Magnezyum Eksikliği Nedeniyle Görülecek Hastalık Belirtileri

Magnezyum Eksikliği Nedeniyle Görülecek Hastalık Belirtileri. Vücutta meydana gelen magnezyum eksiliği, tahmin ettiğinizden çok daha önemli bir sağlık sorunudur. Magnezyum; yüzlerce vücut prosesi ile kimyasal reaksiyonlarda kullanılan ve metabolizma için büyük önem taşıyan bir kaynaktır.

Tıpta “Hipomagnezemi” ismiyle tanımlanan magnezyum eksikliği, temel olarak yetersiz ve az beslenme sonrasında oluşan bir problemdir. Kas ve sinir sistemi için büyük önem taşıyan magnezyum, aynı zamanda vücuttaki asit ve baz dengesini de düzenlemek için gereklidir.

Kan basıncı, damar elastikiyeti, hücrelerin yenilenip onarılması gibi pek çok faydası da bulunan magnezyuma, beyin ve beden sağlığını korumak için ihtiyaç duyulur. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme yöntemi ile giderebilen magnezyum yetersizliği, farklı hastalıklar olarak karşımıza çıkıyor.

Magnezyum Eksikliği Nasıl Oluşur?

Magnezyum Eksikliği Nasıl Oluşur?

Fazla alkol kullanımı, yaşın ilerlemesi, idrar söktürücü olarak kullanılan ilaçlar, diyabet rahatsızlığı, karaciğer sorunları, böbrek rahatsızlıkları, sindirim sistemi tarafından emilimin kusurlu yapılması, ağır ve kontrolsüz yapılan egzersizler magnezyum eksikliğine neden olabilir, gün içerisinde almanız gereken magnezyum miktarının yükseltilmesini gerektirebilir.

Hipomagnezemi sorunu yaşıyorsanız, beslenme düzeninizde bazı değişikler yapmanız gerekmektedir. Ülkemizde fast-food tüketiminin artması ve sudaki magnezyumun eksiltilmesi gibi bazı durumlar hipomagnezemi hastalığının artmasına neden olmaktadır.

Tüm bunların beraberinde, başta dile getirdiğimiz gibi ve hipomagnezeminin en sık karşılaşılan nedenlerinden olan; yetersiz ve az beslenmedir diyebiliriz. İlk olarak dengesiz bir beslenme sisteminiz varsa ve sağlıklı beslenmeye önem vermiyorsanız, vücudunuza yeteri kadar magnezyum takviyesi yapamıyorsunuz demektir. Bu durum zamanla, sağlık sorunlarına neden olacaktır.

Magnezyum Eksikliği Belirtileri;

Magnezyum Eksikliği Belirtileri;

  • Saç dökülmesi,
  • Kalpte çarpıntı,
  • Uyku düzeni bozuklukları,
  • Sık mide bulantısı,
  • Kalp ritmi bozukluğu,
  • Hafızanın zayıflaması,
  • Kabızlık sorunu,
  • Halsizlik ve yorgunluk,
  • Sık yükselen tansiyon,
  • Zihin bulanıklığı,
  • Tuzlu yeme ihtiyacı,
  • Denge bozuklukları,
  • Migren atakları,
  • Öfke kontrolünde zorluk,
  • Kaslarda seyirme, titreme ve kramplar,
  • Kolay kırılan ve uzaması geciken tırnaklar

Bunlar magnezyum eksiğinde görülen ve en sık rastlanan belirtilerdir. Magnezyum eksikliğinin, acil olarak tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunu olduğunu unutmamalısınız. Hipomagnezemi endişesi yaşıyorsanız, en kısa zamanda bir doktora başvurmanızı öneriyoruz.

Hipomagnezemi Hastalıkları

Hipomagnezemi Hastalıkları

  1. Kalp Rahatsızlıkları
  2. Psikolojik Hastalıklar
  3. Osteoporoz
  4. Astım
  5. Depresyon
  6. Alzheimer
  7. Metabolik Hastalıklar
  8. Parkinson
  9. Multipl Skleroz
  10. Nutrisyonel Rahatsızlar
  11. Huzursuz Bacak Sendromu
  12. Çeşitli Kas Krampları
  13. Diyabet
  14. Çölyak Hastalığı
  15. Diyare
  16. Kronik Ağrılar …

Ve daha pek çok sağlık sorununun temelinde magnezyum eksikliği bulunmaktadır.

Magnezyum Yetersizse Neler Tüketmeliyiz?

Magnezyum Yetersizse Neler Tüketmeliyiz?

Beslenmenize koyu yeşil yapraklı sebzeler eklemeli, özellikle magnezyum bakımından oldukça zengin bir içeriği bulunan ıspanağı sıkça tüketmelisiniz. Enginar, domates, kereviz, soğan, marul, lahana, mısır, nohut, börülce, kırmızı ve yeşil mercimek, fasulye de bol bol yemeniz gereken sebzeler ve bakliyatlar arasında yer alıyor.

Böğürtlen, ahududu ve çilek gibi kırmızı meyvelerin yanı sıra muz, incir, hurma, üzüm, avokado, karpuz, greyfurt ve kivi de sıkça tüketip, beslenme programınızda yer açmanız gereken meyveler arasında bulunuyor.

Tüm tahılları içeren ekmekleri tercih edebilirsiniz. Çavdar, buğday ve yulaf gibi tahıllar magnezyum eksiliğinizi gidermek için yararlı olacak besinler arasındadır. Susam, kaju, yer fıstığı, badem, ceviz, fındık, ay çekirdeği ve kabak çekirdeği gibi kuruyemişlerin yanı sıra kuru incir ve kuru kayısı da tüketmeniz gerekir.

Magnezyum için daha fazla balık tüketmeye çalışmalısınız. Özellikle somon balığına öğünlerinize yer açmanız, sağlığınız açısında yarar sağlayacaktır. Yumurta gibi hayvansal gıdaların da birer magnezyum deposu olduğunu unutmamalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap