Taze Fasulye Ayıklanır Mı? Nasıl Saklanması Gerekir?

Taze fasulye gibi sebzeler herkes tarafından sevilerek tüketilmektedir. Her ne kadar yaz mevsiminde taze taze bulunuyor olsa da kış mevsiminde de kullanmak için dolapları doldurabiliyoruz. Yılın her mevsiminde tüketilebilecek besinler arasında sayılabiliyor.

Bilhassa diyet yapanlar ya da tamamıyla sağlıklı beslenmeye odaklananlar için bulunamaz bir nimet gibi görünüyor. Çünkü çok lezzetli olmasına rağmen düşük kalorili ve besin lifi yönünden fazlasıyla doygun bir yapısı var.

Besin lifi zenginliği en büyük tercih sebebi olmakla beraber sağlıklı olmasında minerallerin etkisini de unutmamak gerek.

Potasyum, protein, kalsiyum, demir, magnezyum ve C vitamini içererek tüketildiğinde sağlığımıza pozitif bir katkı sağlıyor. Bazı yörelerde Ayşekadın fasulye olarak da biliniyor.

taze fasulye
Fasulye ayıklama

Taze Fasulye Saklama Koşulları

Taze fasulye son derece basit bir ayıklama aşamasına sahiptir. İnce uzun bir yapısı vardır ve bu neredeyse tamamıyla yemeklik olarak değerlendirilebilir.

Yapmanız gereken şey taze fasulyenin iki ucundan da tırnak boyutunda kesik almak ve orta kısmında da varsa kılçığını soyacak ile çıkarmaktır. Kılçıksız olarak yetiştirilen türlerinde soyacak kullanmaya bile gerek yoktur.

Taze fasulye ortadan ikiye kıvırdığınızda direkt kırılır. Bu kırılma aynı zamanda tazeliğini gösteren bir etkendir. Tabii ki dilerseniz bıçakla da kesebilirsiniz. Fakat birkaç parçaya kırarak bir kabın içerisine doldurmanız dakikalarınızı alacaktır.

En hızlı hazırlanan yemeklerden birisi olması da bundan kaynaklanıyor. Eğer derin dondurucuya atarak kış aylarında da tüketmek istiyorsanız bu kez ufak bir pişirme işleminden geçirmeniz gerekecek.

Normal şartlarda yemek yapar gibi tencerenizi hazırlayın. Fakat sadece su doldurarak daha önceden hazırlamış olduğunuz taze fasulyeleri kaynamış olan suyun içerisine atın.

Bu esnada ocakta kaynamakta olan su kısık ateşte açık kalmaya devam etsin. Ortalama 3-4 dakikalık bir süreç yeterli olacaktır. Fakat sonrasında soğumasını beklememeniz gerekiyor.

Hemen soğuk suyun altına alarak soğumalarını kolaylaştırın. Tabii ki musluğun altında tutmak, süzgeçle süzmek gibi yöntemler hızlıca soğumasını sağlasa da ciddi bir biçimde su çekmelerini sağlayacaktır. Bu yüzden bir kabın içerisine kağıt havlu peçeteleri serin ve üzerine ıslattığınız taze fasulyeleri dökün.

Kağıt havlu peçeteler nemi emecektir. Çok fazla taze fasulye varsa bunları birer yemeklik olarak porsiyonlara ayırmak işinizi kolaylaştıracaktır. Çünkü her seferinde tek bir buzdolabı poşeti çıkararak buzluğunuzdaki gıdaların daha uzun ömürlü kalmasını kolaylaştırabilirsiniz.

Buzluğa koyduğunuz poşetlerin kilitli olması veya vakumlu poşetler kullanmanız sizin için en ideali olabilir. Çünkü havayla temasını kesmeniz gerekiyor.

Ayrıca dondurucuya atmış olsanız bile taze fasulyenin maksimum bekleme süresi 12 ay ile sınırlıdır. Bu süreci geçirmemek için koyduğunuz poşetlerin üzerine bir etiket yapıştırıp tarih atmanız önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap