.
.

Ketojenik Diyet Nedir? Ne Zaman Yapılır? Zor mudur?

.
.

Ketojenik Diyet Nedir? Ne Zaman Yapılır? Zor mudur? Son dönemin en popüler terimlerinden ketojenik diyet, düşük karbonhidrat ve yüksek yağ tüketimi olan bir beslenme şeklini ifade etmektedir.

Vücudunuz karbonhidrat tüketimini azalttığınızda, gerekli enerjiyi almak için daha önce depoladığı yağları yakmaya başlayacağını biliyoruz.

Kilo vermeyle konusunda sorunlar yaşıyor ve diyet odaklı Instagram hesaplarını takip etmekten vazgeçemiyorsanız, büyük olasılıkla ketojenik diyet hakkında olumlu görüş paylaşan insanlara denk gelmişsinizdir. Kilo verme sürecini kolaylaştıran, düşük karbonhidrat, orta düzey protein ve yüksek yağ tüketilen beslenme düzeni olarak da tanımlayabiliriz.

Ketojenik diyetin hedefi; vücudunuzun enerji kaynağı olarak karbonhidrat yerine, depoladığı yağları yakmaya geçtiği ketozise geçmek olmalıdır.

Enerjiyi genelde vücudunuz; tahıllar, un, meyve ve sebzeler gibi karbonhidratlı yiyeceklerdeki glukozdan sayesinde karşılar. Fakat ketojenik diyette; karbonhidrat tüketimini önemli bir miktarda düşürdüğünüz zaman, vücudunuz gerekli enerjiyi depolanmış yağdan karşılamak zorunda kalacaktır. Ayrıca karaciğeriniz keton denilen asitler ile yağı oluşturur ve bu ketonlar kan akışına karışarak enerji olarak kullanılır.

Ketozise ulaşmak ise sanıldığı kadar kolay değildir. Kimi insanlar karbonhidrat tüketimini yeterince azaltmıyor, kimileri ise cheat day diye tabir edilen kaçamak gün ile ketozisten uzaklaşıyor. Ketoziste kalmak için günde 25-30 gram karbonhidrat alımını sürdürmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

.

Şimdi soralım, ketozise girdiğinizi nasıl anlayacaksınız? Dilerseniz biraz da ketozisin en yaygın belirtilerinden söz edelim.

Ketojenik Diyet Gereğinden Fazla Yorgun Hissediyorsanız Uygulanabilir

Ketojenik Diyet Gereğinden Fazla Yorgun Hissediyorsanız Uygulanabilir

Pek çok insan gibi sizde düşük karbonhidratlı sisteme alışmaya çalışırken, büyük ihtimalle oldukça yorgun hissediyor olacaksınız. Ancak vücudunuzun gerekli enerjiyi sağlamak için yağ yakmaya alıştığı birkaç hafta yorucu aktivitelerden mümkün olduğunca uzak durarak önem alabilirsiniz.

Geçen bir kaç haftanın ardından kendnizi daha enerjik hissetmeye başlayabilir ve antrenman rutininize tekrar kaldığınız yerden devam edebilirisiniz.

Nefesiniz ve Teriniz Kötü Kokmaya Başladı

Nefesiniz ve Teriniz Kötü Kokmaya Başladı

Ketojenik diyet bu durumda da kullanılabilir. Kötü kokan nefese ve kötü kokan tere yol açabiliyor; Ketozis…

Bedenin gerek duyduğu enerji ihtiyacını karşılamak için yağı parçalarken ortaya yan maddelerin çıkması sonucunda, belirtelim ki bunlardan biri de oje çıkarıcılarda da bulunan asetondur. Bu toksik madde, nefes, ter ve idrar yoluyla atılan bir yapıdadır.

Yapılan araştırmalar, koku ortadan kaybolana kadar sık sık dişlerinizi fırçalanmanızı ve şekersiz naneli şeker kullanmanız konusunda öneride bulunuyor.

Ketojenik Diyet Kabızlık Sorunu Yaşıyorsanız Denenebilir

Ketojenik Diyet Kabızlık Sorunu Yaşıyorsanız Denenebilir

Ketojenik diyet yapanların sıkça karşılaştığı bir sorun da kabızlık sorunudur. Bu sorunun ilk sebebi, karbonhidrat tüketimini azalttığınızdan dolayı tahıl ve yulaf gibi lif zengini besinleri yeterince almamanız, diğer sebebi ise karbonhidrat tüketmediğiniz için vücudunuzdaki su miktarının giderek azalmış olmasıdır diyebiliriz.

.

Bu sorun ile başa çıkmak için en iyi yöntem, az tükettiğiniz karbonhidrat kaynaklarını lif yönünden zengin besinlerden tercih etmeniz olacaktır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap