saran hücrelerin kontrolsüz büyümesi ve çoğalması sonucu gelişen kanser türüdür.

Çeşitli nedenlerden dolayı mide mukozasının herhangi bir yerine yerleşebilen kötü huylu (malign) tümörlerin gelişmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Mide duvarının 5 katmanı bulunmaktadır. Oluşan bu kötü huylu tümör ya da tümörler ne kadar derinde ise iyileşme de bir o kadar zor olmaktadır.

Midenin vücutta bulunduğu bölgeye de bakıldığında herhangi bir kanser durumunda çevre organlara yayılma olasılığı oldukça yüksektir. Gelişen tıbbi tedaviler ile günümüzde görülme sıklığı eskiye kıyasla azalmış olsa da hala en sık görülen kanser türleri arasındandır.

Mide kanseri ne sıklıkta görülür?

Mide Kanseri Neden Olur

Mide kanseri konusunda akla takılan sorulardan biri mide kanseri ne sıklıkta görülür sorusudur. Çünkü mide kanseri şüphesi olan bireyler ya da mide kanseri hastaları ne sıklıkta görüldüğünü öğrenerek kendilerini psikolojik olarak bir nebze de olsa rahatlatırlar.

Ender görülen rahatsızlıklar her zaman korkutucu ve tedavisi mümkün olmayan şeklinde düşünülmüştür. Mide kanseri ülkemizde en sık görülen kanserlerden biridir. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülür.

Ülkemizde mide kanseri sıralaması kadınlarda 6. Sıradayken, erkeklerde ise 5. Sırada yer almaktadır. Görülme sıklığı konusu yaş ile de değerlendirilebilir. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artmaktadır. Mide kanseri en sık 60-80 yaş aralığında görülmektedir.

Mide kanseri tehlikeli bir hastalık mıdır?

Kanser tüm dünyaca tehlikeli olarak kabul görmüş genel bir hastalıktır. Ancak kanser türlerine ve tedavilerinin gelişimlerine göre tehlike oranı da değişiklik göstermektedir. Mide kanseri tehlikeli bir hastalık mıdır sorusunun cevabı ise maalesef tehlikeli bir hastalıktır. Çünkü midede bulunan köyü huylu tümörün çevre organlara sıçrama ihtimali çok yüksektir.

Midenin görevi besinleri ayrıştırmaktır. Bu kanserin büyümesi ile de bu görevleri yerine getirememesi sadece hastalığın tehlikesi değil, bireyin de fizyolojik gereksinimleri için tehlike arz eder. Hastanın seyrinin kötüye gitmesi de tedavinin sonuç vermesini zorlaştırmaktadır.

Mide kanseri neden olur? Mide kanseri kimlerde görülür?

Mide kanseri neden olur? Mide kanseri kimlerde görülür?

Mide kanseri neden olur ve mide kanseri kimlerde görülür sorusunun cevabı bireylerin yaşam tarzına göre değişiklik gösterir. Mide kanseri nedenlerine bakıldığında birçok neden görülmektedir.

Bunlar arasında yanlış beslenme alışkanlığı önemli nedenlerdendir. İşlenmiş gıdalar, aşırı tuzlu ve salamura yapılmış gıdalar gibi zararlı yiyeceklerin aşırı tüketimi mide kanserine davetiye hazırlayabilir. Sigara ve alkol tüketimi, genetik nedenler, enfeksiyonlar, stres gibi birçok sebep ile mide kanseri görülebilmektedir.

Mide kanseri herkeste görülebilir ancak en sık görüldüğü kişilere bakıldığında; ileri yaş (60-80 yaş), geçmişinde mide ameliyatı olması, pernisiyöz anemi (B12 eksikliği kaynaklı vücutta yeteri kadar alyuvar üretilememesi), aile bireylerinden birinde mide kanseri öyküsü, farklı mide rahatsızlıkları geçirmiş olması gibi özelliklere sahip kişilerde mide kanseri sık görülmektedir.

Mide kanseri hastanın şikayetleri nelerdir?

Mide kanseri erken dönemde teşhisi zor bir rahatsızlıktır. Çünkü mide kanseri şikayetleri diğer bazı rahatsızlıklarda da görüldüğü için hastalar bu yakınmaları göz ardı ederek mide kanserinin erken tanısına engel olur ve ilerlemesine sebep olmaktadır.

Mide kanseri hastanın şikayetleri nelerdir sorusunun cevabı işe şunlardır; sebebi bilinmeyen kilo kaybı, iştahsızlık, erken doyma, mide ağrısı, bulantı ve kusma, kişinin yemek yedikten sonra şişkinlik hissetmesi, mide bölgesinde gözle görülebilen şişme oluşması, kansızlık, ciltte solukluk, yorgunluk, halsizlik, hematokezi (dışkıda kan görülmesi), yutma güçlüğü gibi şikayetlerdir.

Mide kanseri tanısı nasıl konur?

Mide kanseri tanısı nasıl konur sorusu kafalara takılan bir sorudur. Tanı genellikle erken konamaz. Çünkü mide kanseri belirtileri hafif rahatsızlıkların belirtileri ile aynı olabilmektedir. Bu yüzden hastalar bu şikayetleri önemsiz görebilir. Mide kanserinin erken tanısı hastalığın iyileşme hızı için oldukça önemlidir. Erken tanıda yöntem endoskopidir.

Endoskopi ise doktorunuz ve uzman ekip tarafından ağızdan sokulan ucu ışıklı bir kamera sistemi ile sindirim sistemi görüntülenerek inceleme yapılır. Mide kanseri ile ilgili şüphe yaratan durum var ise biyopsi yapılır. Endoskopi korkulacak bir tanı yöntemi değildir.

Bu yöntem hasta için acısız ve ağrısız bir yöntemdir. Endoskopi haricindeki diğer tanı yöntemleri öncelikle fiziki muayene ve hastanın tıbbi öyküsüdür. Bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, tam kan sayımı, dışkıda gizli kan testi gibi yöntemlerdir.

Tedavisi mümkün müdür?

Mide kanseri ülkemizde en sık rastlanan kanserler arasında yer aldığı için mide kanseri tedavisi mümkün müdür sorusu da en çok sorulan sorulardandır. Tedavi yöntemlerine bakıldığında diğer kanser çeşitlerinde görüldüğü gibi radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi tedavidir.

Cerrahi tedavi kanserin evresi, türü ve hastanın durumuna bakılarak uygunluk derecesine göre yapılabilir. Cerrahi tedavide amaç kanserli bölgeyi sağlam bölgeden ayırıp kurtarmaktır. Kemoterapi uygulamasındaki amaç ise kanser hücresinin büyümesini ve yayılmasını yavaşlatmaktır.

Radyoterapi ise mide kanseri için kullanılan yaygın bir tedavi değil. Uygulanan hastalardaki uygulanma amacı ise ileri evredeki hastaların ağrılarını hafifletmek ve tümörlerin küçülmesini sağlamaktır. Ana tedavi yöntemleri cerrahi tedavi ve kemoterapidir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap