Kalın Bağırsak İltihabı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Kalın Bağırsak Ülseratif kolit olarak da bilinen bağırsak iltihabı, kalın bağırsakların iç yüzeyindeki ince zar halindeki mukoza tabakasında meydana gelen enfeksiyonlardır. Sindirim sistemini oluşturan elamanlardan, ağızdan ve anüse kadar tüm bölümleri etkileyebilir.

Kalın Bağırsak iltihabı ölümcül olmamakla birlikte, meydana getirdiği semptomlar sebebiyle derhal tedavi edilmesi gereken bir problemdir.

Genellikle bu hastalığın standart semptomları bulunmaz ve hastalığın semptomları kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Bazı hastalar birçok semptom ile debelenip dururken bazı hastalar daha şanslıdır ve yalnızca birkaç semptom ile hastalık belirtisi gösterirler.

Bu sebeple bağırsak iltihabı teşhisi için mutlaka detaylı bir doktor muayenesi ve birçok tetkik gerekmektedir.

Vakaların genelinde meydana gelen belirtilere bakacak olursak, listenin başında ishal problemi gelir. Kalın bağırsak iltihabı ile bağırsak duvarları deformasyona uğrar ve besinlerdeki sıvıları ememezler. Bu da kendini ishal şeklinde gösterir. Bu sebeple bol su ve sıvı tüketilmesi önerilir. Bağırsaktaki enflamasyon sebebiyle karın ağrıları olabilir.

Karın ağrısı ile mide bulantısı da hastalığın başlıca belirtileri arasındadır. Yoğun tuz ve su kaybından dolayı yorgunluk hissi de hastalığın belirtilerindendir.

Kalın Bağırsak İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ülseratifkolithastalarında ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Burada amaç hastalığın iyileştirilip yok edilmesinden ziyade etkilerinin hafifletilmesidir.  Böylece hastanın yoğun ağrı ve ishal gibi şikayetlerinin azaltılarak, günlük hayatına rahatça devam etmesi sağlanır.  

Peki kalın bağırsak iltihabı nasıl geçer? İlaç tedavisinin yanı sıra sıkı bir diyet ile hastalığın etkilerinden kurtulmanın mümkün olduğu gözlenmiştir.

Bu diyet programı ile, hem vücudun susuz kalması gibi, hastalığın yaratabileceği ekstra olumsuzlukları engellemek hem de var olan etkileri de azaltmak mümkündür.

Kalın bağırsak iltihabı durumunda, ishal olasıdır ve ishalle birlikte su ve tuz kaybı oluşacaktır. Bu durumun düzeltilmesi için bol su ve sıvı tüketmek gerekir. Öğünlerde çorba yemek etkili bir çözüm olacaktır.

Ayrıca siyah çay, yulaf ezmesi ve patates gibi sebzelerin püreleri ile beslenmek de sindirim sisteminin rahatlamasında etkilidir. Böylece hastalığın etkilerinin azaltılması da mümkün olmaktadır.

Yani kalın bağırsak iltihabı tedavisi biraz sabır, bolca istikrar ve devamlılık gerektiren bir süreçtir.

Gönül isterdi ki ilaçla tedavisi kolayca mümkün olsun ancak maalesef ilaçlar bu süreçte yalnızca destekleyici olabiliyor. Yıllardır hastalardan alınan geri bildirimler gösteriyor ki, bazı besinler de tedavi sürecinde en az ilaçlar kadar etkili olabilmektedir. Hatta kabız gibi çeşitli yan etkileri olan ilaçlara göre daha fazla tercih edilen yöntemler bile olabilmektedirler.

Kalın Bağırsak İltihabına Faydalı Tarifler
Kalın Bağırsak İltihabına Faydalı Tarifler

Kalın Bağırsak İltihabına Faydalı Tarifler

Yazının başında da bahsettiğimiz gibi, bağırsak iltihabı kolit, bazı doğal besinler, kişisel hijyen ve bol sıvı tüketimi ile, hem de ilaçların yan etkilerine maruz kalmadan, kontrol altına alınabilir.  Peki bu doğal besinler nelerdir ve bunları nasıl tüketmek gerekir?

Eğer siz de kalın bağırsak iltihabı çözümü için doğal tarifler peşinde iseniz ve artık muz ve patates yemekten sıkıldıysanız, sizin için hazırladığımız 6 bağırsak dostu tarife göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu birbirinden kolay ve elinizin altındaki malzemelerle hazırlayabileceğiniz pratik kalın bağırsak iltihabına faydalı tarifler ile hem öğünleriniz için çeşitliliği artırmış olacak hem de bağırsak iltihabına karşı mücadelenizde artık daha güçlü olduğunuzu hissedeceksiniz.

Matcha Bowl

Bağırsak floryası için en faydalı besinlerden biri yoğurttur ve genelde de bolca tüketilir. Ancak klasik yoğurtlu tariflerden sıkıldınız ve yeni bir lezzet ile hem midenizi hem de bağırsaklarınıza bayram ettirmek istiyorsanız bu tarif tam size göre.

Bunun için 2 su bardağı ev yapımı yoğurdunuzun içerisine 1 yemek kaşığı matcha tozu ve 2 çay kaşığı akçaağaç şurubu ilave edip güzelce karıştırmalısınız. Elde ettiğiniz karışımı kaselere dökerek dilediğiniz gibi meyvelerle süsleyerek servis edin.

Düzenli olarak tükettiğinizde yoğurdun ne kadar mucize dolu bir besin olduğunu göreceksiniz.

Kefir

Evde hazırlayacağınız kefir ile meyve, tohum ve yemişleri karıştırıp birbirinden farklı tatlar içeren kalın bağırsak iltihabına faydalı tarifler serisi hazırlayabilirsiniz.

Kefir için ise tam yağlı süt ve kefir tozuna ihtiyacınız olacak. 2 yemek kaçığı kefir tozunun üzerine tam yağlı 2 su bardağı süt ilave edilerek oda sıcaklığında 1 gün boyunca bekletilir.

Kabın ağzı örtülerek bekletilmelidir. 1 gün sonrasında karışım karıştırılarak kefir taneleri süzülür. Kalan karışım ise başka bir şişede buzdolabında saklanarak tüketilir.

Kefiri muz ile rondodan geçirip tüketmek hem sizin hem de bağırsaklarınız hoşuna gidecektir.

Smoothie

Evinizdeki malzemelerle bin bir çeşit smoothie yapmanız mümkün. Ancak amaç kalın bağırsak iltihabı için faydalı bir smoothie yapmaksa içerisine muhakkak kefir veya yoğurt ilave edilmelidir.

Tadı ile herkesin beğenisi kazanmış bir tarif arıyorsanız bu tarifi denemenizi öneririz. 1 su bardağı ev yapımı kefir veya yoğurdu 1 dilim ananas, yarım muz ve yarım çay kaşığı zencefil ile karıştırıp blenderdan geçirin ve işte hazır.

Bu karışım lif açısından zengin bir içeriğe sahip olduğundan ishal problemine iyi gelecek ve özellikle tedavi de kullanılan ilaçların kabız yan etkisini ortadan kaldıracaktır.

Yeşil Mercimek

Yeşil mercimeğin faydaları saymakla bitmez. Yapısındaki çözünmeyen lifler ise bağırsak iç yüzeyini temizleyerek hazımsızlık problemlerine yardımcı olur. Bir nevi bağırsak destekleyici diyebiliriz. Mercimeği suda haşlayarak tüketmelisiniz.

İçerisine kırmızı biber, yeşil soğan ilave edip hem çok lezzetli hem de yüksek C vitamini ve lif içeren mükemmel bir öğün elde etmiş olursunuz. Zevke göre maydanoz, dere otu, kornişon turşu ilave ederek hem içeriğini zenginleştirmek hem de daha lezzetli hale getirmek mümkündür.

Haftalık öğünlerinizde bu tarz sağlıklı ve hafif tariflere yer vererek hastalığın olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz.

İncir

İncir diye yazılır mucize besin diye okunur. Kalın bağırsak iltihabına faydalı tarifler serisi hazırlayıp da incire yer vermemek büyük bir hata olurdu. Bildiğiniz gibi incirin içerisinde minik tanecikler vardır.

İnciri tükettiğinizde bu tanecikler bağırsak duvarlarınıza bir nevi peeling işlemi yapar. Aç karnına bir adet incir yedikten sonra bağırsaklarınız da hemen bir hareketlilik başladığını fark edersiniz. Zengin lif içeriği sebebiyle kabızlığı önler. İnciri akşamdan zeytinyağının içerisine bırakın. Sabah uyanınca aç karnına bir adet tüketin.

Bunu düzenli olarak yapmaya devam ettikçe agresif bağırsak floryasının gitgide sakinleştiğini ve iyileştiğini hissedeceksiniz.

Tam anlamıyla faydasını görebilmek için her gün bir adet inciri bu şekilde tüketmelisiniz.

Havuç

Havuç zengin mineral, vitamin, lif içeriği ve hem çiğ hem de pişmiş şekilde tüketilebilmesi avantajı ile gönüllerimizde taht kurmuş sebzelerdendir.

Bağırsak için faydalı olan etkilerinden yararlanmak için ise havucu çiğ ve tamamını kullanarak hazırlayacağınız içecek tarifini muhakkak denemelisiniz.

İki adet orta boy havucu ve bir parça zencefili mutfak robotu yardımıyla sıkın. Elde ettiğiniz karışımı taze nane yapraklarıyla tatlandırarak tüketin.  Bu karışımdan her gün bir bardak tüketebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap