Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir? Güncel olarak 2022 yılında cezası için ödenmesi gereken tutar 144 TL’dir. Eğer araç sahibi, 15 gün içinde peşin olarak ödeme yaparsa %25 oranında indirimden faydalanabiliyor ve 108 TL ceza ödemesi yapıyor.

Trafik sigortasını zamanında yaptırmayan ve geciktiren araç sahiplerinin aracının bulunduğu basamakta hiç kaza yapmamış olsa bile bulunduğu basamakta sabit kalıyor ve yararlanabileceği hasarsızlık indirimi imkânını kaybediyor. Sigorta yaptırmayı geciktiren ve yaptırmayan araç sürücülerine geçen her bir ay için %5 oranında geciktirme zammı uygulanıyor.

Geciken her ay için %5 oranında gecikme zammı uygulanır. 1 ay gecikmeli olarak ödeme yapan araç sahibi gecikme zamlı fiyat olarak 151,20 TL öder. 2 ay gecikmeli ödeme yapan araç sahibi 158,76 TL, 3 ay süreyle trafik sigortasını yaptırmayı geciktiren araç sahibinin ise 166,69 TL zamlı ceza ödemesini yapması gerekir. Ayrıca bu gecikme zammı %50 oranı ile sınırlandırılmıştır.

Tüm bu miktarca fazla olan masrafları yaşamamak için trafik sigortası poliçesini mutlaka yaptırın ve geçerlilik süresini takip edin ve geciktirmeden yaptırın. Poliçenin geçerlilik süresi 1 yıldır ve bu 1 yıl kadar olan sürecin hemen dolması halinde yeniletmeniz gereklidir. Sigorta olmadan bir gün bile trafiğe çıkılması yasaktır ve yine cezai işlem uygulanır. Ayrıca poliçe süresi bitmeden yenileme yapılabilir.

Mevcut zorunlu trafik sigortası poliçesinin geçerlilik süresi bittikten sonra yeni poliçe süresi başlar. Sigortanın süresi bitmeden poliçe yenilenirse bu sayede araç sürücüsü yaptırmama cezası ile karşı karşıya kalmaz. Bu sayede trafikte seyir hâlinde olan araçların da güvenliği sağlanmış olur.

Trafik Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mudur?

Trafik sigortası tüm motorlu araçların trafiğe çıkabilmesi için devlet tarafından yapılması zorunlu kılınmış bir sigorta çeşididir. Yani yaptırmak zorunludur ve yaptırmadan trafiğe çıkan herhangi bir motorlu araç sürücüsüne cezai işlem uygulanır, yasal bir suç sayılır. Zorunlu trafik sigortasını yaptırmanın amacı; trafikte olası bir kaza halinde karşı tarafın aracında hasar meydana geldiğinde maddi ve bedeni olan zararları koruma altına almak için yaptırılması zorunludur ve poliçe kapsamı geçerlilik süresi 1 yıldır. Araç sahipleri poliçesinin geçerli olan süresi bitmeden sigortayı yeniletme imkânı da sağlanır.

Ayrıca zorunlu trafik sigortası araç sahiplerine belli başlı bazı teminatlar sunar. Kazada karşı tarafa maddi bir zarar vermiş iseniz bu maddi zararı sigorta karşılar. Eğer yapılan bu kaza sakatlanma ile sonuçlanmış ise oluşabilecek maddi zararları da karşılar. Kaza vefat ile sonuçlanmışsa, ölen kişinin geride kalanlarına maddi tazminatın ödenmesini yine sigorta sağlar. Ancak aracınız taşınırken, servisteyken hasar görmüşse, aracınızın çalınması durumunda çevresindeki diğer araçlara verebileceği zararları, gösteri ve yarış gibi etkinliklerde aracınızda meydana gelen hasarları sigorta karşılamaz. Böyle durumlarda ise karşı tarafta oluşabilecek herhangi bir hasarı veya zararı kişinin kendisi ödemesi gerekir.

Trafik Sigortasını Yaptırmamanın Trafiğe Çıkan Bir Araç Trafik Kontrolüne Yakalanırsa Ne Olur?

Zorunlu trafik sigortasını yaptırmadan trafiğe çıkan araç eğer trafik kontrolüne yakalanırsa aracın sahibini zorlu bir süreç bekliyor demektir. Trafik kontrolünde görevliler tarafından ehliyet, ruhsat ve sigorta poliçesi kontrolü yapılır. Eğer poliçenizi yeniletmeyi geciktirdiyseniz veya yaptırmadıysanız aracınız trafikten men edilir. Sigorta bulunmayan araç trafik şubesinin otoparkına çekici ile götürülür. Araç trafikten men edildiği için cezayı hemen ödeyip trafiğe tekrardan çıkılmaz. Aracın sigortası yaptırılana kadar götürülen otopark yerinde tutulur.

Başka İçerik:  Kasko Ve Araç Değer Kaybı

İlk olarak sigorta şirketine giderek aracın sigortası yaptırılır. Sigorta işlemi yaptırıldıktan sonra aracın sigortasız trafiğe çıktığı için kesilen cezasının ödenmesi talep edilir. Bu işlemlerden sonra çekici ücreti ve aracın otoparkta kalmış olduğu geçen her gün için otopark ücreti ödenir ve araç artık teslim alınabilir.

Trafik Sigortasını Yaptırmak İçin İstenen Evraklar Nelerdir?

Trafik Sigortasını Yaptırmak İçin İstenen Evraklar Nelerdir?

Zorunlu trafik sigortasını yaptırabilmek için bazı belgeler istenir. İstenilen belgeler eksiksiz ve doğru bir şekilde verilmesi durumunda araç sahibi herhangi bir risk veya sorun ile karşılaşmaz. Zorunlu trafik sigortasını yaptırmak isteyen araç sahibinin adı, soyadı ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, aracın ruhsatı, plakası, markası ve kullanım şekli gibi belgeler istenir. Eğer istenilen belgeler eksikse veya yanlış ise eksik bir poliçe uygulanır ve olası bir kaza ile karşılaşılması durumunda oluşabilecek hasarlar tam karşılanmayabilir.

Zorunlu trafik sigortasını yaptırmak, sigortayı yaptırmadan trafiğe çıkıldığında uygulanabilecek olan cezai işlemlerin yaptırımlarından çok daha kolay bir işlemdir. Sigorta şubelerine gidilerek zorunlu kolayca yaptırılabilir. Eğer araç sahibi poliçesini isterse veya şubeye gidecek vakit bulamaz ise internet üzerinden online olarak yaptırabilir veya trafik sigortası poliçesi yeniletme işlemini gerçekleştirebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap