Mezgit Temizlemenin Püf Noktaları! Ayıklarken Dikkat Edilecekler

Mezgit gibi nispeten daha ufak balıkların tüketimi daha çok tercih edilmektedir. Tür olarak 25 santimetre ile başlayıp 50 santimetreye kadar uzanan boyutları vardır.

Ayrıca büyük mezgitlere bakıldığında kilogram olarak 2 kilogramı bulan ağırlıklara ulaşabilirler. Dolayısıyla küçük balıklar arasında tercih ediliyor olsa da türüne bağlı olarak büyük mezgitler görmek mümkündür.

Besin değerleri tipik bir biçimde oldukça zengindir. A, B6, B12, D vitamini açısından uzmanlar tarafından doğal alım yolu olarak tavsiye edilmektedir. İnce ve uzun yapısı gereği kefal ile aynı familyadan olup lezzetli balıklar arasında sayılmaktadır.

Tam bu noktada ise akla takılan ilk soru temizlenmesi oluyor. Çünkü balık temizlemek çoğu kişi için külfet gibi görünüyor. Oysa püf noktalarını bilenler için saniyeler içerisinde bir balığın temizlenmesi gayet mümkündür.

Mezgit Temizlemenin Püf Noktaları! Ayıklarken Dikkat Edilecekler

Mezgit Nasıl Temizlenir?

Mezgit oldukça pullu bir balık türü olduğundan ilk hamle kesinlikle pulları temizlemek olmalıdır. Pulları temizlerken bıçağı yatay pozisyona getirerek güçlü bir biçimde üstüne baskı uygulamamız gerekiyor.

Ancak bu şekilde pulları temizleyebiliyoruz. Yine de balığın etine zarar vermemek ve daha lezzetli olmasını sağlamak için bıçağı derine götürmemek gerek.

Pulları temizlendikten hemen sonra balığı güzelce yıkarsanız sonraki işlemlerde işinizi kolaylaşabilir.

Yıkama işleminin ardından içini temizlemeye geçmeden önce mezgit balığını ilk görüşte tanımamızı sağlayan solungaçlarını kesmemiz gerek. Solungaçların birleşme noktasını gördükten hemen sonra bıçakla buraya kesik atarak iki taraftan da kesim işlemini yapmamız şart.

Sonrasında balığın karın kısmına baştan başlayarak kuyruğa doğru uzanan bir kesi atmamız gerek. Bu kesi içini temizleyebileceğimiz genişlikte olmalı fakat 25 santimetre gibi bir boyuttan ötürü etine zarar vermek oldukça kolaydır. Bundan kaçınmak için biraz hassas davranmak gerekir.

İç pisliğini ve organlarını çıkardıktan hemen sonra tam ortada yer alan kemiğin üzerinden fileto olarak eti çıkarabilirsiniz. Balığı ters çevirdikten sonra buradan da fileto etimizi çıkarmamız mümkün olacak. İçindeki pislikleri temizlerken siyah kısmı da bıçakla alarak iç temizliğini tamamlayabilirsiniz.

Mezgit pişirmeden önce yalnızca balık tutkunlarının bildiği en önemli uygulama ise dondurucu ve tuzlamadır.

Balığı tuzladıktan hemen sonra derin dondurucuya atmak ve buzlukta en az 25 dakika kadar kalmasını sağlamak keyifli bir balık ziyafetinin altın anahtarıdır. Mezgit için mutlaka uygulanması gereken bir püf noktasıdır.

Ayrıca balığın temizlenme aşamasında içinden havyar çıkması muhtemeldir. Bu durumda havyarı iç pisliğinden ayırarak farklı bir kaba almayı ihmal etmeyin. Sofraya renk katarak damak tadınızı maksimum noktaya çıkaracağı için mükemmel bir balık deneyiminin kapılarını aralayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap