Torik Balığı Nasıl Temizlenir? Ayıklamanın İncelikleri Nelerdir?

Torik balığı son derece lezzetli bir balık olmakla birlikte boyutlarından ötürü temizlenmesi zor olarak tahmin ediliyor. Uskumrugiller familyasına ait olup palamut balığıyla aynı balık zannedilen bir yapısı vardır.

Oysa palamuttan biraz daha büyük olan tombak ve tombaktan biraz  daha büyük olan torik ayrı birer balık türüdür.

Balık tüketiminin insan sağlığına çok faydalı olmasından ötürü son derece önemli bir öğün olduğunu hatırlatalım. Uzmanlara göre haftanın minimum 2 günü tüketilmesinde yarar var. Ayrıca beyaz et denildiğinde de ilk akla gelen lezzetlerden birisidir.

Mineral ve vitamin açısından, folik asit ve omega yağ grubu için önemli bir besin deposudur. Eğer balık yiyeceğiniz zaman torik tercih ediyorsanız temizlenmesinden pişirilmesine kadar pek çok püf noktaya ihtiyacınız olabilir.

Torik Balığı Nasıl Temizlenir? Ayıklamanın İncelikleri Nelerdir?

Torik Balığını Temizleme Yöntemi

Balıklar arasında boyutlara bakıldığında oldukça farklı değerler görebiliyoruz. İlk bakışta ise büyük balıklar daha zor ayıklanır gibi geliyor. Torik bunlardan birisi olarak sayılabilir.

Her ne kadar ülkemizde çok büyük olanlara rastlamasak bile okyanuslarda da yaşayabilen bir balık türü olarak 1 metreye kadar görülebiliyorlar. Bilhassa kalp ve karaciğer rahatsızlıkları için birebir olarak görülüyor.

Torik balığını ayıklama işlemine geçmeden önce balık hakkında temel bilgilerden söz edelim. Yaklaşık 50-60 santimetre civarında olan bu balık pulsuz bir yapıya sahiptir.

Ayrıca yağ oranına bakıldığında palamuttan çok daha yağlı bir balık olması tuzlama işlemini mecburi kılar. Pulsuz yapısı ise temizleme aşamasında büyük kolaylık sağlayacaktır.

Pulsuz balıklar için tıraşlama yöntemi uygulanır. Bıçağı yatay pozisyonda balığın üzerinde birkaç kez gezdirdiğimizde yeterli olacaktır. Balık üzerinde oluşan kaygan yapının kaybolmasını sağlayan bu işlemi balığın iki tarafına da ayrı ayrı uygulamak gerekiyor.

Torik balığını kesme tahtasına yatırıldıktan sonra baştan kuyruğa kadar karnında bir yarık açılır. Bu yarık sayesinde de içini temizlememiz mümkün olur. İçerisinden çıkan organları ve pislikleri güzelce aldıktan sonra siyah tabakaya dikkat etmek gerekir.

Bu tabaka içini temizlediğiniz gibi karşınıza çıkar ve bıçak yardımıyla almanız gerekir. Büyük bir balık türü olduğundan Torik için pişirme aşaması dilimleme usulüdür. Dilimler ise büyüklüğe göre değişebilir.

Genellikle tercih edilen dilim aralığı başparmak kalınlığındadır. Tüm bu kesim ve temizleme işleminin ardından balığı çok iyi bir şekilde suyun altında yıkamanız önerilir.

Yıkama işlemi bittikten sonra ise bekletme aşaması başlar. Bu süreç yaklaşık 30 dakika ile 60 dakika arasında değişebilir. Su dolu kabın içerisine tuz dahil edildiğinde daha iyi sonuçlar alınır.

Balığı mangal yaparak tüketenlerin favori balığı olması Torik için ayrı bir özelliktir. Bunun sebebi ise yağlı ve besin lifi yönünden zengin bir ete sahip olmasıdır. Bu sayede etler dağılmaz ve löp et kıvamında pişer. Mangal sonrasında da lezzeti ikiye katlanır. Balık tutkunlarının vazgeçilmezleri arasında olduğu söylenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap