Makarna Hamuru Nasıl Hazırlanır? Evde Makarna Yapmak

Makarna temel anlamda hamurdan üretilen bir yiyecek olduğu için evde de kolaylıkla hazırlanabilir. Hatta eskiler her zaman evde makarna yapmak için hamurlarını hazırlayarak bir dizi işlemden geçirirlerdi.

Kullanılan malzemeler ve teknik açıdan mutfağınızda yapmanızda hiçbir sakınca yok. Ayrıca zor bir işlem olmadığı gibi organik beslenmek için büyük bir adım atmış olabilirsiniz.

Çünkü uzmanlara göre dışarıdan alınan makarnayla kıyaslandığında ev makarnası çok daha faydalı bulunuyor. İçeriğinde de A, B1 ve B2 Vitamini ile birlikte potasyum, fosfor, kalsiyum ve protein bulunuyor.

Yani besin değerlerine bakıldığında oldukça verimli bir yiyecek olarak ezber bozabiliyor. Evde yapacağınız makarna için tabii ki bazı detayları bilmeniz gerek. Hamuru, hamurunun hazırlık süreci ve sonrasında geçen dinlendirme ile ilgili bazı püf noktalar var.

Makarna Hamuru Nasıl Hazırlanır? Evde Makarna Yapmak

Makarna Hamurunun Püf Noktaları

Makarna yapımında en temel nokta hamurun niteliğidir. Eğer iyi bir hamur hazırlarsanız çok lezzetli ve bir o kadar sağlıklı makarnalara ulaşabilirsiniz.

Hamuru hazırlarken kullanacağınız malzemeler standarttır. Bunlar farklı makarna tariflerinde değişkenlik gösterse de genel anlamda un, irmik, sıvı yağ, yumurta sarısı, tuz, toz şekerdir.

Çoğunlukla mısır yağı kullanılarak üretilse de ülkemizde ayçiçeği yağı kullanıldığına şahit olunabiliyor. Uzmanlar ise evde yapacağınız makarnanın daha sağlıklı olması açısından zeytinyağı ile yapmanızı tavsiye ediyor. Yumurtanın sarısı ise hamur için önemli detayların başında geliyor.

Malzemelerin birbiriyle çok iyi bir biçimde homojen olarak karışıyor olması önemlidir. Un ve irmik birbiriyle harmanlandıktan sonra yumurtaya geçilmelidir.

Bu malzemeleri yumurtanın hem beyazı hem sarısını dahil ederek karıştırmalısınız. Ayrıca hem sarısı hem beyazını ekledikten sonra ayrıca yumurtanın sarısını daha fazla oranda ekliyor olmanız gerekmektedir.

Hamuru karıştırdıktan sonra yaklaşık 10 dakika kadar yoğrulması yeterli olacaktır. Çok fazla yoğrulduğunda istenilen sonuç alınamayabilir. En dikkat çekici noktalardan birisi ise dinlendirme aşamasıdır. Tüm bu aşamaları geçtikten sonra hazır olan hamuru streç ile sararak buzdolabına atmanız önerilir.

Bu şekilde de 1-2 saat kadar dinlendikten sonra açma işlemine geçebilirsiniz. Hamuru ufak parçalara ayırarak yufka açacakmış gibi hazırlıklara başlayın. Genelde merdane kullanılarak açılsa da oklava ile açmanızda da bir sakınca yok. Biraz kalın bırakılması makarnanın tadı ve formu için önemlidir.

Hamuru tamamıyla açtıktan sonra dik parçalar olarak uzunlamasına kesebilirsiniz. Kestiğiniz parçaları ise ister yan ister çapraz ya da istediğiniz makarna türüne bağlı olarak kesmeye devam edebilirsiniz. Ev makarnası kesildikten sonra henüz yaş bir hamur olduğundan dolayı birbirine yapışabilir.

Bunun için bir bez üzerine sererek kurutmanız önerilir. Kurutma işleminden sonra hava almayacak şekilde kavanozlara doldurabilir 6 ay süreyle saklayarak dilediğiniz zaman pişirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap