Sahur ve İftar İçin Sofralarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sahur ve iftar yemeklerinin en önemli detaylarından birisi misafirleri en iyi şekilde ağırlamaktan geçiyor. Açlığın terbiye edildiği bir ay geçirileceği için sofranın yemek esnasında kusursuz olması şart.

Osmanlıdan bu yana geleneksel olarak ramazan sinisi kullanıldığını söylemek mümkün. Fakat günümüz şartlarında bunun yerini büyük masalar aldı. Halen daha ramazan sinisi ile yer sofraları kurulabiliyor.

Aslında burada yer sofrası da kurulsa masa da hazırlansa temel mantık aynıdır. Misafirlerin ihtiyaç duyabileceği yiyecek ve içeceklerin temin edilmesi ve her anlamda doyurucu bir sofra hazırlayabilmek gerek.

Bazı gıdalar ramazan ayı boyunca tüketilir ve adeta bu ay ile özdeşleşmiştir. Dolayısıyla iftar sofrasında görüldüğü gibi sahur zamanında da tercih edilirler.

Sahur ve Sofralarının Püf Noktaları

Ramazan sinisi ile yere oturarak yemek yemek eski bir gelenek haline dönüştü. Tabii ki bunun dışında sofrayı masaya kurmanın daha rahat olduğunu düşünen büyük bir kitle var. Sofranın amacını kavradıktan sonra hangi şartlarda hazırlanacağı pek önemli olmuyor.

Ramazanda kurulan sofraların en güzel yanı kalabalık ve samimi olmasıdır. Eş, dost ve tanıdıklarınızla masanın etrafına kurulduğunuzda ne yense daha lezzetli gelebiliyor. Ancak yine de bazı kuralları ve ramazan sofralarını güzelleştirebilecek detayları es geçmemeliyiz.

Eğer ramazan sinisi hazırlayacaksanız kişi sayısına göre sininin boyutu büyük olmalıdır. Kimse çok sıkışık bir şekilde yemek yememelidir. Aynı durum masa düzeninde de geçerli. Yeteri kadar sandalye ve masa boyutu olmadığında sorunlar yaşanabilir.

Genellikle büyükler ve çocuklar için ayrı ayrı sofralar hazırlanabilir. Bunun sebebi ise insanların daha rahat bir biçimde yemek yemeleri için alan yaratmaktır.

Masa düzeninde ise bazı yiyecekleri özenli bir biçimde yerleştirmeniz önerilir. En basitinden ramazanın sembollerinden olan hurma masanın en ortasında yer alır. Yine sahurlarda peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar çokça tercih edilir.

Bu kahvaltılık malzemeleri de tıpkı hurma gibi masanın ya da sininin en orta kısmına yerleştirmeniz gerekiyor.

Masanın garnitür açısından bir eksiği kalmadığından emin olduktan sonra yenilebilecek tatlıları sıralayabilirsiniz. Yani ortanın bir tık dış çemberine yaptığınız tatlıyı veya şerbeti koyabilirsiniz. Masanın dış kısmı boş kaldı diye üzülmeyin.

Keza herkes için çorba kaseleri ve altlarında servis tabakları bu alanlarda olacak. Böylece tüm yiyecekler erişilebilir olacak. Çorba ve ana yemek ise direkt olarak tabaklara servis edilecek.

Her ne kadar ekmek için servis sepetleri kullanılsa da ramazanın bir diğer sembolü olan pide için buna gerek duyulmaz. Daha çok masa örtüsünün üzerine ve herkes kendi tabağının yanına pide dilimlerinden alarak yer. Özel yapılmış içli pideler içinse bir sepet içerisinde sunum tavsiye edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap