Trafik Sigortası İptal İşlemi Nasıl Yapılır?

Trafik Sigortası İptal İşlemi Nasıl Yapılır? Aracınızı olası risklere karşı sigortalamanın en önemli ve kapsamlı yolu aracınızı sigortalatmaktır. Trafik sigortası ve kasko olmak üzere iki farklı sigorta türü vardır. Kasko sigortası esas olarak kişisel kayıplar içindir. Trafik sigortası ise devletin yetkilendirdiği Maliye Bakan Yardımcısı tarafından koşulları belirlenen üçüncü bir kişinin maddi ve fiziki durumlarını (ölüm, maluliyet vb.) kapsar.

Son zamanlarda yapılan genel değişiklikler nedeniyle trafik sigortasında birçok soru işareti ortaya çıkmıştır. Sigortalıların en çok merak ettiği sorulardan biri trafik sigortası iptali, trafik sigortası zorunlu ödemesi, trafik sigortası tazminat hesaplama yöntemi ve trafik sigortası iadeleridir. Bu süreçte doğru adımlar atmanız ve sigorta şirketinizle birlikte süreçlere katılmanız sizin yararınıza olacaktır.

Trafik sigortası, kısa vadeli sigorta koşulları dışında devlet tarafından düzenlenir. Bu yıllık bir poliçedir. Bu poliçenin genel şartlarına göre düzenlenen trafik sigortası poliçeleri isteğe bağlı olarak iptal edilemez. Bunun için geri ödeme koşullarının yerine getirilmesi gerekir. Bu şartlar dışında iptal etme işlemine tabi olmayan durumlar geçerli olmaz.

Zorunlu Trafik Sigortası Geri Ödeme Koşulları

Zorunlu trafik sigortası geri ödemesi ancak aşağıdaki durumlarda yapılır:

  • Arabanın satılması
  • Aracın etkin bir politikası olması
  • Aracın hurdaya çıkması
  • Bayiden alınan sıfır aracın tekrar bayiye iadesinin yapılması
  • Poliçe sahibinin vefat etmesi

 Bu şartların sağlanması halinde sigortalı taşıma poliçesinin iptalini ve ücretin iadesini talep edebilir.

Başka İçerik:  Trafik Kazası Esnasında Yapılması Gerekenler!

Trafik Sigortası Geri Ödeme Hesaplama Yöntemi

Trafik Sigortası Geri Ödeme Hesaplama Yöntemi

Geri ödeme koşullarını sağlayan aracınızın kasko poliçesinin iptali, sigorta şirketi tarafından gerçekleştirilir. Bir yıllık yapılan sigorta poliçelerinde kullanılan geçerlilik gün sayısı düşülerek kalan gün sayısı toplam maliyetten prim iadesine dönüştürülür. Yani bu koşullardan herhangi birini sağlamanız durumunda priminiz boşa gitmeyecek ve poliçenizin kullanılmayan kısmı size iade edilecektir. Poliçenizin iptal edilmesi durumunda genel iade süresi 3 ila 5 gündür.

İade süreci, ödeme yönteminize bağlıdır. Kredi kartı ödemelerinde iade tutarı kredi kartına iade edilecektir. Manuel ödemeli poliçelerde iade tutarı sigorta şirketiniz tarafından tarafınıza ödenecektir. Kredi kartı taksit iadeleri aylık taksitler ödenerek yapılır. Hangi durumla karşılaşırsanız karşılaşın trafik sigortası için ödediğiniz primler boşa gitmeyecektir. Buna karşılık, bütçenizi korumak için nakliye sigortanızdan ödün vermek daha yüksek maliyetlerle sonuçlanacaktır.

Taşıma Sigortası Nasıl İptal ve İade Edilir?

Yeni bir araca sahip olan tüm sürücülerin sahip olması gereken ilk şey trafik sigortasıdır. Trafik sigortası iptali yaptırmazsanız gecikme faizi ile karşı karşıya kalırsınız. Her yıl ulaşım sigortasını geciktirirseniz bütçeniz %5 daha fazla para olarak size dönüşüm sağlar.

Trafik Sigortasının Yenilenme Süreci

Trafik sigortasının her yıl yenilenmesi gerekir ve garanti süresi 1 yıldır. Ancak bu bir yıl içerisinde trafik sigortasını iptal ettirmeniz gereken durumlarla karşılaşabilirsiniz. Sigorta kapsamı ve verilecek teminat gibi iptal edilmesi gereken şartlar da trafik sigortası genel şartlarında belirtilmiştir. Bu noktada belirtmekte fayda var ki; her sigorta türü gibi trafik sigortası da bütünlük esasına dayanmaktadır.

Bu nedenle hem sigortalının hem de sigorta şirketinin belirli sorumlulukları vardır. Bu sorumlulukları yerine getirmeyenlerin trafik sigortasını iptal etme hakları vardır. Sürücünün sorumluluklarından biri de poliçe açıklamasında verilen bilgileri doğru ve eksiksiz olarak yerine getirmektir. Sigorta şirketi, başvuru sahibinin verdiği bilgilerin yanlış veya eksik olduğunu tespit ederse trafik sigortası iptal edilir.

Başka İçerik:  Tramer Araç Hasar Kaydı Sorgulama İşlemi

Trafik Sigortasının İptalinin Yasal Hale Dönüşmesi
Trafik Sigortasının İptalinin Yasal Hale Dönüşmesi

Trafik Sigortasının İptalinin Yasal Hale Dönüşmesi

Trafik sigortasının iptalini yasal hale getiren bir diğer durum da sigorta süresi içinde meydana gelen değişikliktir. Bu değişiklik sigortalı kişiden veya sigorta şirketinden kaynaklanabilir. Önemli olan tarafların durumu birbirlerine bildirmeleridir. Trafik sigortası iptali ile sıklıkla karşılaşılan durum araç değişimi veya araç elden çıkarmadır. Her iki durumda da aracın ruhsat sahibi değişecektir. Trafik sigortası, sahibi adına düzenlenecek olduğundan, sigortanın iptal edilmesi ve yeni bir poliçe düzenlenmesi gerekir. Aracın yeni sahibi 10 gün içinde kendi adına sigorta poliçesi talep etmelidir.

Zorunlu Trafik Sigortası Hesaplanırken Şehir Önemli Midir?

Zorunlu trafik sigortası hesaplanırken dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri aracın trafik siciline kayıtlı olduğu ildir. Türkiye’de her şehrin trafik yoğunluğu ve kaza sıklığı farklıdır. Örneğin İstanbul, Türkiye’de en sık kazaların yaşandığı ildir ve İstanbul Trafik Siciline kayıtlı araçların sigorta primi ülke ortalamasının üzerindedir. Aynı şekilde Tunceli Türkiye’de en az kazaya sahip il olduğu için Tunceli’de trafiğe kayıtlı araçlar için ödenen sigorta primleri ülke ortalamasının altında olabilir.

Trafik Sigortasında Kademeli Oranı

Zorunlu trafik sigortası fiyatı belirlenirken aracın geçmişi oldukça önemlidir. Burada katmanlı tarifeler rol oynamaktadır. Bu uygulamaya göre sürücüler, geçmiş hasar ve kaza durumlarına göre 7 farklı kategoriden birine giriyor. Her kapalı strateji döneminden sonra kademeli tarifedeki pozisyonları o dönemin hasar durumuna göre güncellenir. Bu güncellemeden sonra araç sahipleri zorunlu trafik sigortası hasarsızlık indirimlerinden faydalanabilecektir. Zorunlu trafik sigortası için seçtiğiniz sigorta şirketinden destek alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap