.
.

Araç Sigortası Hesaplama Nasıl Yapılır?

.
.

Araç Sigortası Hesaplama Nasıl Yapılır? Araç sigortası yapılacağı zaman, araç sahipleri belli bir firmayla anlaşarak araçlarının zorunlu sigortasını kolayca yaptırabilir. Her aracın sigorta süresi 365 gündür. Bu sürenin sonunda aracın var olan sigortasının yenilenmesi gerekir.

Sigorta ücreti hesaplamaları yapılırken birkaç husus dikkate alınarak bir rota çizilir. Söz konusu maddelerden ilki, araç sahibin yıl içerisinde yaptığı tüm trafik eylemlerinin detaylıca incelenmesidir. Trafikte aldığı cezalar ve suçlu bulunduğu kazaların oranıyla doğru orantılı olarak, trafik poliçesi fiyatı artış gösterir.

Sigorta ücreti, sigorta şirketleri tarafından hesaplanır. Sizin burada oynayacağınız tek rol, kurallara uyan bir şoför olmaktır. Bu sayede poliçeye ödediğiniz tutar azalır.

Trafik sigortasına ek olarak kasko da yaptırmak istiyorsanız, kasko için ayrı bir ücret ödemeniz gerekir. Kasko fiyatı hesaplanırken tıpkı sigorta da olduğu gibi tramer kaydı ve araç sahibinin ceza puanlarına bakılır. Sigortadan farklı olarak da kaskonun kapsamasını istediğiniz koşullar da hesaba katılarak fiyatlandırma yapılır.

Örnek olarak, karıştığınız bir kazada karşı tarafta oluşan maddi hasarın ne oranda karşılanmasını seçmek, ya da doğal bir sebepten araçta oluşan hasarın ne kadarını kaskonun karşılamasını istemeniz gibi konular, kasko fiyatına doğrudan etki eder. Kaza gibi maddi hasar oluşturan durumlarda kasko dan alacağınız bedel, seçtiğiniz pakete göre hasarın neredeyse tamamını karşılamaya yetebilir. Bu nedenle poliçeyi yüksek tutmak gerekir.

Her Araca Sigorta Yapılır Mı?
Her Araca Sigorta Yapılır Mı?

Her Araca Sigorta Yapılır Mı?

Koşulları karşılayan her araca sigorta yaptırabilirsiniz. Koşulların başında ise aracı muayene ye sokmak vardır. Tüvtürk tarafından yapılan detaylı muayene sonucunda size trafiğe çıkabilir belgesi verilir. Ayrıca egzoz- emisyon testinden de aracın geçer not olması gerekir. Bu koşulları araç yerine getiremiyorsa tamir ve bakım yaptırmak gerekir. Bunun için sizlere bir belge ve bir süre verilir. Bu süre dolmadan hasarlı parçaları onarıp aracı tekrar muayene ye sokmanız gerekir. Trafik poliçesi yaptırmadan önce bu koşulları sağlamanız yeterli olacaktır.

.

Başka İçerik:  Kasko ve Trafik Sigortası Arasındaki Fark Nedir?

Her Araca Kasko Yapılır Mı?

15 yaşını aşmamış her araca trafik kaskosu yapılabilir. Anlaşıldığı üzere burada aranan tek koşul, aracın yaş sınırına uymasıdır. Sigortadan farklı olarak kasko da böyle bir zorunluluğun bulunmasının sebebi de kasko şirketlerini zarar etmekten korumaktır.

Bir aracın aldığı km ye bağlı olarak bir yıpranma oranı bulunur. Bu nedenle belli km ye ulaşan araçlara rutin km bakımları yapılır. Km’nin artması da zamana bağlı olduğu için araç ne kadar yaşlıysa yıpranma oranı da o kadar yüksektir. Bu yıpranmaya araç aksamlarının tümü örnek gösterilebilir.

Yol yaptıkça motorun eskimesi, baskı balatalarının yanması, direksiyon hidroliğinin bozulması vs. bu riskleri göz önünde bulunduran kasko şirketleri de çok zarar görmüş ya da yıllara bağlı aşınmayı kendi taraflarınca karşılamamak adına bu yaş sınırını getirmişlerdir.

Araç Sigortası Teklifi Alma
Araç Sigortası Teklifi Alma

Araç Sigortası Teklifi Alma

Eğer aracınızı ilk kez sigortalatacaksanız sigorta fiyatı almak için sigorta şirketleri ile irtibata geçmeniz gerekir. Sizden istenilen bilgileri online ya da telefon ederek firmaya vermeniz durumunda istediğiniz şirketten dakikalar içinde teklif alabilirsiniz.

Kasko teklifi almak için de aynı yolu izlemeniz yeterli olacaktır. Farklı şirketlerden fiyat alarak bütçenize en uygun olanı seçebilirsiniz. Sizlere verilen fiyatı etkileyen diğer bir durum da şoförlük tecrübenizdir. Eğer ehliyetinizin süresi 2 yılı aşmamışsa sizler acemi ya da stajyer olarak değerlendirilirsiniz. Bu koşulda yol tecrübenizin az olması gerekçesiyle alacağınız fiyat yüksek olacaktır. Tramer kaydı temiz olsa da stajyer olarak göründüğünüzden bu durumun bir faydası olmaz. Ancak aksi durumda zararı büyük oranda fiyata yansıtılır.

Araç Sigortası Sorgulanması
Araç Sigortası Sorgulanması

Araç Sigortası Sorgulanması

Otomobilinize yaptırdığınız araç sigortası için sorgulama yapmak istiyorsanız, bu işlemi sigorta şirketiyle bağlantı kurarak yapabilirsiniz. Sigorta süresinin sonuna yaklaştığınız da ise, şirket size yeni bir teklifle geleceği için süre dolmadan sizinle iletişime geçmeyi ihmal etmeyecektir. Eğer firma ile bağlantı kurmakta zorluk çekiyorsanız da sorgulama işlemini e-devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

.

Başka İçerik:  Araba Yaz Aylarına Nasıl Hazırlanmalıdır?

Aracınızın sigortası bittiği halde trafiğe çıkmak, bazı yaptırımlara neden olabilir. Kendinizi ve diğer kişileri tehlikeye attığınız için kaza yapmasanız bile yakalanmanız durumunda ciddi bir para cezasına çarptırılırsınız. Sigortası bulunmayan bir araçla kaza yaparsanız aracınız bağlanır. Trafik kaskosu isteğe bağlı bir işlem olduğu için yeniletmek zorunda kalmazsınız. Ve herhangi bir yaptırımı da bulunmaz.

Trafik Sigortası Kapsama Alanı

Zorunlu olarak yaptırdığınız sigortalama işleminin birçok artısı bulunur. Aracın ve araç sahibini hem maddi olarak destekler, hem de kaza durumunda başka araç ve kişilere verilen zararların da karşılanmasında yardımcı olur. Bu kapsamları belli yüzdelerde düşünmelisiniz. Alt ve üst limitli olmak üzere her araç için birden çok sigorta paketi vardır.

Sigorta fiyatı hesaplanırken de kişisin seçtiği paket içeriğine göre fiyatlandırma yapılır. Yalnız üst limitli paketlere de sahip olsanız, kasko şirketlerinin verdiği kadar büyük avantaj ve korumalara ulaşamazsınız. Araç alıp satarken de bu detayları gözetmek konforunuz ve güvenliğiniz için önemlidir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap