.
.

Giresun İçin Detaylı Hava Durumu

.
.

Giresun Hava Durumu tahminlerini devletimizin, Hizmeti olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından anlık olarak alınmaktadır. Burada aldığımız tahminler Rüzgar bilgisi sıcaklık derecesi ve hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

°C Başında yazan anlık olarak sıcaklığı göstermektedir. Hemen sağında yer alan görseller ise Hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

Giresun Hava Durumu Tahmini

Giresun için Son dakika Anlık Ortalama Hava Durumu

GIRESUN

Giresun için 5 Günlük Hava Tahmini

GIRESUN

NOT : 

.

Güncelleme her gün saat 14.00‘e kadar yapılmaktadır. (TSi)

Saatlik tahminlerde “Beklenen Hadise” kısmında verilen hava durumu, geçmiş 3 saatlik periyot içindeki hâkim hava durumunu göstermektedir.

Saatlik tahminlerde “Rüzgâr Hamlesi” kısmında verilen değer, geçmiş 3 saatlik periyot içinde rüzgâr hızındaki ani artışı temsil etmektedir.

Saatlik tahminlerde “Hissedilen sıcaklık”, aynı saatte tahmin edilen hava sıcaklığı ile nispi nem ve rüzgâr değerlerine göre hesaplanmaktadır. Bu sıcaklık, iklimsel çevre, giysilerin ısı direnci, vücut yapısı ve kişisel durumdan olduğu kadar, termometre sıcaklığı, nispi nem, rüzgâr ve radyasyon gibi dört meteorolojik faktörden etkilendiği için sübjektif bir kavramdır.

Diğer tahmin bilgileri, tahmini yapılan zaman civarında beklenen değerleri göstermektedir.

HAVA TAHMİNİ simgeleri Ne anlama Geliyor ?

hava-simgeler-1
hava-simgeler-2
hava-simgeler-3

Giresun

Giresun özellikle kirazın çıkış noktası olarak tüm dünyaca bilinen bir ildir. Global olarak aynı zamanda fındık üretiminin belirli bir kısmını kapsayan, Karadeniz’e kıyısı olan şehirlerimiz arasındadır. Doğu Karadeniz bölgesinin bir parçası olan Giresun’da nüfus 448.721 olarak ölçülmüştür. 2022 verilerine dayanan bu bilgiye göre şehrin 224.983 kişilik nüfusu kadın, 223.738 kişilik kısmı ise erkekten oluşmaktadır.

Plaka kodu 28 olan Giresun’un telefon alan kodu ise 0454’tür. Karadeniz’de gözlemlenen yoğun yeşillik ve dağlı yapı burada da dikkat çekici bir doğal ortam yaratmıştır. Yerel halkın Çepni olarak anılması tarihte de isminin Vilayet-i Çepni olmasıyla ilişkilendirilebilir. Ayrıca şehrin karşısında Karadeniz’de yer alan bir ada olan Giresun adası görülmeye değerdir. 

Giresun Coğrafi Konum

.

Giresun coğrafi açıdan göz kamaştıran bir yapısal reforma sahiptir. Zira dağları, dik yamaçları, kıyıya paralel olan dik rampaları ve geniş ovaları ile görülmeye değerdir. Giresun Dağları ise şehrin siluetini belirleyen en önemli coğrafi unsur olmuştur. Bazı noktalarda 3.000 metrenin üzerine kadar çıkabilen bu dağlar adeta şehri çevreleyen bir sınıra dönüşmüştür. 

Doğu Karadeniz’de yer alan Giresun konum olarak doğusunda Trabzon ile sınır komşusudur. Hemen güneydoğusunda ise Gümüşhane yer alır. Şehrin güney cephesinde de Erzincan ve Sivas ile sınırları bulunmaktadır. Batı kesiminde de Ordu ile sınır komşusudur. Standart olarak Karadeniz’in coğrafi yapısını birebir yansıtan bir şehirdir. 

Giresun’da Hava Koşulları

Giresun her ne kadar Karadeniz’in merkezi noktasına yakın bir konuma sahip olsa da iklimsel açıdan iki farklı iklim türünü yaşatabilir. Kıyı bölgeleri ile güneye doğru inildikçe iç kesimlerinde daha farklı bir hava akışı gözlemlenir. Giresun dağlarının güney kesimlerinde daha soğuk kış ayları yaşanırken yaz aylarında da çok daha sıcak bir hava mevcuttur.

Kıyı bölgelerinde ise daha yağışlı ve daha ılıman bir iklim söz konusudur. Aynı zamanda Giresun’da yağmur oranı bir hayli yüksektir. Öyle ki Türkiye’nin en çok yağış alan ili Rize iken ikinci sırada da Giresun vardır. Bitmeyen yağmurlar ve yağmurla beraber ılık bir melteme rastlayabileceğiniz efsanevi bir kıyı şeridine sahiptir. 

Giresun Tarihi ve Kültürü 

Teknik olarak bir Yunan yerleşim yeri olarak tarihte izler bırakan ve o dönem ismi Kerasus olarak anılan bir şehirdir. Dolayısıyla isminin aslında tüm dünyaya buradan yayıldığı düşünülen kirazlarla özdeşleşmiş olabileceği konusunda pek çok sav bulunur. Kiraz diyarı anlamına gelen ismiyle şehirde bulunan yabani kiraz ağaçları bunu doğrulayabilmektedir. 

İlk kez Türk kavimlerine 1397 yılında rastlanan Giresun’da buna sebep olan faktör ise Türkmen beyi Süleyman bey olmuştur. Giresun’u o dönemde fethederek bölgede Türklerin yaşaması için bir ortam sağlamıştır. El sanatlarının çok yaygın olması kültürel zenginliklerini kolayca açığa çıkarabiliyor. Giresun bakırcılığı bunun en net örneğidir. Çok sayıda içmeleri barındıran şehirde aynı zamanda kaleler tarihi en net gösteren detaylar arasında gösterilmektedir. 

Giresun Mutfağı

Tüm Karadeniz’de olduğu gibi Giresun’da da kendisine has çok leziz yemeklere rastlamak mümkündür. Özel bir damak tadı yaratma noktasında karalahana çorbası, kiraz tuzlusu kavurması, mantar kavurması, mendek çorbası, taflan tuzlusu kavurması, fırın kurusu fasulye kavurması ve bezelye dilbesi örnek teşkil edebilir. 

.

Üstelik kara lahana dilbesi, etli pancar, çalar buğulama, çalıçileği çorbası gibi eşine rastlanmayacak lezzetlerle de karşılaşmanız mümkündür. Tabii ki damak tadınıza uyma noktasında her birinin farklı bir standardı olabilir. Yapacağınız gezi esnasında Giresun fındığıyla da kentin en önemli yetiştiricilik alanlarından birisini keşfedebilirsiniz. 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap