Tarhana Ne Zaman Bozulur? Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Tarhana, çorba denilince birçok kişinin aklına gelen ilk alternatiftir. Böyle olması ise uzmanlar tarafından sık sık tavsiye edilmesi ve lezzetiyle bağlantılıdır.

Özellikle şifa niyetine içilen bir çorba olduğundan dolayı her kesime hitap etmektedir. Yapıldığı sürece bakıldığında yaz ayları öne çıkmaktadır. Fakat genellikle Kış aylarında tüketilen bir çorba olarak bilinmektedir. Yani mevsimler boyu tazeliğini koruyup dayanabilmektedir.

Bunun sebebi de doğal bir fermantasyona uğramasıdır. Fermantasyon süreci bu dayanıklılığın sağlanması için önemlidir. Doğru teknikler kullanılmalı ve saklama koşulları buna göre ayarlanmalıdır.

Aksi takdirde bozulabileceği için sağlık sorunlarına yol açar. Oysa içeriğinde yer alan bileşenler sayesinde mineraller, vitaminler gibi besin değerleri son derece yüksek seviyelerdedir.

Tarhana Ne Zaman Bozulur? Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Tarhana Nasıl Saklanmalı?

Tarhana yapım aşaması açısından biraz zahmetlidir. Hamur hali ve düzenli olarak yoğrulması, kurutma işlemi, kevgir ve elekten geçirilerek toz haline getirilmesi oldukça uzun bir süre alır.

Fakat bunun değerini kış aylarında daha iyi anlayabiliyoruz. Hastalıklara şifa olarak içirilen, besin değerleriyle sağlığımıza katkı sağlayan bir çorbaya dönüşmektedir. Uzun süre dayanabilen yapısına rağmen bazı saklama koşulları kesinlikle uygulanmalıdır.

Bazen pet şişelerde ya da plastik kaplarda toz olarak saklandığına şahit olunabiliyor. Ancak uzmanlara göre tarhana gibi fermantasyona uğramış bir besin için en doğru saklama yöntemi cam olmalıdır.

Cam kavanozlar bunun için ideal seçim olabilir. Hatta doğal satış alanlarında da bez torbalar içerisinde satılması son dönemlerde moda olmaya başladı. Fakat en doğru saklama metodu camdır.

Böceklenme en belirgin bozulma belirtilerinden birisidir. Özellikle bez ya da plastik içerisinde ise buna rastlamanız son derece kuvvetli bir ihtimale dönüşüyor. Cam kavanozlarda ağzı sıkıca kapandığı takdirde böceklenme oluşması mümkün olmayacaktır.

Tarhanayı cam kavanozlara koyduktan sonra bazı detaylar yine uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Mesela güneş ışığına maruz kalmayan bir noktada durması, kuru ve nemsiz bir saklama ortamı sağlamanız önemlidir. Tercihen daha serin bir noktada daha uzun süre dayanabilmektedir.

tarhana saklama yolları

Tarhananın Bozulduğunu Anlamak Mümkün Mü?

Tarhana çok uzun süreler dayanabilen bir yiyecek olmasının yanı sıra aynı zamanda bozulmaya son derece elverişlidir. Bu şartlar altında da bazı ipuçlarını yakalayarak tüketmemenizde fayda var.

İlk olarak bozulmuş bir tarhana ciddi anlamda koku yaymaya başlar. Normalde tarhananın mis gibi bir kokusu vardır. Bu koku ekşimeye başladığında bozulduğu anlamına gelir.

Turuncu bir rengin hakim olduğu tarhana farklı yörelerde beyaz yapılabiliyor. Her halükarda toz halindeki bu renkli besinin renginin siyaha, kahverengiye dönmesi bozulduğunu işaret etmektedir. Renk değişiminin yanında koku görüldüğünde ise direkt olarak atmanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap