Farenjit Nedir? Neden Olur, Kaç Gün Sürer?

Farenjit Hakkında Makalemizi Sesli Dinlemek İster Misiniz?

Farenjit Havaların soğuduğu aylar, birçok hastalığı da beraberinde getirir. kış aylarında adını sıkça duyduğumuz hastalıklardan biri farenjittir. Peki, Farenjit nedir?

Bu Rahatsızlık boğazımızın fareks bölgesinin arka kısmının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Halk arasında genellikle boğaz iltihabı olarak bilinen bu hastalıkta hastalar, yutkunma zorluğu, boğazda yanma, kaşınma ve acıma gibi bulgularla karşılaşır. 

Genellikle kış aylarında rastlanılan farenjit, yakın temasla yayılabilen bir hastalıktır. Halk arasında da sıklıkla görülen farenjitin yayılımı yaygındır. 

Farenjit Neden Olur?

Farenjite neden olan en önemli faktörler genellikle virüslerdir. Ancak bazı bakterilerin de farenjite sebep olduğu görülür. 

Soğuk algınlığını sık yaşadığınızda, grip olduğunuzda Bu hastalıktan olma riski artar. Özellikle alerjik bir bünyeye sahipseniz ya da sinüzitiniz varsa, bu hastalığa yakalanma riskiniz artar. Ayrıca fazla sigara kullanan insanların farenjite yakalanma olasılığı daha çoktur.

Farenjit Nedir? Neden Olur, Kaç Gün Sürer?
Farenjit Nedir? Neden Olur, Kaç Gün Sürer?

Farenjit Belirtileri Nelerdir?

Farenjitin de diğer hastalıklar gibi birçok belirtisi mevcuttur. Diğer hastalıklarla karıştırılmaması açısından farenjitin belirtileri nelerdir birlikte bakalım.

Bu Hastalık sonrası, genellikle boğazda yanma ve batma şeklinde ortaya çıkar. Yutağımızda tahrişliğin vermiş olduğu rahatsızlıkla kendini gösterir. 

Bununla beraber, ateş, boğaz ağrısı, öksürük, geniz akıntısı belirtileri vardır. Boğazda kuruluk ve kaşınma, yutma zorluğu ve bir şey takılmış hissi gibi belirtiler karşımıza çıkar. Ayrıca eklemlerde ağrı, yorgunluk hissi olur. Halsizlik gibi genel haller de görülen durumlardır.

Farenjit, akut farenjit ve kronik farenjit şeklinde ikiye ayrılır:

Akut Farenjit

Akut farenjitte, boğazda yanma ve ağı, beraberinde ateş görülür. Virüslerin neden olduğu bir türdür. Buna bağlı boğazda kızarıklık oluşur. Yutkunma güçlüğü yaşanır. Hastalar yemek yerken yutmada zorlanabilir.

Her ne kadar virüsler bu hastalığa sebebiyet verse de çeşitli kimyasallara maruz kalanlar ve kuru hava teneffüs edenlerde de akut farenjit görülebilir. 

Ayrıca, soğuk ortalarda bulunmak ve hasta olan kişilerle devamlı temas halinde olmak da bu hastalığın ortaya çıkmasını sağlar.

Kronik Farenjit

Akut farenjitin aksine, kronik farenjitte boğaz tahrişliği ve buna sebep olan nedenlerden dolayı hastalık ortaya çıkar. Kişinin çeşitli alışkanlıkları ve bazı rahatsızlıkları, devamlı olup boğazda tahrişe sebebiyet verir. Bu da farenjiti kronik bir hale getirir.

Kronik farenjite neden olan bazı durumlar:
Devamlı konuşmayı gerektirecek ve bunun sonucunda boğazda kuruluğa neden olacak mesleklerde,
Alerjik bünyeler ve fazla sigara kullanımında,
Reflü hastalığına sahip olanlarda,
Burunda kemik eğriliği ya da geniz eti şişmesi gibi sorunlara bağlı olarak ağızdan nefes alan kişilerde,
Yeterli sıvı almayanlarda, kronik farenjitle daha sık karşılaşılır.

Farenjit Kaç Gün Sürer?

Farenjit genellikle destek tedaviyle 10 güne kadar geçen bir hastalıktır. Viral kaynaklı ise, 10 günde sonlanır. Farenjit bakteriyel kaynaklı ise, tedavi süresi uzayabilir. 

Bu hastalığın tedavi edilmesi önemlidir, kronik bir hal almaması için doktora başvurulması gerekir.

Farenjitin kaç gün süreceği sorusunun cevabı, hastalığın tedavisinin erken olunması halinde daha çabuk da sonlanabilir.

Farenjit Teşhisi Nasıl Olur?

Farenjit nedir sorusunun ardından farenjit teşhisi merak edilmektedir. Genellikle doktor muayenesi ile anlaşılsa da bazı gerekli durumlarda boğazdan sürüntü örneği istenebilir. Buradaki amaç, antibiyotik tedavisine gerek görülüp görülmediğini anlamaktır.

Bu hastalık 2 yaşa kadar olan bebeklerde ve 45 yaşın üstündekilerde, genellikle viral kaynaklıdır. 3 ile 14 yaşları arasındakilerde bakteriyel kaynaklı olarak görülür.

Farenjit Tedavisi Nasıl Olur?

Farenjit Tedavisi Nasıl Olur?

Farenjit hastalığında durum bakteriyel ise, doktor tarafından antibiyotik, burun spreyleri, ağrı kesiciler ve pastiller verilerek tedavi sağlanır. Farenjit nedir tedavisi nasıldır sorusuna cevap arıyor olabilirsiniz. Hastalık viral kaynaklı ise antibiyotik tedavisi uygulanmaz. Genellikle önleyici ve destekleyici yöntemler kullanılır.

Kronikleşmiş durumlarda, doktorun dediklerine uyulmalıdır. Bu durumlarda tedavi önemlidir. Her ne kadar önemsenmese de kronik rahatsızlıklar tedavisi zor hastalıklardır.

Farenjit‘e İyi Gelecek Bitkiler ve Gıdalar

Farenjitinizi rahatlatmak adına destekleyici gıdalar ile takviye alabilir. Hastalığınızın daha kısa sürede iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Farenjitinizi hafifletmek için birkaç besinden yararlanabilirsiniz. Farenjite iyi gelecek bitkiler ve gıdalar incelendiğinde;  

Bal, birçok hastalıkta olduğu gibi özellikle boğaz hastalıklarını atlatmada başı çeken gıdaların başında gelir. Özellikle kronikleşmiş farenjitte devamlı ve düzenli yenildiğinde önemli bir etkiye sahiptir.

Elma sirkesi, boğazda oluşan sorunlar için etkili bir gıdadır. Sirkeyle yapılan gargaralar, oluşacak bakteriyel enfeksiyonun önlenmesini sağlar. 

Ada çayı da boğazı yumuşatmak için diğer önemli gıdadır. Özellikle iltihaplı enfeksiyonlarda demleyip ılındırdığınız adaçayıyla yapacağınız gargara da etkili olacaktır.

Zencefil, mikrop kırıcı özelliğe sahip olduğundan, boğazda bulunan enfeksiyonun önlenmesinde etkili olacaktır. Ayrıca boğazın yumuşamasına da katkı sağlar.

Zerdeçal da yine birçok şeye fayda sağladığı gibi, boğazda da özellikle farenjitte etkili bitkisel gıdadır. Süte karıştırıp içeceğiniz zerdeçal, farenjitte tedavi edici yöntemlerdendir.

Farenjit ken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tüm hastalıklar gibi, bu hastalık da bir dinlenme süreciyle sonuçlanacaktır. Bu nedenle dinlenerek hastalığı daha kısa sürede atlatabilirsiniz. Tabii bunun yanında dikkat etmeniz gerekenler de vardır. 

Peki, farenjitken nelere dikkat etmeliyiz?

  • Boğazdaki etkisinden dolayı, boğazınızı yormamaya çalışmalısınız. Fazla konuşmaktan kaçınmalısınız.
  • Aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyecekler boğazınızda tahriş ve yıpranmalara yol açar. Bunlardan uzak durmanız daha iyi olur.  
  • Bol bol sıvı tüketmelisiniz.
  • Odanızı nemli tutmaya çalışmalısınız.
  • Tuzlu suyla da gargara yapabilirsiniz. 
  • Sigara içiyorsanız bırakmalı ya da azaltmalısınız. Çok fazla tüketenlerde bu hastalık daha ziyade görülmektedir.
  • Eğer tedaviniz antibiyotikle ise, hastalığı atlattığınızı düşünerek antibiyotiği kesmemelisiniz. Doktorunuz tavsiyelerine kesinlikle uymalısınız. Aksi takdirde antibiyotik kesimlerinde hastalık kendini daha şiddetli göstermeye devam eder. 

İgrus olarak sizlere sağlıklı günler dileriz. Sağlık adına öğrenmek istediğiniz ne varsa bizleri sinoplukoca.com dan takip edebilir, daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

1 Yorum

Teşekkür ederim ☺️

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap