Hurma Çeşitleri Neler? En İyi Hurma Nasıl Seçilir?

Hurma Çeşitleri Neler? En İyi Hurma Nasıl Seçilir? Hurma kadar doyurucu bir gıdaya rastlamış olamazsınız. Çünkü içerdiği besin değerleri vücudunuzun ihtiyaç duyacağı onlarca farklı bileşeni içermektedir.

Vitamin açısından A, C, D, K ve B1, B2, B3, B6 ve B9 içermektedir. Yani hem folik asit hem de niasin yönünden mükemmel bir besin olarak görülebilir. Yine besin lifi açısından en çok tavsiye edilen yiyecektir.

Potasyum, fosfor, selenyum, magnezyum, sodyum, kalsiyum, klor, çinko, bakır, manganez, kükürt, demir, iyot ve flor gibi onlarca minerali içerisinde barındırabilir. Hurma almadan önce en önemli unsur ise iyisini seçmekten geçer.

Öncelikle onlarca farklı çeşidi olması bu seçim aşamasını zorlaştırıyor. İyi hurma ise kendini bazı yönleriyle belli ediyor. En basit şekliyle hurmayı almadan önce kesinlikle içine bakmanız gerekiyor. İçi açık renk olan hurmaların taze olduğu aşikârdır. İçi koyu renk hurmalar ise bayatladığı için böyle bir renge sahiptir.

Hurma Çeşitleri Neler? En İyi Hurma Nasıl Seçilir?

Hurma Çeşitleri ve Özellikleri

Hurma ile ilgili onlarca farklı çeşitten söz edebiliriz. Hepsinin ise kendisine has özel bir tadı olduğunu vurgulamak gerek. Ayrıca koku, renk ve yapı olarak birbirinden farklı gözükebilir. Tüm bunları bilerek hurma almak daha önemlidir.

  • Berni Hurma

Ülkemizde de çok sık tercih edilen bir hurma türü olarak bilhassa hamilelere tavsiye edilmektedir. Besin lifi açısından zengin olduğu için çocukların tüketmesinde fayda var.

  • Dıheyni Hurma

Çoğu zaman diyet menülerinde rastlanmaktadır. Çünkü en doyurucu hurma türüdür. Rengi biraz daha koyudur ve büyüklüğü birçok hurma çeşidine kıyasla dikkat çeker.

  • Hudri Hurma

Kan değerlerinde artış gösteren etkisiyle sağlık açısından önerilen bir hurma türüdür.

  • Hulva Hurma

Yaş hurma türleri arasında yer alır ve daha çok hamilelik ve emzirme sürecinde tavsiye edilir. Diğer hurma türlerine kıyasla kokusu da lezzeti de kendisine hastır.

  • İran Hurması

Kendisine has özellikleriyle tükettiğimiz İran hurması ismini yetiştiği topraklardan alır. Tadı daha tatlı olduğundan şeker hastalarına önerilmez. İnce kabuklu ve koyu renkli bir türdür.

  • Mebrum Hurma

İnce kabuklu hurma türleri arasında yer almasının yanı sıra tadı tatlıya yakındır. Doyurucu bir besin değerine sahiptir. Dolayısıyla diyetler için tercih edilebilir.

  • Berhi Hurma

Yaş hurma kategorisinde olan bir diğer çeşit olarak Berhi öne çıkıyor. Diğer yaş hurmalara göre en sert yapıya sahip olan alternatiftir. Ayrıca çok nadir görülür.

  • Baklava Hurma

Kan yapıcı olarak adlandırılan ve adından da anlaşılacağı üzere çok tatlı olan hurma türüdür. Boyut olarak büyük ve içi etli olarak tabir edilir.

  • Amber Hurma

İsmi en çok duyulan hurmalardan birisidir. Besin lifi yönünden en zengin hurma çeşitleri arasında yer alıyor. Diyetlerin vazgeçilmezi olması bundan kaynaklıdır.

  • Acve Hurma

Zehre karşı kullanılan bir panzehir olma özelliğini taşıdığı için en ilgi çekici hurmalardan birisidir.

  • Ürdün Medhul Hurma

Yine etli hurmalar arasında yer alıp çoğuna oranla daha tatlı olması bakımından tercih edilmektedir. Çekirdeği de hemen hemen tüm türlerden daha küçüktür.

  • Şelebi Burma Hurma

Daha kuru bir yapısı olması, kahverengi rengi ve kendisine has tatlıya kaçan tadıyla bilinir.

  • Sukkeri Fahir Hurma

Özel bir hurma türü olduğunu ilk görüşte anlayabilirsiniz. Daha açık renge sahip olması, besin lifi yönünden çok doygun oluşu en önemli özellikleri arasındadır. Dolayısıyla diyetler için önemli bir ara öğündür.

  • Sugai Hurma

Diyabet hastalarına en çok tavsiye edilen hurma türüdür. Çünkü şeker miktarına oranla diğer tüm hurma çeşitlerinden daha az şekere sahiptir. Ayrıca tadı oldukça lezzetli olup besin lifi açısından da zengindir.

  • Sufri Hurma

Ülkemizde pek rastlanmasa da en ince kabuklu hurma türlerinden birisidir. Yine doyurucu yapısı öne çıktığından dolayı diyet için tercih edilebilir.

  • Ravtana Hurma

Yaş hurmalar arasında yer alıp sağlıklı beslenme amacıyla tavsiye edilmektedir. Bebeklerde gaz çıkarmayı kolaylaştırıcı etkisi, hamilelerde de süte katkı sağlaması sebebiyle tercih edilir.

  • Safavi Hurma

Bilhassa böbrek rahatsızlıkları için tüketilmesi önerilir. Şeker oranının düşük olması karaciğer hastalıklarında ve diyabet için de avantaj sağlar.

  • Rabia Hurma

En doyurucu hurmaların başında geliyor. Ayrıca kansere karşı önerilir. Besin lifi yüksek ve oldukça kalın kabuklu bir hurma türüdür.

  • Medine Medjul Hurma

En bilinen hurma türleri arasında yer alan, boyutu iri ve kabuğu ince hurmalardan birisidir. İç eti bol olması sebebiyle daha doyurucu olduğu söylenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap