Karaman İçin Detaylı Hava Durumu

Karaman Hava Durumu tahminlerini devletimizin, Hizmeti olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından anlık olarak alınmaktadır. Burada aldığımız tahminler Rüzgar bilgisi sıcaklık derecesi ve hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

°C Başında yazan anlık olarak sıcaklığı göstermektedir. Hemen sağında yer alan görseller ise Hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

Karaman Hava Durumu Tahmini

Karaman için Son dakika Anlık Ortalama Hava Durumu

KARAMAN

Karaman için 5 Günlük Hava Tahmini

KARAMAN

NOT : 

Güncelleme her gün saat 14.00‘e kadar yapılmaktadır. (TSi)

Saatlik tahminlerde “Beklenen Hadise” kısmında verilen hava durumu, geçmiş 3 saatlik periyot içindeki hâkim hava durumunu göstermektedir.

Saatlik tahminlerde “Rüzgâr Hamlesi” kısmında verilen değer, geçmiş 3 saatlik periyot içinde rüzgâr hızındaki ani artışı temsil etmektedir.

Saatlik tahminlerde “Hissedilen sıcaklık”, aynı saatte tahmin edilen hava sıcaklığı ile nispi nem ve rüzgâr değerlerine göre hesaplanmaktadır. Bu sıcaklık, iklimsel çevre, giysilerin ısı direnci, vücut yapısı ve kişisel durumdan olduğu kadar, termometre sıcaklığı, nispi nem, rüzgâr ve radyasyon gibi dört meteorolojik faktörden etkilendiği için sübjektif bir kavramdır.

Diğer tahmin bilgileri, tahmini yapılan zaman civarında beklenen değerleri göstermektedir.

HAVA TAHMİNİ simgeleri Ne anlama Geliyor ?

hava-simgeler-1
hava-simgeler-2
hava-simgeler-3

Karaman

Karaman, 1989 yılında İç Anadolu bölgesinin daha gelişmiş bir yapıya bürünmesini amaçlayan kararname ile şehir statüsü kazanan iller arasında yer alıyor. 1989 yılından önce Konya’ya bağlı bir ilçe olarak görülen Karaman büyük bir yüzölçümüyle il statüsüne geçmiş oluyor. Tabii ki Karaman’ın büyük bir yüzölçümüne sahip olmasında Konya’nın yüzölçümü bakımından en büyük il olmasının payı var. 

Plaka kodu 70 olan Karaman’ın telefon alan kodu 0338. Nüfusuna baktığımızda ise 2022 yılında açıklanan bilgilere göre 254.919 kişilik bir nüfus oranı var. Tabii ki bu nüfusla yüzölçümüne kıyaslandığında düşük bir seviyede olduğunu söylemek mümkün oluyor. Şehrin 127.090 kişilik nüfusu kadınlardan oluşuyor. 127.829 kişilik nüfus ise erkekler olarak sayılmış. 

Karaman Coğrafi Konum

Karaman’ın konumu için kuzeyine baktığımızda daha önceden bağlı bulunduğu Konya’yı görüyoruz. Aynı zamanda şehrin güneyden sınır komşusu olan şehir yine gelişmiş yapısıyla dikkat çeken Mersin oluyor. Şehrin batı kanadında ise Antalya ile komşu olması büyük bir avantaj olarak nitelendirilebilir. Özellikle Akdeniz’e bu kadar yakın olması pek çok açıdan şehre artı bir değer katmaktadır.

Karaman’ın yüzölçümü 8.678 kilometre kare olup, nüfusa oranla düşünüldüğünde kilometrekarede yaşayan insan sayısı 29’dur. Yine de bu sayı neredeyse ikiye katlanarak şehir merkezinde 49’a kadar çıkıyor. Nüfusun %80.9’u ise şehir merkezlerinde yaşadığından köy ve kırsal yaşam il genelinde yoğunluk göstermiyor. 

Karaman’da Hava Koşulları

Aslında Karaman İç Anadolu bölgesinde sayılan, dolayısıyla karasal iklime uygun olan bir şehirdir. Ancak Akdeniz bölgesine de dahil olan ve aynı zamanda denize mesafe olarak bir hayli yakın olan güney cephesinde Akdeniz ikliminin etkilerine de rastlanabilmektedir. Dolayısıyla hem karasal hem de Akdeniz iklimiyle beraber bir geçiş iklimi gözlemlemek mümkündür.

Batı ve güney kesimlerinde daha çok Akdeniz iklimi etkili olurken yaz aylarında sıcak ve kurak, kış aylarında ise ılık ve yağışlı bir havayla karşılaşılır. Şehrin diğer kesimlerinde ise karasal iklim daha baskındır ve bu bölgelerde kış ayları soğuk ve yağışlı geçerken, yaz ayları ise sıcak ve kurak geçmeye devam eder. 

Karaman Tarihi ve Kültürü 

Karaman ve çevresi için yapılan araştırmalar özellikle Pınarbaşı höyüğünde büyük bulgulara rastlanmasıyla sonuçlandırılmıştır. İlk bulgular bile M.Ö 8.000’li yıllara kadar uzanan bir tarihinin olduğunu gözler önüne sermiştir. Hititler için çok önemli bir askeri üs şeklinde değerlendirilirken liman kentlerine yakınlığı ve göç yolları üzerinde olması sebebiyle ticarette de önemli bir yer edinmiştir. 

Frigler, Lidyalılar, Yunanlar, Bizans gibi çok farklı medeniyetler hem Karaman hem de civarında uzun süreler yerleşik yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Bu yüzden de çok farklı kültürel yapılara rastlanabilir. Binbir kilise, Taşkale taş mescit, Yunus Emre Camii, Hürrem Dayı evi, Manazan mağarası gibi rotalar oluşturulabilir. Karaman’da bulunan Roma Lahit müzesi geçmişin izlerini direkt olarak sergilemektedir. Ayrıca Karaman halısı sürdürülen kültür mirasları arasında yer alır. 

Karaman Mutfağı

Ermenek helvasıyla herkesin bildiği Karaman ilinin mutfak kültüründe de yok yok gibi duruyor. Zaten bölge olarak İç Anadolu tümüyle enfes mutfak yelpazesine sahiptir. Burada da köy dolması, calla, dolaman yemeği, divle obruk peyniri, batırık, fırın kebap ve bıldırcın dolması herkesin beğeneceği tatlar arasında yer alıyor.

Yöresel lezzetlerin arasında dikkat çekmeyi başaran bir diğer alternatif ise zeyve kebabı oluyor. Çullama ile guymak ise bu yörede de karşımıza çıkıyor ve geleneksel mutfak kültürünü çok net bir biçimde yansıtıyor. Farklı medeniyetlerle beraber mutfağında da ciddi bir gelişim yüzyıllar boyu devam etmiş gibi duruyor. 

karaman hava durumu, hava durumu karaman, karaman hava, meteoroloji karaman, hava karaman, karaman hava durumu saatlik, karaman hava durumu meteoroloji, karaman meteoroloji hava durumu, meteoroloji karaman hava durumu, karaman rüzgar durumu, hava durumu karaman hava durumu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap