Miyom Neden Olur?

Bir ur olan ve rahmin kas bölgelerinde görülen Miyom çoğu zaman çok küçük olduğundan fark edilmez. Ancak farklı çeşitleriyle boyları 15 santimetreye kadarda bü..

Bir ur olan ve rahmin kas bölgelerinde görülen Miyom çoğu zaman çok küçük olduğundan fark edilmez. Ancak farklı çeşitleriyle boyları 15 santimetreye kadarda büyüyebilmektedir. Rahmin hem iç dokusunda yer alırlar hem de hızlı yayılırlar.

Bundan dolayı da kadınların dahi bunu fark etmeleri son derece zorlaşır. Aslında iyi huylu tümörler oldukları için çok büyük tehlikelere sebebiyet vermeyebilirler. Ancak yine de rahim gibi önemli bir bölgede bulunmaları ve tümör olmaları risk grubu içinde sayılmalarını sağlıyor.

Miyom çeşitleri levomiyomata, fibromiyom, leyomiyom ve fibroidler olarak sınıflandırılmıştır. Bunların tamamının da farklı ölçütlerde tanımlamaları ve nitelikleri vardır. Ancak bu çeşitlerden önce miyom türleri daha önemlidir. Bunlar da tıbbi açıdan üç ana gruba ayrılmaktadır.

Subseröz Miyomlar

Rahmin iç yapısından ziyade dış yapısına taşan, burada daha belirgin olan miyom türüdür. Bu tanıda özellikle sırt ağrısı ve diğer iç organlara baskı söz konusudur. Çünkü ağrıların kaynağında oluşan bu baskının içe doğru olması vardır. İyi olan kısmı ise diğerlerinde olduğu gibi bir kanama söz konusu olmamasıdır. Rahmin dış adale bölgesinde yer almasına karşın iç kısımlara da yayılma ihtimalini göz önünde bulundurmak lazım.

Intramural Miyomlar

Hemen hemen görülen miyom vakalarının 10 tanesinden 5’i Intramural miyom olarak tanımlanmaktadır. Rahim içinde çoğalmaya başlayan miyomlar regl döneminde de ciddi problem yaratabilirler. Kanamanın çok daha şiddetli olması rahmin büyümesine dayanır. Ağrı da aynı oranda artmaktadır. Karın ağrısı ve iç organlara sağlayabileceği etkiler ise sabittir.

Submuköz Miyomlar

Tamamen rahmin içinde oluşan bu tümör çeşidi özellikle kanamalarla adından söz ettirir. Genellikle bu tarz miyomlar çok az görülür. Hatta rahimde görülebilecek tümör vakaları baz alındığında en az rastlanan çeşididir. Ağrı şiddeti ve kanama ise sürekli olarak devam edebilir.

Miyom Nedenleri

Miyom oluşumu rahmin iç yapısına bağlı olabileceği gibi genetik olma ihtimalini de barındırır. Yani bir nevi ailenizden geçebilecek bir rahatsızlıktır. Genetik yapısının bu kadar güçlü olmasına karşın normal insan yaşantısında yaşanabilecek bazı faktörlerin sebep olması da gayet doğal karşılanır.

Genetik Sebepler

Çoğu miyom vakasında araştırmalar sonucunda rahim içindeki ur dokusunun ailevi olarak geçmiş olabileceğinden şüphelenilir. Şüpheler ise %100’lük bir emin olma payı bırakmasa da çoğunlukla doğru yönde çıkmaktadır.

Hormon Değişimleri

Başta Progesteron ve östrojen olmak üzere bazı hormonların kadınlık için önem arz ettiğini biliyoruz. Bu hormonlar miyom gibi bu tarz oluşumlar içinde ana tetikleyici unsurlardandır.

Bakıldığı zaman hormonel farklılıkların her çeşidinin de miyom nedenleri arasında yer alabildiğini göremk zor değildir. Kadınların hamilelik döneminde bu durumla karşılaşmaları ise korkutucu gelmektedir.

Ancak doktor gözetiminde olunduğu sürece miyomların ne anne sağlığını ne de bebeğin sağlığını riske atması imkânsızdır. Çoğunlukla doğum için sezaryen tercih edilir.

Alternatif Miyom Sebepleri

Yediğiniz yemekten tutunda kullandığınız plastik bir malzemeye kadar her ürünün içerdiği farklı kimyasallar vardır. Bu kimyasalların ise bazı hormonları taklit eden bir yapıya sahip olduğunu belirtmek gerekiyor.

Miyon nedenleri arasında östrojen yani kadınlık hormonu baz alan ürünlerin ciddi bir etken oluşturduğundan bahsetmek istiyoruz.

Bu durum hormon dengesizliklerine yol açtığından miyom oluşumu için önemli bir rol oynar. Aynı zamanda beslenme dengesizlikleri, vitamin ve mineral eksikliği, obezite son derece risk yaratan diğer sebepler arasındadır.

Miyom Tedavisi

Günümüz tıbbi gelişimlerinin kazanımıyla beraber Miyom tedavisi çok farklı seçeneklerle sunulabilmektedir. Baktığımız zaman miyom teşhisi konulduktan sonra yapılabilecek tedavi seçenekleri arasında şunlar bulunacaktır.

Miyomektomi

Cerrahi operasyonla rahmin iç yüzeyindeki miyom oluşumlarının temizlenmesidir.

Hormon Desteği

GnRH adı verilen bir hormonun vücuda verilmesiyle beraber adeta bir suni menapoz yaratılır. Bu durum haliyle östrojen üretiminin durmasına ve vücutta dengelenmesine sebep olur.

Yüksek Yoğunluklu Ultrason

HAYFU ya da HIFU olarak adlandırılan özel odaklı dalgaların ultrason yardımıyla hastaya nakledilmesidir. Son dönemlerde kanser tedavisi içinde kullanılmaya başlandığından tercih sebebi sürekli artmaktadır.

Histerektomi

Anestezi ile cerrahi müdahale gerektiren tedavi yöntemidir. Miyom rahimden temizlenmek için operasyon uygun görüldüğünde başvurulur.

Embolizasyon

Operasyonlardan farklı olarak genel değil lokal anestezi tercih edilir. Kasık bölgesinden ulaşılan atardamar aracılığıyla tedavi uygulanır.

Perkütan ABlasyon

İğne kullanılarak yerleri tespit edilen oluşumların temizlenmesi yöntemidir. Son dönemlerde parlayan Miyom tedavi seçeneklerinden birisidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap