Konya İçin Detaylı Hava Durumu

Konya Hava Durumu tahminlerini devletimizin, Hizmeti olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından anlık olarak alınmaktadır. Burada aldığımız tahminler Rüzgar bilgisi sıcaklık derecesi ve hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

°C Başında yazan anlık olarak sıcaklığı göstermektedir. Hemen sağında yer alan görseller ise Hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

Konya Hava Durumu Tahmini

Konya için Son dakika Anlık Ortalama Hava Durumu

KONYA

Konya için 5 Günlük Hava Tahmini

KONYA

NOT : 

Güncelleme her gün saat 14.00‘e kadar yapılmaktadır. (TSi)

Saatlik tahminlerde “Beklenen Hadise” kısmında verilen hava durumu, geçmiş 3 saatlik periyot içindeki hâkim hava durumunu göstermektedir.

Saatlik tahminlerde “Rüzgâr Hamlesi” kısmında verilen değer, geçmiş 3 saatlik periyot içinde rüzgâr hızındaki ani artışı temsil etmektedir.

Saatlik tahminlerde “Hissedilen sıcaklık”, aynı saatte tahmin edilen hava sıcaklığı ile nispi nem ve rüzgâr değerlerine göre hesaplanmaktadır. Bu sıcaklık, iklimsel çevre, giysilerin ısı direnci, vücut yapısı ve kişisel durumdan olduğu kadar, termometre sıcaklığı, nispi nem, rüzgâr ve radyasyon gibi dört meteorolojik faktörden etkilendiği için sübjektif bir kavramdır.

Diğer tahmin bilgileri, tahmini yapılan zaman civarında beklenen değerleri göstermektedir.

HAVA TAHMİNİ simgeleri Ne anlama Geliyor ?

hava-simgeler-1
hava-simgeler-2
hava-simgeler-3

Konya

Konya, Türkiye’de yüzölçümü olarak bakıldığında en büyük şehir olma özelliğini taşımaktadır. Çok geniş bir toprak bütünlüğüne sahip olan Konya’da nüfus ise aslında büyüklüğüne kıyasla oldukça kısıtlıdır. Ancak yine de nüfus yoğunluğu az olsa da Türkiye’nin en kalabalık yedinci şehri olma özelliğine sahiptir. 

Şehrin 2022 nüfus verilerine bakıldığı zaman toplam popülasyonun 2 milyon 250 bin 020 olduğu görülüyor. Verilerde aynı zamanda nüfusun 1 milyon 131 bin 170’inin kadın, 1 milyon 118 bin 850’sinin erkek olduğu detayı dikkat çekiyor. İç Anadolu bölgesinde bulunan Konya’nın plaka kodu 42, telefon alan kodu ise 0332’dir. 

Konya Coğrafi Konum

Konya’nın İç Anadolu bölgesinde yer almasından dolayı tarım arazileriyle de fark yaratan bir yapıya sahiptir. Bilindiği üzere Çatalhöyük burada yer almaktadır ve UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmıştır. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisini içerisinde barındıran Konya bu yönden bakıldığında zengin bir tarihe sahiptir. Zaten İç Anadolu’da da pek çok uygarlığın var olduğu bir konumda bulunmaktadır.

Coğrafi konumu açısından bakıldığında Konya’nın kuzeyinde başkent Ankara yer almaktadır. Bu şehrin çok büyük bir gelişim avantajına dönüşürken aynı zamanda kuzeybatısında da Eskişehir ile sınır komşusudur. Batıda Afyon ile Isparta ile komşu olan şehir güneybatıda Antalya, güneydoğuda ise Karaman ile sınıra sahiptir. Doğuda ise Niğde ve Aksaray ile sınırları vardır. Yüzölçümünün 40.841 kilometrekare olması diğer şehirlere nazaran ortalama 4-5 kat daha büyük bir coğrafi yapıda olduğunu göstermektedir. Tuz gölü, Suğla gölü, Beyşehir gölü, Ereğli Akgöl ve Akşehir gölü gibi önemli göllerimiz burada yer alıyor. 

Konya’da Hava Koşulları

Konya direkt olarak karasal iklimin merkezinde yer almaktadır. İç Anadolu’da son derece sık gözlemlenen bu iklim yaz aylarının olabildiğince sıcak geçmesini sağlar. Aynı zamanda bölgede kurak geçen yaz aylarına istinaden kış aylarında kar yağışı sık sık gözlemlenir. Yine kış aylarının bir hayli soğuk geçtiğini söylemeden geçemeyiz. 

Yaz mevsiminde günüz ve gece arasında bile sıcaklık artışı ve düşüşü ciddi oranlara yükselebiliyor. Ortalama olarak bir gün içerisinde 22 dereceye kadar farklı bir sıcaklık gözlemlenebiliyor. Aslında güney kesimlerinin var olması daha ılıman bir yapıya bürünmesi gerektiğini akıllara getiriyor. Oysa Konya’yı İç Anadolu bölgesinin en soğuk şehri olarak tanımlamak mümkündür. 

Konya Tarihi ve Kültürü 

Konya’da özellikle Çatalhöyük ile Prehistorik döneme kadar uzandığı anlaşılmıştır. Tarih öncesi dönemlerden beri aktif bir yerleşim yeri olarak kullanılan bölgede Neolitik ve Kalkolitik döneme dair de pek çok esere rastlanmaktadır. 

Medeniyet açısından da Roma İmparatorluğu, Selçuklular, Karamanoğulları, Osmanlı devleti ve Kurtuluş savaşı sonrası Türkiye Cumhuriyeti şehrin en önemli adımları olarak listelenebilir. Çatalhöyük Neolitik kenti, büyüleyici çini eserleri, sikke ve arakıye en önemli kültürel zenginlikleri arasında günümüzde dahi gündem olmaya devam etmektedir. 

Konya Mutfağı

Konya mutfağında en önemli ve Türkiye çapında popülerleşen yiyeceklerin başında etli ekmek geliyor. Aynı zamanda bunun yanında Tirit kebabı es geçilemeyecek kadar önemli bir diğer lezzettir. Arabaşı çorbası, çebiç, fırın kebabı, bamya çorbası ve kuzudan yapılan pek çok et ürünü dikkatinizi çekebilir. 

Tatlı olarak da kendisine has bir yapısı olduğunu belli eden Konya kültürü bize iki farklı lezzeti bir arada sunuyor. Bunlardan birisi höşmerim iken diğeri ise dilber dudağıdır. Çorba, ana yemek, tatlı, kebap gibi pek çok yöresel yiyeceğe sahip olması herkesin damak tadına hitap edecek zenginlikte olduğunu gösteriyor. Konya mutfağı yöresel ruhunu hiçbir zaman kaybetmeden gelişmeye devam ediyor. 

konya hava durumu, yarınki hava durumu konya, hava durumu konya, konyada hava durumu, konya için hava durumu, konya 5 günlük hava durumu, yarın konya hava durumu, konya hava durumu 5 günlük, konya saatlik hava durumu, konya merkez hava durumu, konya hava durumu saatlik, 2022 konya hava durumu, konyanın hava durumu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap