Sağlıklı ve Dengeli Beslenme için Altın Değerinde Öneriler

Sağlıklı ve Dengeli Beslenme için Altın Değerinde Öneriler. Sağlıklı beslenme, vücudumuzun olması gerektiği gibi dengeli bir şekilde faaliyet göstermesini sağlayacak; yağ, protein, karbonhidrat, vitamin ve mineralleri yeterli miktarlarda ve düzenli olarak tüketerek, bu sistemin devamlılığına olanak vermektir.

Bilinçsizce tüketilen gıdalar, bir süre sonra obezite başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa neden olabiliyor. Besinleri ne zaman, ne kadar ve nasıl tüketmemiz gerektiğini bilmek ise sağlıklı beslenmenin kısaca özetidir diyebiliriz.

Sağlıklı beslenmenin bazı temel kurallarını bilmek, yanlış ve ya eksik bilinenleri doğru bilgiler ile yenilemek hiç de zor değil. Dengeli beslenerek yaşam kalitemizi arttırmak ve daha sağlıklı bir hayat yaşamak ise sağlıklı beslenerek mümkün…

Sağlıklı Beslenme Tüyoları
Sağlıklı ve Dengeli Beslenme

Sağlıklı Beslenme Tüyoları;

  • Sebze ve Meyveleri Soymayın… Vitamin ve mineral yönünden zengin içeriğe sahip olan sebze ve meyveleri tüketirken, mümkün olduğunca kabuklarını soymamaya çalışın. Genel olarak sebze ve meyvelerin en dış yaprağı ya da en üst kabuğu vitamin yönünden zengin olan kısmıdır. Meyvelerin kabuklarını atmak yerine, sağlığa olan faydalarını ve nasıl tüketebileceğinizi araştırın. Elde ettiğiniz bilgilere çok şaşıracaksınız…
  • Kızartıma Yöntemini Kullanmayın… Kızartılmış besinlerin sağlığımız için zararlı olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Uzun süre boyunca yüksek ısıda kalan yağlar, serbest radikallerin oluşmasına neden olur. Vücut için son derece zararı olan bu maddelerin oluşumunun yanı sıra kalp ve damar rahatsızlıkları başta olmak üzere, şişmanlığa da kadar birçok sağlık sorunu ile karşılaşmamıza imkan verir.
  •  Yoğurdun Suyunu Atmayın… Yoğurdu dolapta birkaç gün bekletmeniz durumunda, yeşilimsi bir su saldığını göreceksiniz. Bu su sanılanın aksine oldukça yararlıdır. Riboflavin yani B12 içeriği bulunan yoğurt suyu, vücudumuz için önemli bir vitamin kaynağıdır. Bu suyu bardağa koyarak tüketebileceğimiz gibi çorba, pasta yapımında da kullanabiliriz.
sağliklı beslenme
Sağlıklı Beslenme Tüyoları
  • Pişirme Suyunun Değerlendirin… Sebze, makarna ve kuru baklagillerin pişirilmesinde kullanılan su, vitamin ve mineraller ile dolu olacaktır. Bu suyu atmak yerine çorba gibi diğer hazırladığınız öğünlerinizde kullanmalısınız. Böylelikle besin değerleri yüksek ve daha sağlıklı bir şekilde beslenebilirsiniz.
  • Besinleri Tazyikli Suda Yıkamayın… Sebze ve meyveleri tüketirken, üzerlerindeki tarımsal ilaçların ve bakterilerin giderilmesini sağlamak için mutlaka yıkamalıyız. Ancak bu yıkama işlemini tazyikli su ile yapmamalıyız. Yüzeyde oksijen kaybına neden olacak bu durum, aynı zamanda suda çözünen bazı vitaminleri de kaybetmemize neden olur. Bu nedenle besinleri dikkatli yıkamalı ve buharda pişirmek gibi doğru bir teknikle hazırlamaya özen göstermeliyiz.
  • Çiğ Tüketin ya da Az Pişirin… Özellikle doğal vitamin kaynaklarından olan sebze ve meyve tüketimlerinizde, az pişirmeye ya da çiğ tüketmeye dikkat etmeliyiz. B ve C vitaminleri ısı ile besin değerlerinden önemli ölçüde değer kaybederler. Brokoli, ıspanak, bamya, lahana, kabak ve bakla gibi sebze yemeklerini maksimum 10 dakika kadar pişirmelisiniz. Fasulye ise yapısı itibari ile 20 dakikada pişer, fazlası ise besin değerlerinin kaybını sağlayacaktır.
Dengeli Beslenmede Püf Noktaları
Sağlıklı Beslenme Püf Noktaları

Dengeli Beslenmede Püf Noktaları;

  1. Beslenme Günlüğü Tutun: Beslenme günlüğünüze gün içerinse tükettiğiniz her şeyi yazmanız gerekiyor. Böylece gün sonunda kalori takibi yapabilir, fark etmeden aldığınız fazla kalorilerin kaynağını tespit edebilirsiniz.
  2. Porsiyonlarınızı Küçültün: Yemek yediğiniz tabağınız, içecek tükettiğiniz bardağınızın ebatlarını her zaman dikkate alın. Yemek yediğiniz tabak ne kadar büyük olursa, tükettiğiniz porsiyonun da büyüdüğünü unutmamalısınız. Dengeli bir beslenme düzeni için bu gibi ayrıntıları gözden kaçırmamalısınız.
  3. Besin Tercihlerinizi İyi Yapın… Yemeklerinizde yüksek kolestrollü gıdalardan, kızartmalardan, gereksiz abur cuburlardan ve mümkünse paketlenmiş gıdalardan uzak durun.
  4. Yemek Zamanına Dikkat Edin… Kendinizi her aç hissettiğinizde yemek yiyemezsiniz. Sağlıksız bir durum olacağı için gecenin bir yarısı yemek yemekten kaçınmalı, hatta akşam 19.00 sonrasında besin tüketmemelisiniz.
  5. Bol Su ve Dengeli Tüketim… Gün içerisinde en çok tükettiğiniz şey su olmalıdır. Yağ ise mümkün olduğu kadar az ve sağlıklı doğal yağlar olmalıdır. Karbonhidratlar ise enerji kaynağı olduğundan, doğru bir şekilde tüketilmesi gereken besinler içerisinde yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap