Trafik Cezaları 2022 Ne Kadar Oldu?

Trafik Cezaları 2022 Ne Kadar Oldu? Dünyada ve ülkemizde karayollarını kullanan sürücülerin, bazı Trafik kurallarına uymadığı durumlarda yaşanan trafik kazaları birçok insanın hayatına mal olurken bazılarını ise sakat bırakır. Trafiğin güvenli bir şekilde devam etmesi, sürücülerin, yayaların, yolcuların ve trafikte bulunan diğer araçların güvenlik içinde seyahat edebilmesi için bazı kurallar bulunur. Fakat bazı durumlarda bilinçli ya da istemeden bu kurallar ihlal edilebilir. Trafik kurallarına uymayarak trafikte bulunan kişilerin hayatını riske eden ve tehlikeye atan sürücülerin, bu tür kural dışı davranışları tekrarlamamaları için bazı trafik cezaları uygulanır. Alkollü araç kullanma, emniyet kemeri takmama, kırmızı ışıkta geçme, araçların belli dönemlerdeki muayenesini ihmal etme, gibi birçok kural dışı durumlarda caydırıcı cezalar bulunur.

Alkollü Araç Kullanmanın Cezası
Alkollü Araç Kullanmanın Cezası

Trafikte sürücü kaynaklı kazaların en çok yaşandığı durum Alkollü araç kullanmak ve uykusuz yola çıkmaktır denilebilir. Özellikle uzun yollarda görülen bu durum artık büyük şehirlerde de sık sık rastlanır oldu. 2022 yılı itibari ile alkollü araç kullanmak cezası 1.128 TL’dir. Ancak bu tutar alkollü olarak ilk kez denetleme sırasında tespit edilen sürücüler için geçerlidir. Ayrıca ilk kez alkollü olarak tespit edilen sürücünün ehliyetine 6 ay süreyle el konulur. 2. kez alkollü olarak tespit edildiğinde 2 yıl ehliyete el konulması ve 1.539 TL para cezası, 3. kez tespit edildiğinde ise 5 yıl ehliyete el konması ve 2.473 TL para cezası uygulanır.

Aşırı Hız ve Telefon Kullanımı Trafik Cezaları

Trafikte elinde telefon ile tespit edilen ve belirlenen hız sınırını aşan sürücülere aşırı hız cezası ve trafikte telefon kullanmaktan dolayı ceza işlemi uygulanır. Trafikte telefon kullanmanın ceza tutarı 2022 yılında 288 TL iken aşırı hız ceza tutarı ise, belirtilen hız sınırını yüzde 10 ve yüzde 30’a kadar aşan kişilere 288 TL’dir. Belirtilen hız sınırını yüzde 30’dan yüzde 50’ye kadar aşanların ödeyeceği tutar ise 598 TL para cezasıdır. Ancak hız sınırı yüzde 50’nin üzerinde ise ödenecek ceza tutarı 1.228 TL olarak belirlenmiştir. Para cezaları 15 gün içinde ödenirse yüzde 20’lik indirim uygulanır.

Araç'a Bağlı Olan Trafik Cezaları
Araç’a Bağlı Olan Trafik Cezaları

Araç’a Bağlı Olan Trafik Cezaları

Kişiye bağlı olan trafik cezaları dışında, kullanılan aracın eksileri sebebi ile trafiğin güvenliği için birçok ceza uygulanır. Örneğin vizesiz araç kullanmanın cezası 219 TL’den belirlenirken, eğer araç muayene sırasında kusurlu rapor verildi ve buna rağmen yine de bu araç ile trafiğe çıkılmış ise vizesiz araç kullanmanın cezası 604 TL tutarında olacaktır. Bunun yanı sıra kullanılan aracın tescil belgesi ve plakası olmadan trafiğe çıkmanın cezası 1.228 TL iken, standart dışı plaka kullanmanın cezası ise 505 TL tutarındadır. Hurdayı çıkarılmış araçla trafiğe çıkmak 2.473 TL, araç tescil belgesini araçta bulundurmamanın para cezası ise 112 TL’dir.

Başka İçerik:  Taşıt Kasko Sigortalarına İhtiyaç Var Mıdır?

Kırmızı Işıkta Geçmek, Ehliyetsiz Araç Kullanmak

Kırmızı Işıkta Geçmek, Ehliyetsiz Araç Kullanmak

Birçok ölümcül kazaya sebep olan en büyük hatalardan biride kırmızı ışıkta geçmektir. Ülkemizde kazaların büyük çoğunluğu bu kuralın ihlali sonucunda yaşanır. 2022 yılında Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 288 TL tutarındadır. 2022 yılında yapılan bir düzenlemeye göre ışık ihlali yapan sürücülerin 1 yıl içinde aynı ihlali yapması sonucunda kırmızı ışıkta geçmenin cezası 30 gün ehliyetine el koymak olarak belirlenmiştir. Eğer 6 kez bu kuralı ihlal etmişse 45 gün 9. ihlalin sonucunda ise 60 gün ehliyetine el konur. Sürücünün ehliyeti olmadan araç kullanarak trafiğe çıkmasının para cezası ise 2022 yılı itibari ile 2.473 TL tutarındadır.

Diğer Trafik Cezaları

Trafikte en çok kazaya sebep olan ve en çok kural ihlali yapılan olumsuz durumlara verilen cezaların yanı sıra, kural dışı olup ceza kesilen farklı uygulamalarda mevcuttur. Bunlardan en çok ihlal edileni ise emniyet kemeri takmamaktır. Emniyet kemeri takmayan bir sürücünün 2022 yılında belirtilen yönetmenliğe göre ödeyeceği tutar 132 TL’dir. Aracı yanlış yere park etmenin cezası da emniyet kemeri ihlali ceza tutarı ile aynıdır. Bunların dışında trafik levhalarına uymamak 132 TL, sol şerit ihlali ya da sol şeride park etmek 144 TL, uzun farları kullanmamak 144 TL, akşam farları kullanamamak 314 TL tutarlarında cezai işlem uygulanarak ceza puanı olarak sürücünün sicilini de işlenir.

Trafik Ceza Puanı Nedir?
Trafik Ceza Puanı Nedir?

Trafik Ceza Puanı Nedir?

Çoğu trafik kuralları ihlallerinde uygulanan belli bir ceza puanı sistemi bulunur. Örneğin, kırmızı ışık ihlalinde 20 ceza puanı uygulanırken, vizesiz araç ile trafiğe çıkmanın ceza puanı 10’dur. Bu ceza puanları bir yıl içinde 100’e tamamlanırsa farklı cezalar uygulanır. Trafik cezalarının yanı sıra kuralları ihlal eden sürücülere trafik cezası puanı uygulanır. 1 yıl içerisinde 100 ceza puanı alan sürücülerin ehliyetlerine 2 ay süre ile el konularak eğitime tabi tutulma uygulaması yapılır. Eğer Bir yıl içinde 2 kere 100 puanı doldurursa ehliyete 4 ay süreyle el konulur. Bir yıl içinde 3. kez 100 ceza puanı durduğunda ise ehliyeti süresiz olarak iptal edilir.

Başka İçerik:  Ekspertiz Raporu Değerlendirmesi Hakkında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap