.
.

Uskumru Balığı Nasıl Temizlenir? Ayıklama Yöntemi Nedir?

.
.

Uskumru balığı bilhassa göç bölgelerinde tutulan ve yakalandığında küçük bir balık olarak tezgahlara gelen türlerdendir. Fakat genel yapısı itibariyle göç rotasından sapmadan Akdeniz’e ulaştığında ve avlanmanın nadir olduğu sulara kavuştuğunda 60 santimetreye kadar büyüdüğü gözlemlenmiştir.

Tabii ki tezgahlarda bu boyutlarda bir uskumru görmek neredeyse imkânsız. Daha çok ufak, yenmesi kolay, temizlemesi ve pişirmesi zahmetsiz olduğu için tercih edilmektedir.

İçerisinde folik asit, B12, A ve D vitaminleri bol miktarda bulunmaktadır. Tam bir enerji deposu olmasının yanı sıra yağ oranı yüksektir. Demir ve selenyum için de tüketilmesi tavsiye edilen bir balıktır.

Uskumru balığı boyut olarak ufak olmasının avantajını hem pişirme hem de temizleme aşamasında göstermektedir. Günümüzde de Norveç uskumrusu olarak nam salmış türü ülkemizde çokça sevilmektedir.

Uskumru Balığı Nasıl Temizlenir? Ayıklama Yöntemi Nedir?

Uskumru Balığını Temizlerken Nelere Dikkat Edilir?

Uskumru balığı temizlenme aşaması özellikle pulsuz olmasından ötürü son derece kolaydır. Bu sebeple çok tercih edildiğinden söz etmiştik.

.

Tabii ki pulsuz yapısına rağmen kesinlikle üzerinde oluşan sıvı yapıyı almanız gerekiyor. Kayganlık sağlayan bu sıvının alınması tıraşlama olarak bilinir. Bıçağın yatay pozisyondayken balığın üzerinde birkaç kez hareket ettirilmesiyle mümkündür.

Uskumru balığının İç temizliğine geçmek için karnına bir kesi atmamız gerek. Bu kesi için baş bölgesinden başlayıp kuyruğa kadar inmek en mantıklısıdır. Sonrasında ortadan ayırarak içerisinde bulunan pisliği dışarı çıkarmalıyız. Ayrıca iç organlarını da aldıktan sonra güzelce yıkayarak daha temiz bir hale bürünmesini sağlayabiliriz.

Çoğunlukla dilim dilim kızartılması tercih edilen bir balıktır. Dolayısıyla temizliğini tamamladıktan hemen sonra dilimlemeye geçilir. Ancak bazı balıklar gibi parmak kalınlığında dilimlenmemelidir.

Bunun sebebi et dokusu parçalanmaya çok müsaittir. Uskumru balığının dilimleri ince tutarsanız ciddi oranda parçalanmaya maruz kalacak ve kesinlikle bütünlüğünü koruyamadığı için etin formu bozulacaktır.

Ayrıca genellikle temizledikten hemen sonra balıkların kafası ayrılarak pişirme aşamasına geçilir. Oysa uskumru için böyle bir detay yok. Kafasıyla birlikte kızartılmaya bırakılır. Yine havyar açısından doygun bir balıktır. İçini temizlerken kesinlikle havyar olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var.

Bu noktada içini temizleyip havyarı aldıktan sonra siyah kısımları da bıçak kullanarak almayı ihmal etmeyin. Siyah bölümü kazdığınız zaman karşınıza parlak bir iç çıkacaktır. Bu iç kısmı gördüğünüzde suda yıkayarak kızartmaya geçebilirsiniz.

.

1 Yorum

su tesisatçısı  -  Nisan 6, 2021 / 12:00 pm

Birde bu balığı nerden alacağımızı yazsaydınız 😀 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap