.
.

Araç Muayenesi Gecikirse Ne Kadar Ceza Ödenir?

.
.

Araç Muayenesi Gecikirse Ne Kadar Ceza Ödenir? Araç sahiplerinin araç muayenesi takibini mutlaka yapması gerekir.  Genellikle de 2. El araç satışlarında da dikkat edilen bir konudur. Ama alım satım gibi bir durum olmadığı zaman ise gözden rahatlıkla kaçabilir.

Araç muayene ne demektir? Trafiğe çıkan tüm araçların,  kullanımı esnasında trafik ve yolcu güvenliğine uygun olup olmadığının kontrolü ve gözden geçirilmesi anlamına gelir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 34. Maddesi gereğince zorunlu kılınmasından dolayı yaptırılmaması durumunda cezai işleme maruz kalınır. Bu anlamda tek yetkili kuruluş ise TÜVTÜRK olup araç muayene istasyonlarına giderek araçların muayenesinin yaptırılması gerekir.

Aracın Muayene Periyodu
Aracın Muayene Periyodu

Hususi binek otomobiller ilk üç yılın sonunda ve arkasından her iki yılda bir araç mutlaka muayeneye götürülmelidir. Son muayene süresinden sonraki ilk muayene tarihi de buradaki ölçütlere göre kararlaştırılır. Bu süreler lastik tekerlekli traktörler için ilk üç yıldır. Devamında da üç yılda birdir.

İki veya üç tekerlekli motosiklet için binek otomobillerde olduğu gibi üç yıl sonrasında iki yılda bir şeklinde yapılmaktadır. Gelelim ticari araçlara. Taksi, kamyon, otobüs ve minibüs gibi ticari araçlarda muayene ilk bir yılın sonunda ve devamında ise her yılda bir şeklinde yaptırılması gerekmektedir.

Ticari araçların araç muayenesinin her yıl düzenli olarak yaptırılması büyük önem taşımaktadır.  Bu muayene tarihleri araç ruhsatına işlenir. Buradaki tarihlerin aşılması durumunda araç Muayene gecikme cezası uygulanmaktadır. O yüzden gününde ve zamanında araçların muayene edilmesi hem aracın hem de trafiğin güvenliği açısından büyük bir sorumluluk gerektirmektedir.

Araç Muayenesi Gecikirse Gecikme Cezası Ücretleri Ne Kadar?
Araç Muayenesi Gecikirse Gecikme Cezası Ücretleri Ne Kadar?

Araç Muayenesi Gecikirse Gecikme Cezası Ücretleri Ne Kadar?

Araç Muayenesi Gecikirse Gecikme Cezası Ücretleri Ne Kadar? TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarına giderek yapılacak araç muayene işlemleri tarifeleri her sene Aralık ayında T.C Ulaştırma,  Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı Karayolları Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir ve ilan edilir. Aracını muayene ettirmek isteyenler yetkili firmanın internet sitesinden ya da telefon numarasından araç plaka numarasını girerek randevu akabilirler. Bu durum 81 il için geçerlidir. 

.

Başka İçerik:  En Hızlı Kasko Teklifi Alma İşlemi

Araçları muayene götürürken mutlaka T.C içeren kimlik kartı, pasaport veya ehliyet ile birlikte gidilmelidir. Ruhsatta yazan muayene tarihini geçirmemek gerek. Bunun için de randevu için mutlaka bu tarihten önce randevuyu almaya çalışılmalıdır.  Gecikilmesi durumunda da gecikme cezası tutarı gecikme süresine göre değişiklik göstermektedir.  

Geciken süre hesaplanırken ay başına ödenmesi gereken muayene ücretinin yüzde 5’i oranında gecikme cezası uygulanır. Eğer bir aydan fazla geciktirmezseniz muayene ücretinin yüzde 5’i, 2 ay geciktirildi ise yüzde 10’u oranında artış uygulanır. Bir de aracın trafikten çekilme durumu varsa ve ancak belli bir sürenin sonunda trafiğe çıkabildiyse trafikte olmadığı süre zarfında ceza uygulanmaz.

Araç Muayene Gecikme Tespiti Nasıl Yapılır?
Araç Muayene Gecikme Tespiti Nasıl Yapılır?

Araç Muayene Gecikme Tespiti Nasıl Yapılır?

Araç muayenesini yaptırdıktan sonra ruhsatta yazan bir sonraki muayene tarihini geciktirmemek gerekir.  Ama geç de olsa fark edip hemen kişi kendisi gecikmeli olarak muayene yaptırır ve söz konusu cezai bedeli öder. Fakat yolda polis çevirmesiyle ruhsat kontrolünde ortaya çıkarsa polis size ek bir ceza daha yazabilir. Bu şekilde tekrar trafiğe çıkıp 2.kez trafikte polise takılırsa bu kez aracın trafikten men edilme durumu da söz konusu olabilir.

Bu yüzden ruhsatın takibi iyi yapılarak araç muayene işlemleri geciktirilmemeli. Hem kişi kendisi ve sevdiklerinin güvenle seyahat etmesi hem de ceza ödememesi bakımından vaktinde aracını muayene ettirmesinde yarar vardır. Bu konuda rahat davranmamalıdır. Hele ki ticari araç sahibi olanların kesinlikle daha da hassas davranması gerekir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap