.
.

2022 Pasaport Yenilemek İçin Gerekli Evraklar

.
.

2022 Pasaport Yenilemek İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Yurt dışına çıkma durumunda pasaport olmazsa olmaz belgeler arasında yer alır. Yeşil, bordo, siyah ve gri renklerde çeşidi bulunan pasaport, kişinin ülkeye gidiş amacına göre ve devlet ile bulunan ilişiğine göre farklılık gösterir. Ancak ülkemiz tarafınca en sık rastlanan pasaport bordo renkli olan pasaporttur. Hususi pasaport olarak geçer ve herhangi bir engel teşkil etmiyorsa tüm vatandaşlara verilebilir.

Pasaportunuzu belli bir harç karşılığında belli sürelere göre alabilirsiniz. 6 ay, 1 sene, 2 sene veya daha değişken zaman aralıklarında pasaportu yenilemek gerekir. 10 yıla kadar pasaport sürenizi belirleyebilirsiniz. Tabi ödeyeceğiniz ücretler de süreye göre farklılık gösterir. Yıllık olarak her sene pasaport ücretleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yenilenmektedir. Hizmet ve hususi pasaport dışındaki herkes belirlenen yıllık harç bedelini ödemelidir. Ancak defter bedelinden hiçbir pasaport sahibi muaf değildir.

Pasaportunuz için belirlemiş olduğunuz süreç bittiğinde pasaport yenileme işlemine tabii tutulursunuz. Pasaportunuzu yine istediğiniz zaman zarfında yenileyerek süresini uzatabilir ve yurtdışı seyahatlerinize devam edebilirsiniz. Pasaport yenileme işlemi hakkındaki her türlü detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.

Pasaport Yenilemek İçin Neler Gerekli?

Pasaport yenilemek için geçerli olan pasaportunuzun süresi dolmalıdır ki bu en başta aranan kriterdir. Şunu da belirtmek gerekir ki; her türlü pasaport için yenileme işlem süreci farklıdır. Pasaport yenileme işlemi için öncelikle online platformlardan randevu almanız gerekir. Başvuru bulunmayan işlemler için nüfus dairesinden hızlıca işlemlerinizi halledebilirsiniz. Fakat randevu almak size büyük zaman kazandıracaktır.

Pasaport yenileme randevusu için Alo 199 çağrı merkezinden ya da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sitesinden işlemlerinizi halledebilirsiniz.  Randevu alındıktan sonra pasaport yenileme evrakları hazır edilmelidir. Aynı zamanda defter ve harç paralarının da yatırılması gerekir. Hususi pasaportlarda da kişisel bilgi formunun eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir. Makbuz ve ödeme evrakı gibi bilgilere de ihtiyaç duyulmuyor, çalışanlar tarafından otomatik olarak sistemden her şey görülüyor.

Başka İçerik:  Erken Emeklilik İçin Yapılması Gerekenler

2022 Pasaport Yenilemek İçin Gerekli Dokümanlar

.

Pasaport yenilemek için gerekli dokümanlar başvuruda bulunduğunuz pasaport türüne göre farklılık gösterir. Çevrimiçi randevu sonrasında başvuru yaptığınız pasaport için gerekli evrakları öğrenebilirsiniz. Şunu belirtmek gerekir ki vekalet olsa dahi sadece başvuru sahibi pasaport yenileme işlemini gerçekleştirebilir. Hususi, diplomatik, hizmet pasaportları ufak ayrıntılar ile birbirinden ayrılır. Genel olarak istenen evraklar arasında kimlik kartı, son 6 ayda çekilmiş biyometrik fotoğraf, harç bedeli gibi belgeler yer alır.

Harç bedelini yatırmanız durumunda sistem üzerinden borçsuz olduğunuz görülür. Bu nedenle dekont göstermenize gerek kalmaz. Son olarak pasaport yenileme işlemi için eski pasaport belgenizi de mutlaka götürmeniz gerekir.

Pasaport Yenileme İşlem Süreci

Pasaport yenileme ne kadar sürer sorusu sıklıkla merak edilir. Ortalama birkaç dakika içerisinde alacağınız randevu ile online olarak işlem yapmak mümkündür. 2 iş günü içerisinde de yeni pasaportunuz oluşturularak PTT kargo ile adresinize teslimatı yapılıyor. İl merkezine 2 iş günü, ilçe merkeze 4 iş günü, köylere de 7 iş günü içerisinde gönderim sağlanıyor. Teslim sürecini yine yukarıda verilen link üzerinden ya da Alo 199 üzerinden takip edebilirsiniz.

Kargo takip kodunuz da cep telefonunuza SMS olarak geliyor. Kısaca 1 hafta içerisinde pasaport yenileme işleminizi tamamlayabilirsiniz. Reşit olmayan bireylerin ise ailelerine kod gidiyor. Dijital ortam sayesinde pasaport yenileme süreci hızlı bir şekilde tamamlanıyor.

2022 Pasaport Yenileme Harç Bedelleri

2022 Pasaport Yenileme Harç Bedelleri

Pasaport yenileme bedeli, başvuru yapmış olduğunuz pasaport türüne göre farklılık göstermektedir. Hususi pasaport ve hizmet pasaportu sahipleri bu ücretten muaf tutuluyor. Diğer pasaport türleri için de rakamlar her yıl değişiklik göstermektedir. Ancak 2022 yılı itibari ile pasaport ücretleri şu şekildedir;

  • 6 aylık pasaport harç bedeli 227 TL, defter bedeli 174 TL
  • 1 yıllık pasaport harç bedeli 323 TL, defter bedeli 174 TL
  • 2 yıllık pasaport harç bedeli 542 TL, defter bedeli 174 TL
  • 3 yıllık pasaport harç bedeli 770 TL, defter bedeli 174 TL
  • 4-10 yıllık pasaport harç bedeli 994 TL, defter bedeli 174 TL

Başka İçerik:  Anlaşmalı Tespit Tutanağı için Tavsiyeler

Harç ve defter bedelinin ödenmesinin ardından makbuza gerek duymadan başvuru merkezine gidebilirsiniz. Fiziksel olarak ödemeleri vergi dairelerine, PTT şubelerine veya anlaşmalı bankalara yapabilirsiniz. Pasaport yenileme ücretini yatırıp, yenileme işleminden vazgeçmeniz durumunda ödediğiniz miktarı nüfus müdürlüğünden almanız mümkündür.

Pasaport Nereden Çıkartılır?

Pasaport Nereden Çıkartılır?

.

Pasaport yenileme işlemleri yapabilmek için muhakkak nüfus müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekir. Çevrimiçi randevu almak da süreci hızlandıracaktır. Online randevu aldıktan sonra işlemler belirlediğiniz gün ve tarihte yapılacaktır. Yapılan işlemler sonrasında yeni pasaportu beklemek gerekir, elden verilmeyen pasaport basım işleminin ardından PTT kargo aracılığı ile kişinin adresine ulaştırılmaktadır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap