.
.

Namaste Nedir? Kökeni, Meditasyon ve Yoga Nedir?

.
.

Namaste Nedir? Kökeni, Meditasyon ve Yoga Nedir? Namaste, meditasyon dünyasına ait bir terimdir. Meditasyon ile ilgilenen ya da kıyısından köşesinden birtakım duyumlar alan herkes, namaste kelimesi ile mutlaka tanışmıştır. Yoga ve Meditasyon konularında çok derin ve manevi bir yeri vardır. Bu yüzden namaste nedir? konusunu hem köken hem de maneviyat olarak bilmek ve anlamak gerekir.

Namaste Kelimesinin Kökeni

Dillerin ve dinlerin ayırdığı insanları, bazen tek bir kelime birleştirebiliyor. Namaste de bu kelimelerden biri işte. Kelime köken olarak Hinduizm dininden gelmekte olup, Hindular için kutsal sayılan Sanskrit dilinde anlamı olan bir kelimedir. Kelimenin “namas” kısmı “boyun eğmek, saygı göstermek, selamlamak, merhaba, hoşçakal” gibi iletişim sözcüklerinin anlamını taşır. “te” kısmı ise karşıdaki kişi için “sana” kelimesini ifade eder.

Hindular bu kelimeyi kullanırken avuçlarını birleştirerek selamlaşırlar. Birleşik haliyle, “sana boyun eğiyorum” anlamına gelir. Ancak bu şekilde yapılan namaste anlamı, karşıdaki kişiye tapmak ya da teslim olmak anlamında değildir. Namaste, daha çok karşıdaki insana “senin içindeki ilahi gücü selamlıyorum” anlamında söylenir. Yani saygı duyulan ve önünde boyun eğilen şey, aslında insanın içindeki inançtır. Bu kelimenin İslam dini ile de bağlantısı tespit edilmiştir.

Namas, İslam inancının “namaz” kelimesini andırır. Köken olarak Farsçadan dilimize geçmiş olan namaz kelimesi, ibadet için eğilmeyi, saygıyı ve yere kapanmayı temsil eder. Bu konu fazla şaşırtmamalı. Çünkü her iki dil de Hint-Avrupa dil ailesine mensup dillerdir.

Yani aslında namaste anlamı, sadece meditasyon ve yoga için değil, din ve inanışlar için de anlam taşıyan bir olgudur. Bütün bu iki etken dışında, bu kelimenin mudra adı verilen, avuç içlerini göğüs önünde birleştirerek yapılan bir hareketle beraber kullanılması da, insana saygıyı on planda tutmaktadır. Namaste anlamı, hem dini, hem sosyal, hem de yoga ve meditasyon için oldukça değerli ve önemlidir. 

Namaste Nedir? Kökeni, Meditasyon ve Yoga Nedir?
Namaste Nedir? Kökeni, Meditasyon ve Yoga Nedir?

Meditasyon ve Yoga Nedir?

Meditasyon ve yoga, insanlar tarafından aynı anlamda olduğu düşünülen ve öyle kullanılan kavramlardır. Ancak bu iki kelime eş anlamlı olmayıp, birbirinin tamamlayıcısı olan kelimelerdir. Yani aslında yoga ve meditasyon birbirinden farklı ancak birbirini tamamlayıcı özellikler taşıyan kavramlardır.

.

Hinduizm ve Budizm gibi inanışlarda büyük önem taşıyan yoga; birleştirmek, kontrol ve boyunduruk altına almak gibi anlamlar içeriyor. Kişinin daha mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmesi için yapması gereken zihinsel ve fiziksel birtakım kural ve disiplin konularını barındırıyor. 

Meditasyon; yoganın zihinsel kural ve disiplinlerinin içerisinde yer alır. Kişinin daha sakin, daha bilinçli ve kendinden emin bir yaşam sürmesini amaçlar. Yani aslında meditasyon, yoganın alt basamaklarından biridir. Zihin yoluyla yapılan ve yoganın 8 basamağında 7.si olan meditasyon, zihni sakinleştirmek, zihin bütünlüğünü ve işlevselliğini kazandırmak ve kötü düşüncelerden arındırmak amacıyla yapılır. Ortak amaçları doğrultusunda, meditasyon ve yoga birbirini tamamlar.

Yoga, hem zihinsel hem de fiziksel olarak yapılan bir aktivitedir. Ancak meditasyon, sadece zihinsel faaliyetleri içerir. Yoga bu yönüyle de meditasyonu içine alan bir kavramdır. Yoga, kişiye temel bir yaşam felsefesi edindirme amaçlıdır. Esneme gibi egzersiz hareketleriyle bir bütünlük halindedir. Yoganın temel ve en büyük amacı, bireyin anlık bilinci ile sonsuz bilincini birleştirmek, bir araya getirmektir.

Meditasyon, bu bilinç ayrılıklarının bir araya gelmesine ışık tutan, eşlik eden, aracılık yapan bir olgudur. Meditasyonu yogadan ayıran bir diğer özellik ise, tamamen konsantre olmayı amaçlayan bir aktivite şekli olmasıdır. Yoga amacının aksine, kişiye kendini tanıma ve benliğini kazanma fırsatı sunuyor. Ancak farklılıklar olsa bile, yoga ve meditasyon tamamen iç içe yaşayan bir sistem halinde işliyor. 

Yoga ve Meditasyon Yapmanın Faydaları

Günlük yaşamın stresi, iş ve aile kaynaklı problemlerin stresleri derken, zihnimiz ve vücudumuz bize bir yerden sonra artık “dur” demek zorunda kalır. Bu uyarı, zihin ve beden sağlığımız için bir şeyler yapmamız gerektiği anlamına gelir. Bunun en iyi yolu da meditasyon ve yogadır. Yoga ve meditasyon yapmanın faydaları, fark edilebilecek düzeyde kendini gösterir. Zihinsel ve fiziksel bir rahatlama sağlar. Yapılan bir araştırmaya göre, meditasyon yapan kişilerin biyolojik ve kronolojik yaşları arasında 12 yaş fark olduğu gözlemlenmiştir. Yani bu zihinsel ve bedensel aktivite, kişiyi genç ve zinde tutuyor. Gün içerisinde yaşanan çeşitli nedenlere bağlı stresin atılmasını ve rahat bir uyku olanağı sağlıyor. Negatif düşünceleri zihinden atarak, yerine pozitif düşüncelerin yüklenmesini sağlar. 

Stresten arındırdığı vücutta, stres kaynaklı hastalıkların yaşanmasını da engellemiş olur. Kişinin algılarını, doğaya ve insana karşı olan duyarlılığı arttırarak, en ufak şeylerin bile mutluluk kaynağı olmasının önünü açmış oluyor. Motivasyon kaynağı olup, olaylar karşısında daha güçlü durmamızı ve daha doğru kararlar vermemizi sağlar. Kendimizi tanımamıza ve benlik duygusunu kazanmamıza, hatta kendimizi sevmemize yardımcı olur. Kan şekerimizi dengeler. Fiziksel yoga, egzersiz hareketleri sayesinde hedef kiloya ulaşmamızı, dinç ve sportif olmamızı sağlar. Yani aslında yoga ve meditasyon faydaları saymakla bitmiyor. Başlamak için bu kadar sebep varken neyi bekliyoruz öyleyse? 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap