Trafik Sigortası Nedir? Nasıl Yapılır?

Trafik Sigortası Nedir? Nasıl Yapılır? Trafik sigortası trafiğe çıkan tüm motorlu araçlara yaptırılması zorunlu olan bir sigorta çeşididir. Yaşanabilecek bir kaza sonucunda diğer araçlara veya üçüncü kişilerin tarafına karşı verilebilecek olan zararları karşılar. Trafik sigortasını yaptırmak zorunludur ve bu yüzden trafik sigortasını yaptırmadan trafiğe çıkmak yasal bir suç sayılır. Bu yüzden yeni bir araç aldığınızda unutmadan ilk yapmanız gereken trafik sigortasıdır. Böylelikle kaza durumunda hem kendinizi hem de trafikteki araç sürücülerinin hayatını riske atmamış olursunuz.

Trafik sigortası yapan sigorta şirketleri genelde üç çeşit teminat verir. Bunlar kaza başına verilen vefat ve tedavi bedeli, kişi başına verilen tedavi ve vefat bedeli, araç başına ve kaza başına verilecek maddi teminat bedeli olmak üzere üç çeşit teminat sunulur. Olası bir kaza durumundan sonra bu üç durumdan hangisi gerekiyorsa tespit edilir ve en uygun olan teminat kullanılır.

Trafik Sigortası Sorumlulukları
Trafik Sigortası Sorumlulukları

Trafik sigortası nedir açıklamasında sonra sorumluluklara bir göz atalım. Trafik sigortası geçerlilik süresi 1 yıldır. Trafik sigortası poliçesinin her yıl yenilenmesi zorunludur. 1 yıl geçerli olan trafik sigortası poliçesinin bitme süresine kadar tekrar yenilenmesi gereklidir. Ayrıca bazı sigorta şirketleri trafik sigortası primleri için taksit seçeneğini de uyguluyor.

Ancak trafik sigortası hakkında size verilen yasal sorumlulukları bilmeniz gerekir. Karayolları trafik kurallarına göre yaşanan trafik kazalarında kişiye ait bazı sorumluluklar bulunur. Araç kiralandığında, aracı kullanan ve aracı kiralayan kişi araç trafik sigortası kapsamına girmez. Olası bir kaza anında kiralık aracı kullanan kişi kusurluysa sorumlulukların hepsi bu aracı kullanana ait olur.

Başka İçerik:  Trafik Sigortasını Belirleyen Faktörler Nelerdir?

Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Trafik sigortası, sigorta şubelerinde veya online olarak yaptırılır. Eğer sigorta şubesine gidecek vaktiniz yoksa internet üzerinden online olarak yaptırabilirsiniz. Eğer online olarak trafik sigortasını yaptırmak isterseniz dikkatlice bir araştırma yaparak güvenilir, bilinen ve SSL sertifikasına sahip olan web siteleri üzerinden yapmaya dikkat etmeniz daha güvenilir olacaktır.

Trafik sigortasını yaptırmak için bazı belgeler gereklidir. Trafik sigortası yaptırmak için gerekli belgeler; sigortayı yaptıracak olan kişiye ait adı ve soyadı bilgileri, T.C. kimlik numarası, araç ruhsatı, aracın plaka numarası, aracın markası ve tipi, aracın kullanım şekli, eğer internet üzerinden trafik sigortası yapılacaksa sigortayı yaptıracak olan kişinin mail adresi gerekir.

Belirtilen bu belgelerin eksik olması veya yanlış verilmesi durumunda eksik bir trafik sigortası poliçesi uygulanmış olur, kaza anında meydana gelebilecek hasarlar tam karşılanmayabilir. Bu yüzden istenilen belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde verilirse herhangi bir riskle karşılaşmazsınız.

Trafik Sigortası Ücretleri Nasıl Belirlenir?

Trafik sigortası primleri aracı kullanan kişiye ve aracın bilgilerine göre değişim gösterir. Araç kullanıcısının geçmişte kaza yapıp yapmamasına göre hasarsızlık indirimi uygulanır. Trafik sigortasını yaptırmak devlet tarafından zorunlu tutulan bir sigorta çeşidi olduğu için trafik sigortasını yaptırmayan veya yaptırmayı geciktiren kişilere cezai işlemler uygulanır.

Ayrıca aracın trafik sigortasının ücreti belirlenirken araca ve sigortayı yaptıracak olan kişinin bilgilerine, aracın kullanıldığı şehre, aracın önceden kaza geçirmesi halinde hasar geçmiş durumuna göre, aracın tipine ve kullanım şekline göre trafik sigortası ücreti belirlenir.

Trafik sigortasını belirlenen süre içinde geçerli olduğu unutulmamalıdır. Trafik sigortasının geçerli olan süresi dolduğunda yenilenmesi ve süreye dikkat edilmesi gereklidir. Ayrıca internet sayfaları üzerinden aracınızın trafik sigortası hakkındaki durumunu, trafik sigortasının olup olmadığını ve süresinin ne zaman dolacağı gibi bilgilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Başka İçerik:  Tazminat Sigorta Ödemeleri 300 Milyona Vardı

Trafik Sigortasının Teminatları Nelerdir?

Trafik Sigortasının Teminatları Nelerdir?

Trafik sigortası için sigorta şirketleri bazı teminatlar sunar. Araç ve kaza başına maddi hasar teminatı ile kazada karşı tarafa vermiş olduğunuz maddi zararları karşılar. Kişi ve kaza başına sağlık giderleri için teminat sağlar ve karşı tarafa kazada zarar verirseniz bunu koruma altına alır. Kaza, sakatlanma ile sonuçlanırsa oluşabilecek zararları karşılar. Eğer kaza vefat ile sonuçlanmışsa ölen kişinin geride kalanlarına maddi tazminat ödenmesini sağlar.

Ancak bazı durumlarda trafik sigortası aracınızın hasarını karşılamaz, sadece karşı tarafta meydana gelen zararı karşılar. Bazı durumlarda ise trafik sigortası karşı tarafta oluşan zararı da karşılamaz. Trafik sigortası; aracınız taşınırken veya servisteyken oluşabilecek zararı karşılamaz, araç çalınmışsa aracın diğer araçlara verebileceği hasarı karşılamaz, gösteri veya yarış gibi etkinliklere aracınızla katıldığınızda bir hasar meydana gelirse karşılamaz. Belirtilen bu durumlarda sigorta şirketleri herhangi bir ödeme yapmaz ve karşı tarafta da oluşabilecek zararı kendiniz ödemeniz gerekir.

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?

Trafik sigortasını yaptırmak zorunlu olduğundan, trafik sigortasını yaptırmamış veya trafik sigortası geçerlilik süresi dolmuş kişilerin aracını trafiğe çıkarması yasaktır. Araç sürücülerinin trafik sigortasını yaptırması ve süresi sona ermeden düzenli olarak takip etmesi zorunludur. Bu durumda zorunlu trafik sigortası yaptırmayan araç sahiplerinin araçları bulunulan trafik şubelerinin otoparkına götürülür. Ancak burada dikkat edilmesi gereken cezayı ödeyip tekrar trafikte devam edemezsiniz.

Çünkü zorunlu trafik sigortası olmayan araçlar trafikten men edilir. Trafikten men edilen aracı geri alabilmek için trafik sigortasını yaptırmanız gereklidir. Aracınızın götürüldüğü otoparka gidip görevli olan memurlara bu durumu haber vermeniz gereklidir. Görevli memurların belgeleri tebliğ etmesi şarttır. Araç trafik sigortası olmadan trafiğe çıkarıldığı için para cezasının ödenmesi talep edilir. Ayrıca aracın otoparkta kalmış olduğu her gün için ek olarak otopark ücreti ödemeniz gerekir.

Başka İçerik:  Motosiklet Kaskosu Nedir, Nasıl Yaptırılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap