SKT Ve TETT Farkı Nedir? Uzun Ömürlü Besinlerin Saklanması

SKT ve TETT FarkıNedir? Uzun Ömürlü Besinlerin Saklama Koşulları! . Artık alışverişlerimiz toplu olarak yapıldığından ötürü ürünlerin sayıca çok daha fazla alınmaya başlandığına şahit oluyoruz.

Aslında bu durum temel anlamda kullanım alışkanlıklarımızdan kaynaklanıyor. Daha çok almak ve evde buzdolabında muhafaza etmek ya da dolaba atılmayacak bir ürünse uygun koşullarda tutmak işimize geliyor. Tam bu noktada ise besinlerin üzerinde yer alan SKT yani son kullanma tarihi yol gösterici oluyor.

Aynı zamanda gıdaların üzerinde artık içeriğinde bulunan doğal bileşenler, kullanılan kimyasal bileşenler, üretim yeri, üretim tarihi ve parti numarası gibi detaylar bulunmak zorunda.

Dolayısıyla raf ömrünün sandığımızdan daha kısa çıkması herhangi bir ürün için imkânsız. Eğer uzun ömürlü bir yiyecek alıp saklamak istiyorsak doğru koşulları sağladığımız sürece problem yaşamayız.

Raf Ömrü Uzun Olan Besinlerde SKT ve TETT’ye dikkat

Raf ömrü çok uzun olan bazı besinler olduğu gibi kısa zamanda tüketmemiz gereken bazı besinlere de rastlayabiliyoruz. Öncelikle saklama koşulları bu noktada ciddi bir belirteçtir. Eğer sütü dolaba koyarak haftalarca durmasına göz yumuyorsanız bu hatadır. Açıldıktan sonra buzdolabında dursa dahi kullanım ömrü 3 gündür.

Veya yaz başında aldığınız ancak bir türlü yemediğiniz dondurmanın buzluk kısmında maksimum 3 ay durabileceğini unutmayın. Hatta ideal süreci 2 ay olarak tanımlanır.

Daha çok katı ve sert peynirleri seviyorsanız 4 hafta kadar saklamanız mümkün. Buzdolabına atıldığında hellim, mihaliç, tulum peyniri ve eski kaşar için dayanma süresi 4 haftayı buluyor. Fakat ağzının güzelce kapatılmış olması gerek. Havayla teması kesilmediği sürece çok kısa sürede bozulabilir.

Eğer daha yumuşak peynirleri seviyorsanız 3 hafta, krem peynir tüketiyorsanız 2 hafta saklama süresi vardır. Söz konusu bir başka süt ürünü olan tereyağı olduğunda ise havayla teması kesildikten sonra buzdolabında 1 ay, buzlukta ise 6 ay dayanabiliyor.

Bu gibi püf noktaları buzdolabında saklayabileceğiniz besinler için fikir verebilir. Ayrıca raf ömrünün olabildiğince uzun olduğunu söyleyebileceğimiz bazı besinlerden söz etmeliyiz. Bunlar arasında pirinç, kuruyemiş, erişte, makarna, kuru fasulye ve mısır nişastası var.

Ayrıca sirke ve konserve yiyecekler aynı şekilde uzun bir kullanım ömrüne sahiptir. Kahvaltılıklar arasında zeytin ve bal aynı kategoriye dahil edilebilir. Şeker, tuz, barbunya ve tarhana için de çok uzun süreler dayanabileceğini vurgulayabiliriz.

SKT ve TETT hakkında bilinmesi gerekenler

Besinlerin tam üzerinde SKT ve TETT ifadelerini görebilirsiniz. İlk bakışta bunların ikisi de aynı anlamı ifade ediyor gibi düşünülüyor. Oysa bazı ürünlerde her iki ibareye de rastlanabiliyor. Bunun ayrımı temel anlamda şu şekilde yapılıyor. SKT açılımını bildiğimiz üzere son kullanma tarihidir.

Mevcut gıdanın en son hangi tarihte tüketilmesi gerektiğini vurgular. Besinin kalitesi ya da kullanım aşamasındaki diğer faktörler bağımsızdır. Yiyeceğin bozulmadan önce en son hangi gün ve hangi saatte tüketilebileceğinin altını çizer.

TETT ise tavsiye edilen tüketim tarihi olarak açılımı yapılan bir kalıptır. Bu tarih bazı gıdalarda 4 ay bazı gıdalarda ise 1 hafta gibi ibarelerle yer alabilir.

Aynı zamanda SKT gibi belli bir tarih ifadesiyle karşımıza çıkabilir. Yani SKT son tüketileceği tarihi belirtirken, TETT ürünün kalitesinin hangi tarihe kadar bozulmayacağını göstermektedir. Taze halini koruyabileceği süreç bu kısaltmayla belirtilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap