Diş Kanaması Neden Olur?

Dişlerimiz içerisinde kan barındıran bir oluşum değildir. Dolayısıyla diş kanaması olarak tabir ettiğimiz ve toplumun büyük kesiminde yankı bulan hadise aslınd..

Dişlerimiz içerisinde kan barındıran bir oluşum değildir.

Dolayısıyla diş kanaması olarak tabir ettiğimiz ve toplumun büyük kesiminde yankı bulan hadise aslında diş eti kanaması olarak değerlendirilen olaydır.

Bu noktada diş kanamasına sebep olacak birçok etkenden bahsedilebiliyor.

Özellikle de ağız sağlığının temelini oluşturan diş eti rahatsızlıkları bunların başında yer alıyor. Tabi ki yalnızca beşeri şartları burada söylemek yanlış olacaktır.

Bakım yapmamak, ağız sağlığına özen göstermemek, sık sık kontrol ettirmemek ve dışarıdan alınacak darbeler ya da bir takım eylemler diş kanamasına neden olabilir.

Ağzınızda var olan bir sorunun çözülmemesi ciddi hastalıkların oluşumunda çok etkilidir.

Birçok alakasız ve bağlantı kurulamayan rahatsızlığın temelinde diş ve ağız sorunlarının yer aldığı bilinmektedir.

Genellikle de kökenine inildiğinde diş eti sağlığı bunların en önemli parçalarını oluşturur.

Diş etlerinde çekilme, biçimsizlik, yapısal bozukluk ve farklı bir problem olan kişilerin sağlıklı dişlere ya da sağlıklı bir ağız yapısına sahip olmaları imkânsızdır. Birçok çürüğün ve benzeri diş sorununun da temelinde bu vardır.

Diş Kanamasının Nedenleri?

Yalnızca bilinenlerden bahsetmekten ziyade aslında birçok yanlışın diş etlerine kalıcı zarar verdiğinden bahsetmek daha yararlı olacak. Kaldı ki günümüzde diş fırçalamak ya da ağız sağlığına önem vermek bunun için yeterli olmayabiliyor.

Genetik

Kalıtımsal olarak bazı kişilerin ailelerinden geçen genlerde ağız sağlığına ilişkin benzerlikler görülebilir. Bu tavşan diş, yamuk diş ya da diş eti problemleri olarak gözlemlenebilir. Haliyle diş eti kanamalarında genetik unsurlar göz önünde bulundurulur.

Hormonlar

Hormon değişimleri neredeyse vücudumuzun her noktasını etkiliyor. Örneğin hamilelik, ağır ilaç kullanımı, hastalık periyotları gibi hormonlarımızda değişikliğe sebep olan dönemlerde diş eti rahatsızlıkları içinde bir ön ayak oluşmuş oluyor.

Bakteriler, Plak ve Tartar

Bakteri plaklarının ağzınızın her yerinde olduğundan emin olabilirsiniz. Kaldı ki düzenli diş fırçalasanız dahi yemek yediğimiz, sürekli olarak kirlenen ve salgı içinde olan bir kısımdan bahsetmekteyiz. 1 miligram diş plağında ortalama olarak 400 milyon bakterinin yaşadığı bilimsel olarak açıklanmıştır.

Sigara Kullanımı

Diş eti hastalıkları için bir oluşturucu unsur olmamakla beraber gelişim sürecini hızlandıran etkenler arasındadır. Üstelik bununla sınırlı kalmayan zararları dişlerinizin sararmasına, çürümesine ve ağzınızın kokmasına sebep olur.

Dişleri Sıkmak

Gıcırdatırcasına dişlerini sıkan insanlar bunu bazen bilinçli olarak bazen ise farkında olmadan yapabilirler. Hatta uykusunda dahi bunu yapan çok fazla insana rastlanabilir. Haliyle bu durum sinir ve stres ile ilişiktir. Fakat diş etlerinin fiziksel yapısından tutun diş sağlığına kadar zararları saymakla bitmez.

Beslenme Alışkanlıkları

Vücudumuzda var olan ve bizden bağımsız olarak çalışan bağışıklık sistemimiz tamamıyla dış etkenlerden bizi ve vücudumuzu korumayı amaçlar. Fakat yeterli ve dengeli beslenme şartlarını yerine getirmememiz vitamin, mineral ve gıda eksikliğine dayalı olarak bağışıklıkta düşüşe sebep olur. Bu ağız sağlığımızı da etkileyen yegane etken olarak diş eti kanamaları için kaçırılmayacak bir fırsat yaratır.

İlaç Kullanımı ve Hastalıklar

Düzenli ilaç kullanmak zorunda olan diyabet hastalarının sıklıkla şikâyet ettiği konular arasındadır. Ancak bunu dışında da depresanlar, doğum kontrol hapları ve kalp ilaçlarının etkileri arasında diş eti kanaması bulunur. Aynı zamanda diş için kullandığınız ilaçlar ya da yapılan dolgular ağız sağlığınızı riske edebilir.

Diş Fırçalama

Diş fırçalamak yararlı bir eylemdir ve günde en az 2 defa yapılması gerekir. Ancak kaliteli bir diş fırçasıyla diş minelerine ve diş etine zarar vermeden yapıldığı sürece faydası görülebilmektedir. Aksi halde daha fazla zarara maruz kalacağınızdan şüpheniz olmasın.

Diş Kanaması Durdurmak Mümkün Müdür?

Çok uzun süre boyunca diş eti kanaması görülmez. Fakat bu sık sık görülmeyeceği anlamına gelmiyor. Her hafta yaşanacak diş kanaması sizin için ağzı sağlığınızın riskli bir durumda olduğunun habercisidir.

Bu noktada yapmanız gereken şeyleri şu şekilde sıralamak diş kanamalarının sıklığını azaltmaya ve daha sağlıklı bir ağız yapısına sahip olmanızı sağlayabilir.

Diş fırçanızı diş hassasiyetinize göre daha yumuşak seçebilir, bu konuda yardım için uzman bir doktordan destek alabilirsiniz.

Ağzınızda geçmişten kalan dolgu ve köprüleri diş hekiminize gösterip gerektiği takdirde yenilemelisiniz.

Dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş ipiyle fırçanın ulaşamadığı araları temizlemelisiniz.

Dil fırçasıyla ise diş fırçalandıktan sonra dilinizi temizlemeniz hem ağız kokunuzu hem de belli başlı diş eti iltihaplarının oluşumunu ortadan kaldıracaktır.

Ağız suyu ya da gargara metotlarıyla bakterilerden arınmayı denemelisiniz.

Rutin olarak belirlediğiniz bir zaman dilimini sürekli olarak doktor gözetiminde geçirmeniz, diş hekiminizin verdiği tavsiyelere uymanız yine aynı şekilde önem arz etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap