.
.

Yolda Lastik Patlarsa Ne Yapmalıyız

.
.

Yolda Lastik Patlarsa Ne Yapmalıyız  Araç lastik bakımı araç bakımı hakkında en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesidir. Aracın hâkimiyetinin her ne kadar direksiyon sayesinde olduğu düşünülse de, aslında durum sadece bu kadarla kalmaz. Sağlam ve bakımlı lastikler her zaman aracınızın gidişatını etkileyecektir.

Hatta bazen araç lastik bakımı ihmal edilip ertelendiğinde, aracın gidişatı öylesine değişir ki kişi arabanın iç aksamın da bir sorun olup olmadığından şüphelenilir. Bu sebeple her detay vaktinde kontrol edilerek ertelenmemelidir. 

Yolda Tekerden Ses Gelme Durumu 
Yolda Tekerden Ses Gelme Durumu 

Araçla yolculuk esnasında araçtan gelen sesler bazen önemli bir arızanın habercisi olabilir. Tekerden ses gelme durumu ise bir kaç yönlü incelenebilir. Bu durum genellikle sesin düzeyine ve tonuna göre de kolaylıkla çözülebilir. Bazen patika yollardan gidilirken teker arasına taş girer ve bu durum tekerden ses gelme yani hafif tiz bir sese meydan verebilir. Bu herhangi bir probleme yol açmayacağından dolayı telaşa kapılmamak gerekir. Önemli olan taşın girdiğinden emin olmaktır. Kontrol edilip taş oradan çıkarılınca seste kesilecek, sorun ortadan kalkacaktır. 

Lastik Patlama Sesi 

Yolda giderken eğer lastikten ses geliyor ve kontrol edildikten sonra herhangi bir taş ya da farklı cisim rastlanmıyorsa, bu durumda lastik sesi lastiğin patlamasını haber veriyor olabilir. Zaten sadece sesten değil arabanın gidişatında hissedilen farklılık da bunun haberini verecektir. Aracın gidişatı değişmiş ve araç normalde olduğundan daha sendeleyici ve tereddütlü sürülüyorsa, lastik sesi de değişmişse yapılması gereken hareket lastiklerin kontrol edilmesi olacaktır. Eğer lastiklerden birisi patladı ise bunun semeresi olarak yapılması gereken bir kaç husus vardır ki, bu kişinin tecrübeli olup olmaması ile alakalı olarak değişebilir. 

Başka İçerik:  Trafik Sigortası İptal İşlemi Nasıl Yapılır?

Aracın Kenara Çekilip Kontrol Altına Alınması 
Aracın Kenara Çekilip Kontrol Altına Alınması 

Aracın Kenara Çekilip Kontrol Altına Alınması 

Lastik patlaması durumunda yapılması gereken ilk davranış, aracın sürümünü durmamak olur. Kişi varacağı yere az bir mesafe kaldığını düşünse dahi risk almamalı ve hem kendi sağlığını hem de aracın sağlığını düşünerek aracı uygun yere park etmelidir. Her ne kadar lastik patlaması diğer arıza ve sorunlara nazaran basit görünse de, bilinmelidir ki bazen küçük sorunlar büyüklerini doğurabilir. Bu sebeple en ufak bir kaza ya da probleme sebebiyet vermeden lastiği patlayan aracı kontrol altına almak ve sonrasında gerekli işlemleri yapmak daha doğru olur. 

Lastik Patlaması Durumunda Ani Fren 

.

Lastik patlaması sonucunda en çok yapılan hatalardan bir tanesi kişinin panik yapmasıdır. Panik esnasında işler kontrolden çıkacağı için sakin kalmaya özen göstermek gerekir. Genellikle bu konuda herhangi bir tecrübesi olmayan, araç kullanmaya yeni başlayan, tamir işlerinden anlamayan kişiler panikleyerek korkabilir.

Bunun sonucunda ani fren yaparak  herhangi bir kaza ile burun buruna gelinir. Bu sebeple panik yapmadan sakin kalmak, yanı sıra ani frene basmak yerine planlı ve zamanlayıcı olarak yavaş yavaş hızı hafifletmek daha olacaktır. Basıncın birden hafiflemesi kazaya neden olacağı gibi aynı zamanda aracınız sizi patlayan teker yönüne çekerek de hata yaptırabilir. Bu sebeple patlayan teker yönüne doğru gitmemeye özen göstermelidir. 

Acil Durumda İkaz İşaretleri 
Acil Durumda İkaz İşaretleri 

Acil Durumda İkaz İşaretleri 

Araç kenara çekilip her şey kontrol altına alındıktan sonra önce sakinleşmek için bir müddet bekleyebilirsiniz. Sonrasında ise yanınızdan geçen araçların sizin durumunuzdan haberdar olması için bir işaret gerekecektir. İkaz işaretleri tamda sizin durumunuza uygun olup, yardım çağrısı yapmanıza da vesile olur. Böylelikle yanınızdan geçen arabalar sizin durumunuzu görür ve yardım için durur. Uygun yardımı aldıktan sonra yollar kontrol edilerek müsait vakitte deneme sürüşü yaparak aracı yeniden güvenle kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Başka İçerik:  Toyota Kasko Sigortası

Yedek Teker Kullanımı 

Araç yedek teker mevcut olan arabaya sahipseniz yine stres yapmadan ve herhangi bir soruna yol açmadan aracınızı uygun yere çekerek teker değiştirme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Daha önceden bunu tecrübe ettiyseniz bu durum sizin için oldukça basit olur. Fakat daha önce bu soruna karşı herhangi bir tecrübeniz olmadıysa o halde bilen yakınlarınızı arayarak ya da yanınızdan geçen araçlara durumunuzu anlatarak yardım alabilirsiniz. 

Araç Lastiği Patlama Sebepleri 
Araç Lastiği Patlama Sebepleri 

Araç Lastiği Patlama Sebepleri 

Araç lastiğinin patlama sebebi olarak birçok neden gösterilebilir. Bazen kesici ya da delici maddelerle aniden patlaması meydana gelebilirken, bazen de lastiğin zamanla aşınması sebebiyle yavaş yavaş patlama durumu hasıl olur. Birinci neden belki de en tehlikelisi olabilir. Zira kişi tekerin ne zaman ve nerde patlayacağını kestiremez ve yanında araç yedek teker de hazır etmeyip mağdur olabilir. Bu sebeple nerede olursa olsun aracın hızının hız sınırlarına uygun olduğuna özen göstermek ve mağduriyeti en az seviyeye indirmek daha doğru olur.

İkinci neden olan lastik aşınması ise aslında daha önceden tespit edilebilir. Aracın lastik bakımının zaman zaman kontrol edilmesi durumunda bunun farkına vararak zamanında teker değişimi yapmak tüm sorunların önünü kesecektir. Bu sebeple hiç bir bakımı ihmal etmemek ve olası sorunların önlemini önceden almak daha doğru bir yaklaşım olur. 

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap