Palamut Nasıl Temizlenir? Balığı Ayıklamanın Kolay Yolları

Palamut balığının ülkemizde de çok sevildiğini ve tüketildiğini görebiliyoruz. Çok lezzetli bir balık türü olması dışında sağlığa faydaları da ön plana çıkabiliyor.

Palamut yiyen insanlar üzerinde yapılan uzun süreli araştırmalar bazı gerçekleri açığa çıkarıyor. Araştırma sonucuna göre diş yapısı daha sağlıklı olduğu gibi saçları da besleyen bir etki yaratıyor. Viral enfeksiyonlara karşı olan direnci arttırması da beyaz et tüketimi konusunda favori balıklar arasında olmasını sağlıyor.

Besin değerlerine bakıldığında A vitamini yönünden dikkat çektiğini söyleyebiliriz. Ayrıca fosfor, potasyum, demir, protein ve folik asit ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyor.

Omega 3 yağ asidi alabileceğiniz en lezzetli balıkların başında yer alıyor. Her balık için olduğu gibi temizleme işlemi palamut söz konusu olduğunda da hemen herkesin aklını karıştırıyor.

Palamut Nasıl Temizlenir? Balığı Ayıklamanın Kolay Yolları

Palamut Temizlemenin Pratik Yöntemi

Palamut gibi nispeten daha büyük balıkların en büyük avantajı daha kolay temizlenmesidir. Birçok balıktan daha büyük olmasına rağmen içinin temizlenmesi ve kılçığının ayrılması kolaydır.

Yalnızca bu işlemi yaparken bazı detaylara dikkat etmeniz yeterli olacak. Pratik bir biçimde kılçığından ayırarak etini pişirme aşamasına geçebilirsiniz.

Pullu balıkların aksine üzerinde pul olmadığı için bunları kazımaya gerek yoktur. Bu size zamandan kazanmak için büyük bir fırsat yaratır.

Fakat pulsuz balıklarda da üzerlerini kaplayan hafif yapışkanımsı bir tabaka oluştuğuna şahit olunabilir. Bu tabakayı almak için bıçağın keskin olan yüzünü yatay olarak balığın üzerinde gezdirmeniz önerilir. Bu işlem tıraşlamak olarak adlandırılır ve balığın her iki yüzüne de uygulanır.

Başının hemen altından bıçağın ucuyla bir kesik atılarak kuyruğuna kadar indirilerek devam edilir. Bu aşamada balığın karnını boydan boya yarmış olursunuz. İç organlarını ve iç pisliğini çıkardıktan hemen sonra siyah bir kısım göreceksiniz. Bıçakla bu siyah tabakayı kesip aldığınızda ise altından parlak bir bölüm çıkacak.

Bu kısmı gördüğünüzde temizliği bitirmiş olursunuz. Ayrıca içerisinden havyar çıkması durumunda bunları iç organlarından ayrı bir noktaya koyabilir ve tüketebilirsiniz.

Tamamıyla temizledikten sonra balığın iç kısmını yıkayabilirsiniz. Bu işlem sırasında dışını da tekrardan güzelce yıkamış olacağınız için direkt olarak pişirmeniz mümkün. Genelin aksine palamut boyutunda balıklar dilimlere ayrılır ve bu şekilde pişirilir.

Tabii ki tercihen bütün olarak pişirilmesi mümkündür. Başını kestikten sonra gövde kısmını dilimleyerek ya da bütün olarak pişirme tekniğine göre uygulamaya başlayabilirsiniz. Tava, ızgara ya da fırında pişirdikten sonra afiyetle yenilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap