Bireysel Emeklilik Sisteminde Cayma Hakkı

Bireysel Emeklilik Sisteminde Cayma Hakkı Hangi Şartlarda Kulanılır? BES insanların aktif olarak çalışma hayatları boyunca sahip olduğu standartları emeklilik dönemlerinde de aynı şekilde devam ettirmelerini sağlayan emeklilik sigortası sistemidir. Bireysel emeklilik sisteminin yaptırılması zorunlu değildir, çalışanın isteğine göre yaptırılır.

Ancak bireysel emeklilik sisteminin katılımcılarına sağladığı birçok avantajlı özellik bulunuyor. Kişi dilerse kayıtlı olduğu sigorta şirketini herhangi bir ücret ödemeden başka bir sigorta şirketine bireysel emeklilik sistemi için kayıt olabilir. Yatırımcı eğer ödemelerini azaltmak veya artırmak isterse bu işlemleri gerçekleştirebilir veya tekrar eski ödeme tutarına dönebilir.

Yatırımcı hesabını dondurmak isterse dondurabilir ve istediği zaman dondurduğu hesabı tekrar aktif hale getirebilir. Birikim fonlarını yatırımcı dilediği zaman kontrol edebilir. Ayrıca bireysel emeklilik sisteminde birikim fonları vergiden muaf tutulur.

Üstelik bireysel emeklilik sisteminde sizin bütçenize göre en uygun ödeme tutarını belirleyebilirsiniz. Aylık, 3 aylık, 6 aylık veya yıllık seçenekleriyle ödeme periyodunuzu istediğiniz gibi belirleyebilirsiniz.

Hesabınıza yatırdığınız birikimleriniz %25 devlet katkı payı ile desteklenir. Örnek vermek gerekirse elinizde bulunan 100 TL birikiminiz %25 devlet katkı payı sayesinde 125 TL ‘ye ulaşabilir.

Bireysel emeklilik sistemi sayesinde emeklilik döneminizde; çalıştığınız süre içerisinde sahip olduğunuz sosyal yaşam seviyenizi kaybetmeden daha iyi bir emeklilik dönemi geçirebilirsiniz. Ayrıca bireysel emeklilik sisteminde bilinmesi gereken birçok amaç bulunur.

Bunlardan ilki yatırımcı kişi emeklilik döneminde alacağı emeklilik maaşının yanında ek bir gelir elde ederek kaygısız bir şekilde emeklilik hayatını sürdürebilir. Böylece yatırımcının refah düzeyi de yükselmiş olur. Ekonomiye uzun vadeli kaynaklar sağlayarak ekonominin kalkınmasına yardımcı olur. İstihdam artışını sağlar, kamu ve sosyal güvenlik sistemini tamamlamış olur.

Başka İçerik:  Egzoz Emisyon Ölçümü Nedir ve Neden Yapılır?

Bireysel Emeklilik Sisteminden Cayma Hakkı Nasıl Çıkabilirim?
Bireysel Emeklilik Sisteminden Cayma Hakkı Nasıl Çıkabilirim?

Bireysel Emeklilik Sisteminden Cayma Hakkı Nasıl Çıkabilirim?

Sisteme kendi isteğiyle giren kişiler veya otomatik katılım yoluyla bireysel emeklilik sistemine dahil olanlar kişiler diledikleri herhangi bir zamanda sistemden çıkabilir. 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren tüm çalışan kişiler bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak dahil ediliyor. İşverenle sigorta şirketi arasında sözleşme imzalanarak otomatik bireysel emeklilik sistemine geçiliyor ve çalışanlardan imza veya form istenmiyor.

Bireysel emeklilik sisteminden çıkmak isteyen kişiler cayma hakkı sayesinde bu sistemden kolaylıkla çıkabiliyor. Bireysel emeklilik sistemine katılan katılımcılar bireysel emeklilik sistemi sözleşmesini imzaladıkları ya da otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine dahil oldukları zamandan itibaren isterlerse cayma haklarını kullanabiliyorlar.

Bireysel Emeklilik Sisteminde Cayma Hakkı Kullanımı

Cayma hakkını kullanmak isteyen katılımcıların, ilgili emeklilik şirketiyle irtibata geçmeleri yeterlidir. Otomatik katılım ile bireysel emeklilik sistemine girişleri sağlanan çalışanların, işverenlerce bireysel emeklilik sözleşmelerinin başlatıldığı zamandan sonraki geçen iki ay içerisinde cayma hakları bulunur

Çalışan kişinin maaşından kesinti yapılıp sisteme aktarılması ile kesintinin bireysel emeklilik şirketine geçmesinin akabinde; posta, sms, faks, e-mail gibi çeşitli iletişim yolları ile bildirim gönderilir. Gönderilen bu bildirimden itibaren cayma hakkını kullanarak bireysel emeklilik sisteminden ayrılmak isteyen kişi bu bildirim tarihinden itibaren 2 ay içerisinde cayma hakkı başvurusunu yapması gereklidir.

Aynı zamanda cayma işlemi başvurusu bireysel emeklilik sisteminin yapıldığı sigorta şirketinin online internet sayfası varsa; online olarak sigorta şirketine iptal formu doldurarak veya dilekçesini yazarak cayma başvurusu işlemini gerçekleştirebilir.

Çalışan kişiler iki aylık cayma süresinden sonra maddi kayba veya kesintiye uğramadan sistemden çıkabiliyor. Aynı zamanda sürenin sonunda sistemde devam etmeye karar veren çalışanlara bin lira tutarında devlet katkısı sağlanıyor. Ancak belirtilen bu iki aylık süreyi geçiren katılımcılar bireysel emeklilik sisteminden çıkması halinde belirli oranlarda kesintilerle karşılaşabilir. Belirtilen tutarlar çerçevesinde bireysel emeklilik sisteminden 3 yıl dolmadan ayrılmak isteyen kişiler bu devlet katkısını alamaz.

Başka İçerik:  Aile Hekimi Nasıl Değiştirilir?

Bireysel Emeklilik Sisteminden Emekli Olan Yatırımcılar Birikim Ödemelerini Nasıl Alabilir?
Bireysel Emeklilik Sisteminden Emekli Olan Yatırımcılar Birikim Ödemelerini Nasıl Alabilir?

Bireysel Emeklilik Sisteminden Emekli Olan Yatırımcılar Birikim Ödemelerini Nasıl Alabilir?

Bireysel emeklilik sisteminin şartlarına göre sistemden ayrılmadan 10 yıl boyunca maaşlarından prim yatıran kullanıcılara 56 yaşında emekli olma imkanı sağlanıyor. Bireysel emeklilik sistemindeyken emeklilik hakkı kazanan kullanıcılar isterlerse birikimlerini toplu olarak alabiliyorlar.

Ayrıca birikimlerini toplu olarak almak istemeyenler kullanıcılara ayrı bir seçenek daha sunuluyor. İsteyen kullanıcılar birikimlerini 10 yıl boyunca aydan aya maaş gibi çekebiliyor. Aylık taksit olarak almak isteyen kullanıcılar aynı zamanda birikim tutarlarının üzerinden %5 oranında devlet katkısı alma hakkını kazanıyorlar.

Ayrıca bireysel emeklilik sistemini teşvik eden ek ödemeler birikimleri yükseltebiliyor. BES kesintileri ise brüt maaşın üzerinden hesaplanıyor; çalışanın maaşının %3 net maaş tutarından kesiliyor ve katkı payı ödemesi bu şekilde otomatik olarak yapılıyor. Belirlenen bu primi çalışan kişi istediği zaman yükseltebiliyor. Eğer kullanıcı sistemden çıkmazsa her ay ödenen katkı payına %25 oranında devlet ek katkısı sağlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap