.
.

Kızartma Yapanların En Çok Yaptığı Hatalar! Bazı Püf Noktalar

.
.

Kızartma yapmak isteyenlerin elinde pek çok alternatif var. Bunların başında da herkesin aklına ilk olarak patates geliyor.

Patatesin dışında patlıcan kızartmasının halen daha popüler olduğunu söylemeliyiz. Biber, domates gibi sevilen sebzelerin kızartmaları da her kızartma tavasında yerini alıyor. Sağlık açısından fazla tüketilmemesi gerekse de severek yediğimiz için sık sık yapıldığını görüyoruz.

Tabii ki sağlıksız bir beslenme türü olmasının altında bazı yanlış uygulamalar var. Çünkü herkesin doğrusu olarak bildiği bir takım yanlış uygulamalar insanlar tarafından uzun süredir yayılıyor.

Bu kapsamda da yapılan hatalar kızartmanın lezzetini, kokusunu ve özellikle içine çektiği yağ miktarını arttırıyor. Hem daha sağlıksız bir yemek yemiş oluyorsunuz hem de lezzetten feragat etmek kaçınılmaz oluyor.

Kızartma Yapanların En Çok Yaptığı Hatalar! Bazı Püf Noktalar

Kızartma Yaparken Yapılan Hatalar Neler?

Kızartma sevenlerin en çok takıldığı nokta tabii ki yağ oluyor. Genellikle ayçiçeği yağı kullanılır. Fakat uzmanlar zeytinyağı tavsiye ediyor. Yağ konusunda bir diğer önemli kıstas ise yağın kullanım süresidir.

.

Pek çok evde yağ soğuduktan sonra bir kavanoza alınır ve tekrar tekrar kullanılır. Artık yağın formunu kaybettiğinde dahi kullanılmaya devam ettiğine şahit olmak ise çok mümkündür.

  • Sıcaklık

Pişirme evresi gibi kısık ateşte aheste aheste yapılabilecek bir şey olmadığı için kızartmalar olabildiğince seri bir şekilde ocaktan alınır.

Çünkü ne kadar durursa o kadar yağ çekecek ve kızarmadan ziyade pişme eğilimine girecektir. Dolayısıyla önerilen ısı 160 derecenin üzerinde olmalıdır. Önerilen ısı ise 180-200 derece aralığındadır. Besinler hızlıca kızartılarak tavadan alınmalıdır.

  • Isı Ayarı

Aslında 160-200 derece aralığında bir ısı yakalamamız gerektiğinden söz etmiştik. Fakat bu ısı ayarı insanlar tarafından yağın kızgınlığını azaltmak için yapılıyor.

Bu aşamada ocağın ısısı düşürülüyor ve yağ kızgınlığını kaybediyor. Daha uzun süre tavada kalacak olan kızartmalıklar ise dağılmaya, yanmaya ve pişme eğilimine girmeye başlıyor. Ocağın ısısıyla kesinlikle oynanmamalıdır.

  • Yağı Tekrar Kullanmak

Maalesef kızartma yağını kenarda tutup sonrasında tekrar tekrar kullanmak doğru bir adım değildir. Aksine önerilmez. Hem sağlık açısından hem de kızartmadan alacağınız lezzet açısından olumsuz etkileri vardır. Yağını bir kez kullanmalı ve sonrasında uygun koşullarda atmalısınız.

  • Yağ Miktarı

Yağ kullanımı açısından genellikle zeytinyağı tercih edilebiliyor. Hatta buna alternatif olarak avokado yağının kızartmalar için tavsiye edildiğine şahit olabiliyoruz. Fakat bu yağ türleri yiyeceklerin daha fazla yağ çekmesini kolaylaştırır.

.

Dolayısıyla ayçiçeği yağıyla yapılan sağlıksız, zeytinyağı ile yapılan sağlıklı gibi bir algı söz konusu değildir. Yağ içerisinde kızartılan bir yiyecek nispeten sağlıksız olacaktır. Önemli olan yağı abartı bir oranda koymamak, doğru ısıda ve hızlı bir biçimde çok yağ çekmeden tavadan çıkarmaktır.

  • Hamur

Hamur kızartma işleminde ise ısı ve zaman dengesi iyi ayarlanmalıdır. Patates ya da patlıcan çok yüksek ısılarda hızlı bir kızartma ideal sonucu verir.

Fakat hamurun dışı pişerken içinin hamur kalması mümkün olabilir. Süresi biraz daha uzun olmalı ve ısının biraz daha düşürülerek içinin de pişene kadar tavada kalması sağlanmalıdır.

  • Yağı Süzmeyi Unutmak

Yağ içerisinden çıkan kızartmalar tavadan alınırken delikli kaşıklarla alınır. Bu sayede deliklerden ilk etapta kaşığa gelen yağ süzülür.

Tabii ki halen daha içerisine çektiği yağdan dolayı fazlasıyla yağ miktarına sahiptir. Bunun içinse kağıt havlu peçeteleri serdiğiniz bir tabağa almanız önerilir. Siz diğer kızartmaları yaparken kağıt havlu peçeteler fazla yağı çekmeye başlayacaktır.

Fakat tabağın altına serdiğiniz kağıt havlunun üzerine sürekli olarak kızartmaları yığdığınız zaman üstte kalanlar süzülmeyecektir. Daha doğrusu onlardan süzülen yağlar alttaki kızartmalara tekrardan ulaşacaktır. Farklı tabaklarda süzmek ve süzülenleri ayrı bir kaba almak en doğrusu olacaktır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap