Deprem Sigortası Tarife Değişiklikleri Nelerdir?

Deprem Sigortası Tarife Değişiklikleri Nelerdir? DASK olarak bilinen deprem sigortası Türkiye’de zorunlu olan sigortalardan biridir. 17 Ağustos 1999’da ülkemizde yaşanan deprem sonrası zorunlu hale gelmiştir. Deprem sigortası, 1999 depreminden sonra kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu denetimine tabidir. Türkiye, deprem kuşağında yer alan ve deprem riskinin yüksek olduğu bir coğrafyadır.

Her zaman deprem ve sonrasına hazırlıklı olmak gerekir. Zorunlu deprem sigortası felaket sonrası yaşanabilecek hasarı en az indirmek, oluşacak maddi kayıpları gidermek ve riski en az tehlike ile atlatmak için yapılması zorunlu bir uygulamadır. Ayrıca DASK depreme bağlı olarak ortaya çıkabilecek yangın, infilak ve tsunami olaylarında oluşabilecek riskleri de kapsar.

Deprem Sigortası Tarife Asgari Prim Tutarı Belirleme
Deprem Sigortası Tarife Asgari Prim Tutarı Belirleme

Deprem Sigortası Tarife Asgari Prim Tutarı Belirleme Deprem sigortası yapılmadığı sürece tapuda alım-satım işlemleri, elektrik-su-doğalgaz aboneliği alınması mümkün değildir. Deprem sigortası asgari prim tutarı belirlenirken bazı faktörler göz önünde bulundurulur. DASK; sigorta yapılacak konutun brüt metrekaresine göre hesaplanan prim sistemine göre hesaplanır.

Hesaplama işlemlerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirlediği Deprem Bölgesi Risk Haritası ’da dikkate alınır. Deprem bölgesinin riskine göre asgari prim tutarları farklılık gösterir. Sigorta şirketleri aynı konut için farklı fiyatlar sunamaz.  Deprem sigortasının her sene yenilenmesi gerekir. Sigortalılara yenileme aşamasında fiyata yönelik bazı avantajlar sunulabilir. Oturduğunuz binada en az 8 bağımsız dairenin deprem sigortasını yaptırmış olması durumunda sigorta prim tutarı üzerinden %20 indirim uygulanır.

Yılbaşı' nda Yeniden Düzenlenen Asgari Prim Tutarları
Yılbaşı’ nda Yeniden Düzenlenen Asgari Prim Tutarları

Yılbaşı’ nda Yeniden Düzenlenen Asgari Prim Tutarları

Zorunlu bir uygulama olan deprem sigortası her sene belirlenen asgari prim tutarları göz önüne alınarak hesaplanır. Hazine Müsteşarlığı tarafından oluşturulan ve Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ’inin resmî gazetede yayınlandı. DASK asgari prim tutarları yeniden belirlendi. Mevzuata göre deprem alanları 7 riskli bölgeye ayrılır. Her bölge 1’den başlayıp 7’ye kadar numaralandırılır. 1.bölge en fazla riskli, 7.bölge en az riskli bölgedir.

Başka İçerik:  DASK Nedir?

2022 yılı verilerine göre betonarme binalarda bölge bazında asgari prim tutarları: 1.bölge 268 TL, 2.bölge 225 TL, 3.bölge 172 TL, 4.bölge 129 TL, 5.bölge 90 TL, 6.bölge 59 TL ve 7.bölge 38 TL olarak belirlendi. Diğer yapılarda 1.bölge 326 TL, 2.bölge 264 TL, 3.bölge 208 TL, 4.bölge 156 TL, 5.bölge 116 TL, 6.bölge 72 TL ve 7.bölge 39 TL olarak fiyatlandırılmıştır.

Hasar Meydana Geldiğinde Ödeme Nasıl Alınır?
Hasar Meydana Geldiğinde Ödeme Nasıl Alınır?

Hasar Meydana Geldiğinde Ödeme Nasıl Alınır?

Ülkemiz deprem kuşağında yer almaktadır. Deprem riski her zaman yüksek olan bir bölgedir. Deprem sonrası yaşanan hasarlarda sigorta şirketinden ödeme alabiliriz. Öncelikle en kısa sürede durumu sigorta şirketine bildirilmelidir.

Daha sonra sigorta şirketleri hasar tespiti için uzman gönderir. Uzman hasar gören binayı yerinde inceler. Saha çalışmasını tamamlayan deprem uzmanları eldeki veriler ile birlikte bazı etmenleri de dikkate alarak hasar tespitini yapar. Tespitlerini raporlar. Raporda ödenmesi gereken deprem sigortası hasar bedeli de yer alır. 1 ay sonra sigortalıya ilgili tutar ödenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap