.
.

Deprem Öncesi Alınması Gereken Önlemler

.
.

Deprem Öncesi Alınması Gereken Önlemler Ülkemizde deprem bölgelerin arasında yer almaktadır. Bundan dolayı sık sık deprem doğal afeti ile karşılaşıyoruz. Deprem sonrasında yaşanılan can ve mallarımızın kayıplarının sonucu, kendimizin önlem almadığımız içindir. Depremin neden olduğu can ve mal kaybını önlemek için birtakım önlemler alınması gerekir.

Deprem öncesinde yerleşim bölgeleri titizlikle belirlenmelidir. Kaygan ve ovalık bölgeler iskana kapalı tutulmalıdır. Konutlar gevşek toprağa sahip meyilli arazilere yapılmamalıdır. Mevcut olan yapılar depremlerin sonuçlarına karış dayanıklı evler inşa edilmesi için  Yapı Tekniğine ve İnşaat Yönetmeliği’ne bağlı kalınarak uygun bir şekilde inşa edilmelidir.

Planlar dahilinde yapılan imarın evlere ayrılmış yerler dışında konut ve bina gibi yerlerin yapılmamaları gerekir. Dik boğaz ve vadi gibi kaygan zeminlerde de binalar ve konutlar yapılmaması gerekir.

Hava durumu göz önünde bulundurularak çok kar yağışı olan ve çığ gelen yamaçlara bina yapılmamalıdır.

Mevcut binaların dayanıklılıkları artırılmalıdır. Konutlara deprem sigortası yaptırılmalıdır. Bu söylenilen önlemler lere ekstra olarak yapısal olmayan bir diğer anlam ile evlerin değiş eşyalardan sebep olacak hasarlardan korunmaları için günlük kullandığınız eşyaların ev içerisindeki düzenlemeleri önemli arz eder.

Deprem olmadan evvel alınması gereken önemli hususlar vardır. Hem kendi hayatınızı hemde sevdiklerinizin hayatınız kontrol altına alabilirsiniz. Deprem bölgesinde yaşayan kişilerin aşağı da verilen maddeleri önemle göz gezdirebilir.

Binanızın Depreme Karşı Dayanıklılığı Öğrenin
.

Son zamanlarda olan depremlerden sonra araştırmalar şunu gösteriyor ki depremlerin birden fazlası tedbirsizlik sonucu insanlar can kaybı oldu. Türkiye’de yaşanılan en büyük doğal afetlerin başında depremler gelir. Depremlerde can kaybının asıl nedeni ise binaların düzgün yapılmamış olmasıdır. Türkiye de yaşanılmış olan depremlerde can kayıplarının en büyük sonucları gösteriyor ki binaların kötü inşa edilmesinden sonradır.

Başka İçerik:  Yeşil Kart Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

Eski binalar özellikle eksik malzeme yada malzemelerin kötü olması sonucunda can kaybına neden oluyor. Bunlardan dolayı şu an oturduğunuz mevcut konutun deprem olmasına karşı dayanıklı olup olmadığını öğrenmeniz gerekir.  Oturduğunuz ya da oturmayı planladığınız binanın depreme karşı dayanıklılığını öğrenmeniz gerekir. Binanızın betonarme olup olmadığını kontrol etmek önemlidir. Eğer binanız depreme karşı dayanıklı değilse gereken önlemlerin alınmasını sağlayarak olası bir depreme karşı gelecek olan zararları en aza indirebilirsiniz. Ayrıca bu konuda ihmalkâr olmamalısınız.

Evinizdeki Eşyaları Sabitleyin

Evinizde bulunan büyük ve ağır eşyaları depreme karşı büyük tehlike haline gelebilir. Tehlike oluşturmayı düşündüğünüz eşyaların duvara monte edilmesinde fayda vardır.  Aslında eşyaları duvara sabitlemek oldukça kolaydır. Fakat birçok kişi bu konuda ihmalkâr davranır. Ancak; kitaplık, gardrop, buzdolabı ve raf gibi eşyaları sabitlememiz güvenliğiniz açısından oldukça önemlidir. Evdeki eşyalarının bulunduğu alana sabitlememiz gerekir. Evde küçük çocuğunuz varsa sadece deprem anı değil sıradan günlerde bile güvenli ortam oluşturmanız için bile sabitlememiz gerekir.

Depreme Karşı Hazırlık Yapın

Deprem Öncesi Depreme Karşı Hazırlık Yapın

Deprem öncesi hazırlıklar her zaman için çok önemlidir. Bu mevcut düşüncelerle birlikte deprem anında kimin nerede kalabileceğini hangi eşyaların büyük risk oluşturabileceğini ve depremden sonra şayet bina yıkımı olursa birbirinizi nasıl bulabileceğinizi konuşmanız gerekir. Belirlediğiniz yerin deprem riskinden uzak ve açık bir alanda olmasına dikkat edin.

Deprem Çantasını Her Zaman Hazır Bulundurun

Deprem olduktan sonra yaşam mücadelesini kazanan siz olmanız için depremden önce yapılması gerekenleri önemle yapmanız gerekir. Deprem öncesi muhakkak ulaşabileceğiniz yerlere deprem çantalarınızın olması gerekir. Deprem çantasının içerisinde ise su, düdük, yemek için bisküvi tarzı şeyler, para, sargı bezi gibi sağlık ihtiyaçları koymalısınız.

Deprem Öncesinde Neler Yapmalıyız?

Deprem Öncesi Neler Yapmalıyız?

Oluşabilecek doğal afetler depremden korunmak için; öncelikle deprem öncesinde alınması gereken bazı önlemler bulunur. Deprem esnasında ve sonrasında yapılacaklar her ne kadar gerekli olsa da deprem öncesi can ve mal kaybını önlemek için birtakım hususlara dikkat etmek gerekir. Deprem öncesinde yapılması gerekenler arasında Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmak yer alır.

.

Başka İçerik:  DASK Yaptırılmadığında Ceza İşlemi Uygulanır mı

Ülkemizin hiç bir zaman unutamadığı her sene tekrardan aynı acıyı taşıdığı depremlerden biri ise 1999 yılında yaşanılan İstanbul ve Kocaeli arasında olan Marmara depremi dir. 1999 yılında yaşanan büyük deprem de can ve mal kaybı olması şimdiki zamanda hala anılıyor. Bu depremden sonra deprem sigortası yaptırmak zorunlu hale gelmiştir. DASK tarafından verilmekte olan deprem sigortası sayesinde kendinizi, binanızı , ailenizi ve sevdiklerinizi güvence altına alabilirsiniz.

Deprem Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir? Evde Ne Gibi Önlemler Alınmalıdır?

Eğer mecburi değilse dolapların üzerine kesinlikle eşya konulmamalıdır. Beyaz eşyaların kaymasını engelleyecek tedbirler alınmalıdır.

Açıkta bulunan raflara cam bardak ve tabaklar konulmamalıdır. Eğer yangın merdiveninde yürümeyi engelleyecek şeyler varsa kaldırılmalı, güvenli kaçış ortamı oluşturulmalıdır.

DASK Nedir?

DASK; Doğal Afet Sigortaları Kurumu’ dur. Bunların katkısı ile konutunuzun ; deprem, yangın, yer kayması gibi doğal afetler başta olmak üzere diğer birçok afete karşı güvenli hale gelir.

Ülkemizde sağlıklı yapılaşmaya katkı sağlamış olursunuz. Toplumumuzda sigorta yaptırmaya karşı bilinç geliştirirsiniz. Devletin yaşanan depremlere karşı maddi yükünü hafifletirsiniz. Sosyal sorumluluğunuzu yerine getirmiş olursunuz.

Zorunlu Deprem Sigortası İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Zorunlu Deprem Sigortası İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

  • T.C. kimlik bilgileri (fotokopi)
  • Sigorta yaptırılmak istenen adres bilgisi
  • Vergi kimlik numarası
  • Binanın tapu bilgileri
  • Binanın yapım yılı
  • Binaya dair bilgiler (kat sayısı)
  • Binanın hasar durumu
  • Dairenin yüzölçümü
  • Dairenin kullanım amacı.

Belgelerin eksiksiz olarak getirilmesi gerekir. Sigortalının verdiği tüm bilgiler doğru olmalıdır. Deprem öncesi yapılması gerekenler kısaca bunlardır. Siz de can ve mal güvenliğimizi sağlamak için tüm bu tedbirlere uyarak önlem alabilirsiniz.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap