.
.

Egzama Neden Olur? Belirtileri ve Nedenleri, Tedavisi

.
.

Deri hastalıkları herkesin zaman zaman yaşayabileceği ve en hızlı belirti veren hastalıklardır. Bu hastalıkların en başında da egzama gelmektedir. Egzama Neden olur? Egzama birçok farklı sebeple ortaya çıkabilecek kronik bir cilt problemidir. Vücudun farklı bölümlerinde ortaya çıkabilen bu hastalık oldukça rahatsız edicidir. 

Egzama hastalığı ile ilgili merak ettikleriniz ve güvenilir bilgi içeriği ile size yardımcı olan İgrus, tüm detayları bulabileceğiniz en doğru bilgi içerik sitesidir.

Egzama Belirtileri ve Nedenleri

Egzama cilt yüzeyinde kaşıntı ve kuruluğa sebep olan bir hastalıktır. Herhangi bir tedavi uygulanmadığı takdirde derin çatlaklara dönüşebilecek kadar da acı verici olabilir. Bu çatlaklar kişinin çeşitli enfeksiyonlara ya da bakterilere karşı savunmasız olmasına neden olur.

Egzama her yaşta insanda görülebilmektedir. Vücutta çoğunlukla el, saç derisi, bacak, yüzün farklı bölümleri, dirsek, kalça, diz arkası gibi yerlerde görülmektedir. Egzama belirtileri ve nedenleri kişiye göre farklılık gösterebilir. Fakat çoğunlukla tahriş olabilecek hassas bir cilt, stres altında olmak büyük etkendir. Alerjik durumlara meyilli olmak veya astım, immünolojik hastalıklar gibi farklı sorunların belirtisi sonucu ortaya çıkabilmektedir.

Egzamanın sebepleri nelerdir diye bakıldığında, kişinin bu hastalığı yaşamasının altında birçok farklı sebep bulunabilmektedir. Egzama cildin dış dünyayla temasından ötürü yaşadığı sıkıntıya vermiş olduğu bir tepki niteliğinde olduğundan, bu tepkinin neye karşı olduğu incelenmelidir. Çevresel faktörler, kullanılan kimyasal ürünler cildi uyarıcı etki yaratabilmektedir.

Egzama neden olur sorusunun diğer bir cevabı da kişinin bitki ve hayvanlara ya da güneşe karşı hassasiyete sahip bir cildinin olmasıdır. Cilt bu sebepten dolayı reaksiyon gösterebilmektedir. Kullanılan herhangi bir aksesuardaki metal, kullanılan ilaçlardaki etkin bir madde kişide egzamaya neden olabilir. 

.

Genel olarak kişinin neye karşı alerjisinin olduğuna bakılmalıdır. Bu sayede egzama neden olur sorusunun cevabı da bulunmaktadır. Bu alerjik durum bazen tüketilen besinlerden de kaynaklanabilmektedir. Çünkü bazı besinler egzama gibi kronik cilt hastalıklarını tetiklemekte ve şiddetini arttırabilmektedir.

Egzama yaşayan kişilerde aynı belirtileri veren, cilt yüzeyinde benzer sıkıntılar yaratan bir cilt hastalığıdır. Egzama belirtileri şu şekildedir:

  • Kaşıntı hali
  • Deride çatlamaların olması
  • Kızarıklık olması
  • Saç derisinde kepeklenme benzeri kabuklanma
  • İltihaplı yara benzeri cilt yüzeyi problemleri
  • Deride kabarma
  • Ciltteki aşırı kuruluktan dolayı yaşanan aşırı hassasiyet
  • Cilt yüzeyinde döküntü

Egzama Tedavisi

Egzama belirtileri dolayısıyla kolay teşhis edilebilen bir cilt hastalığıdır. Alerji uzmanı tarafından hastalığın seyri gözlemlenir ve ne zaman arttığı tespit edilebilir. Bu hastalıkta tetikleyici faktörler bulunmaktadır. Kişiye göre farklılık gösteren, hastalığın şiddetini arttıran sebeplerin tespit edilmesi hastalığın tedavi seyri açısından oldukça önemlidir.

Egzama tedavisi yapılacaksa öncelikle alerji testleri yapılmalı ve egzama neden olur tespit edilmelidir. Çünkü kişinin alerjisini yönelik bir tedavi yöntemi geliştirilmesi gerekmektedir. Bu gibi tetikleyicilerden uzak durulması hastalığın şiddetinin kontrol altına alınması açısından çok önem arz etmektedir. 

Egzama tedavisi var mı diye merak edenler için, kronik bir cilt hastalığı olduğundan tam manasıyla kurtulmanın çoğu kişi için mümkün olmadığı söylenebilir. Bu noktada önemli olan hastalığın kontrol altında tutulması ve şiddetli bir şekilde nüksetmesini önlemek olmalıdır. Alerjik durumu olan kişiler için bu dikkat süreci hayatları boyunca devam etmelidir.

Egzama tedavisi nasıl yapılır? Doktor muayenesi sonucunda kullanılması uygun görülen ilaçlar verilir. Kremler ve yaşam biçiminde yapılacak bazı yenilikler ile hastalığın rahatsız edici etkilerinden kurtulmak mümkündür. Kişinin yaşadığı genel belirtilerin seyrine yönelik hayatına adapte edeceği bazı alışkanlıklar, sürecin hep kontrol altında olmasını ve hastalığın nüksetmemesini sağlayabilmektedir. 

Egzama neden olur sorusunun cevabı ve kullanılabilecek ilaçlar konusunda trend724.com adresinden güvenilir yardım alabilirsiniz.

Egzamaya ne iyi gelir? Egzama nasıl geçer? 

.


Egzama yaşam kalitesini düşüren, kişiyi oldukça rahatsız eden ve bazı durumlarda acı veren bir cilt hastalığıdır. Çoğu insan yaşadığı bu sıkıntıdan dolayı egzamaya ne iyi gelir egzama nasıl geçer gibi soruların cevaplarını bulmaya çalışmaktadır.

Egzama sorunu yaşayan kişinin mutlaka doktora başvurması gerekmektedir. Egzamaya çözüm arayan kişilere kesin olarak tedavisi mümkün olduğu söylenemez. Ancak çeşitli tedbirler alınarak seyri hafif düzeye çekilebilen bir hastalıktır.

Egzamaya ne iyi gelir ilaç kullanımı nasıl olmalıdır gibi araştırmalar sonucu söylenebilecek bazı hususlar vardır. Doktorlar tarafından önerilen ilaçlar kullanılmalı ve temizlik rutininde etkili sabunlar tercih edilmelidir. Bağışıklık sistemi üzerinde baskılayıcı etkiye sahip olan ilaçlar, pomadlar kullanılmalı ve egzamalı bölgeye uygun pansuman yapılmalıdır. 

Genel olarak hastalığın şiddetini kontrol altında tutmak adına egzamalı ciltler için uygun olan sabun kullanılmalıdır. Nemlendirici, eldiven, krem ve şampuan kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra beslenmeye de dikkat edilmelidir. 

Evde evcil hayvan barındırılmasından ya da aşırı tozlu ortamlardan kaçınılması gerekmektedir. Egzamaya yönelik olarak evde uygulanabilecek yöntemler öncesinde mutlaka doktora danışılmalıdır.

Egzama sorunu elinde olan kişilerin ellerini alerjik reaksiyonlara karşı eldiven kullanarak ya da kimyasallarla temas etmesini engelleyerek koruması gerekmektedir. Çünkü eller dış dünyanın etkilerine çok fazla maruz kaldığından, çatlama ya da derin yarıkların oluşması daha olasıdır.

Egzama sorunu yaşayan kişiler genel olarak dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlar kişinin yaşam kalitesini arttıracağından hayati önem taşımaktadır. Egzama sorunu yaşayan kişilerin dikkat etmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Kişinin bulunduğu ortam sık sık havalandırılmalıdır. Bu durum havadaki alerjiyenleri ortamdan uzaklaştırmaya yardımcı olmaktadır. Toz tutan kumaş ya da oyuncak gibi ürünlerin ortamda bulunması uygun değildir.
  • Mümkün olduğunca sık banyo yapılmalıdır. Banyo suyu çok sıcak olmamalıdır.
  • Ortamın sıcaklığı ve nem düzeyi her zaman ortalama düzeyde olmalıdır.
  • Kaşıntı yaşanması durumunda egzamalı bölge tırnaklar sürtülerek tahriş edilecek şekilde asla kaşınmamalıdır. 
  • Cilt yüzeyine temas edecek lif benzeri ürünlerin oldukça yumuşak ve irite edici olamayan özelliğe sahip olması gerekmektedir.
  • Eller yıkandıktan sonra kağıt havlu gibi kullan at ürünleriyle kurulanmalıdır. Yapılacak her iş için uygun eldivenler kullanılmalıdır.
  • Yünlü giyeceklerin cilde temasını önlemek adına penye üzerine giyilmesi gerekmektedir.
  • Çok su içilmeli, beslenme düzenine dikkat edilmelidir. 

Egzamaya Neden Olan Yiyecekler

.

Egzama sebepleri çok fazla olmakla birlikte çoğu kişide beslenme rutinine bağlı olarak şiddetlenebilmektedir. Kişinin tükettiği bazı besinler ciltteki iritasyonu arttırabileceği gibi daha kötü noktalara gelmesine neden olabilmektedir.

Egzama sorunu yaşayan kişiler egzamaya neden olan yiyecekler konusunda araştırmalar yapmaktadırlar. Özellikle çocuklarda yaşanan atopik egzamaya neden olan besinler şunlardır: kabuklu deniz ürünleri, buğday, soya ve soya içeren ürünlerdir. Bunlardan başka balık, şarküteri ürünleri, süt, yer fıstığı, yumurta vb. Yapılacak alerji testleri ile hangi gıdanın tetikleyici olduğu kolayca tespit edilebilir.

Egzama ya da sedef hastalıklarında beslenme rutininde ısrarcı davranmak doğru değildir. Hep aynı ürünleri tüketmek hastalığın seyrini olumsuz etkiliyorsa bu ürünlerden uzak durulmalı ya da daha az tüketilmelidir.  Egzamayı tetikleyen ya da egzamaya neden olan besinler şu şekilde sıralanabilir:

  • Gluten
  • Yumurta
  • Süt ve süt ürünleri
  • Kırmızı et
  • Mantar
  • Soya ve soyalı ürünler
  • Reçel
  • Çilek
  • Patlıcan
  • Domates
  • Şeker
  • Maya 
  • Kabak
  • Koruyucu içeren besinler
  • Limon
  • Asitli meyveler ve içecekler

Egzamaya İyi Gelen Kremler

Egzama cilt uzmanı kontrolünde tedavisi kontrollü yapılabilecek bir cilt hastalığıdır. Doktorların önerdiği ilaç, krem gibi ürünlerin doktorun önerdiği şekilde ve süre içinde kullanımı iyi gelebilir. Hayata adapte edilmesi gereken alışkanlıklar ile şiddeti azaltılabilen bu hastalık için geliştirilmiş birçok krem mevcuttur.

Egzamaya iyi gelen kremler mutlaka doktor kontrolünde ve önerildiği şekilde kullanılmalıdır.  Egzamaya iyi gelen kremler eczane gibi tıbbi ürünler satan güvenilir yerlerden alınmalıdır. Egzamaya iyi gelen krem ve içeriğinde bulunması gerekenler şu şekildedir:

  • Egzama belirtilerini rahatlatacak nemlendiriciler
  • Kortizon içeren kremler
  • Islak bandajlar
  • Stereoid içeren kremler
  • Bakteri öldürücü kremler

Egzamaya İyi Gelen Yağlar

Rahatsız edici etkileri rahatlatan, egzamaya iyi gelen bitkisel yağlar bulunmaktadır. Bu yağların etkileri kişiye göre değişebilmekle birlikte genel olarak ciltteki iritasyona iyi gelen yağlar olması sebebiyle, doğru kullanıldığı takdirde oldukça faydalı olabilmektedir. Egzamanın etkilerini azaltan ve egzamaya iyi gelen yağlar şu şekildedir:

1-Kekik Yağı: Ağrı, şişme gibi şikayetlere iyi gelen kekik yağı doğal bir antiseptik olması sebebiyle oldukça faydalıdır. Egzamaya en iyi gelen yağ olarak adlandırılabilir.

.

2-Lavanta Yağı: lavanta yağı kaşıntıyı gideren ve antienflamatuar özelliği sebebiyle, egzamanın sebep olduğu kızarıklığı tahrişi ortadan kaldırır.

3-Bergamot Yağı: İltihap oluşumunu önleyen etkisiyle cildi yeniler ve hızlı iyileşme sağlar.

4-Buhur Yağı: Cildi iyileştirici özelliği ile kızarıklığa ve şişliğe çok iyi gelen buhur yağı başka yağlarla karıştırılarak da kullanılabilir.

5-Sedir Yağı: Kaşıntı ve iltihap önleyici özelliği bulunan bu yağ iyileşmeye yardımcı olmaktadır.

Egzama Evde Tedavi

Egzama evde çözüm ve tedavi yöntemleri araştırılan bir hastalıktır. Bu sorunu yaşayan kişiler egzamanın rahatsız edici etkilerini azaltmak adına kolay ve evde uygulanabilecek yollar aramaktadırlar. Egzama evde tedavi edilebilecek bir hastalık olmamakla birlikte, rahatsız edici etkileri evde uygulanacak yöntemler ile hafifletilecek bir cilt hastalığıdır. Doğal yollarla egzama tedavisi için kullanılabilecek ürünler şu şekildedir:

Yulaf Tozu: İltihap önleyici etkisinin yanı sıra tahriş riskini de ortadan kaldırır. Ilık suya karıştırılarak uygulanabilmektedir.

Alman Papatyası: Sivilce ve egzama gibi cilt yüzeyinde oluşan problemleri yatıştırıcı özelliği bulunan Alman papatyası hücrelerin yenilenmesini destekler.

.

Aloe Vera: Cilt için rahatlatıcı etkilerinin yanı sıra iltihap önleyici özelliği ile de oldukça faydalı bir bitkidir.

Salatalık: İltihap önleyici ve rahatlatıcı etkisi oldukça faydalı bir üründür.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap