.
.

Sütün Taşmaması İçin Ne Yapılmalı? Ne Yapılır, Nasıl Engellenir?

.
.

Sütün Taşmaması için neler yapılmalı Süt sağıldığı andan itibaren çiğ olarak bazı mikroorganizmalar barındırmaktadır. Bu sebeple de çiğ tüketilmesi kesinlikle tavsiye edilmez. Pastörize sütler belli bir ısıl işlemden geçer.

Bu işlem pastörizasyon olarak bilinir ve amacı bu zararlı mikroorganizmaların yok olmasını sağlamaktır. Çok hızlı bir şekilde ciddi anlamda yüksek derecelerde kaynatılan süt aynı hızda tekrardan soğutulur.

Böylece paketlenerek marketlere kadar ulaşır ve uzun ömürlü bir saklama sürecine elverişli hale gelir. Ancak aldığımız ve evde kaynattığımız süt için bu geçerli değildir. Bu aşamada sütü dikkatli bir biçimde kaynatmalıyız.

Sütün taşmaması için ne yapmamız lazım ? Kaynatma aşamasında da bazı mikroorganizmaların oluşması, sonrasında bakterilerin üremesi mümkün olabilir. Süreci hızlı tutmak ve sütü bekletmemek önemlidir. Tüm bunların yanı sıra kaynatırken sürekli olarak taşma durumu gerçekleşebilir. Sütün taşmaması pratik yolları var.

Sütün Taşmaması için ne yapılır?

Sütü Taşırmamak İçin Ne Yapılabilir?

Sütün Taşmaması için kaynatmaya başladıktan sonra tencerede sürekli olarak bir yükselti oluştuğunu görürsünüz. Köpüren süt yavaş yavaş tencereden taşmaya meyillidir.

Bu durum o kadar çok insan tarafından yaşanmıştır ki bunun için üretilen özel araçlara bile rastlayabilirsiniz. Çünkü süt taştığında tüm ocak baştan aşağı batacak ve temizlik süreci daha da uzayacaktır.

.

Bunu yaşamamak için uygulayacağınız pratik yollardan bahsedeceğiz.  En çok bilinen ve en pratik olanı kaşık yöntemidir.

Tahta kaşıklarınızdan birisini alıp tencerenin üzerine koyarsanız taşma olmayacaktır. Çünkü taşmayı engellemek için genellikle kaşığı köpüren sütün içerisine daldırırız. Bu durum sütün sönmesini sağlar ve taşma meydana gelmez.

sütün taşmaması için tahta kaşık Dolayısıyla daha pratik hale getirmek için bunu tencerenin üstüne koyabiliriz. Böylece süt köpürür ancak üst kısımda yer alan tahta kaşığa temas ettiğinde söner ve taşması önlenmiş olur.

Eğer tahta kaşığınızın sapı yeteri kadar uzun değilse ve tencereyi boydan boya kaplayarak sabit durmayacaksa ahşap kesme tahtanızı da bunun için kullanabilirsiniz. Tencerenin üst kısmını tamamıyla kapatmamasına özen göstermeniz gerek. Ayrıca sütü kaynattığınız tencerenin de bu aşamada önemli bir seçim olduğunu unutmamanız gerekir.

Sütün taşmaması için porselen tabak Tencere seçiminde çelik yerine teflon kullanmanız işinize yarayacaktır. Tabii ki teflon tencerede de sütün taşması gayet mümkündür. Ancak çelik gibi ısıyı direkt olarak emen ve ileten bir malzemeye göre bu süreç daha kontrollü olacaktır. Taşmayı durdurmanız mümkün hale gelecektir.

Ayrıca pratik bir yöntem olarak çelik tencere kullanıyorsanız tencerenin içerisine bir porselen altlık koyabilirsiniz. Bu altlık sütün kaynama noktasına gelse bile taşmasını önleyecektir.

Porselen fincan altlığını teflon tencereye de koymanız mümkün. Fakat teflon tencerelerin çizilme durumunda formunu kaybetmesinden dolayı çelik tencerede bu yöntemin uygulanması daha doğru olacaktır.

.

Son dönemlerde satışa çıkan ve evlerde popüler hale gelen süt taşı ise bunun en pratik yöntemleri arasında dikkat çekmeye başladı.

Keza bu ürün sütü kaynattığınız tencerenin içerisine konuluyor ve kaynama noktasına geldiğinde ses çıkararak size uyarı veriyor. Bu uyarı ile altını kapatıyorsunuz ve herhangi bir taşma eğilimi olmadan sütü almış oluyorsunuz. Eğer tahta kaşık yöntemini uygulamak istemiyorsanız temin edebilirsiniz.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap