Direksiyon Hakimiyeti Nedir Nasıl Sağlanır?

Direksiyon Hakimiyeti Nedir Nasıl Sağlanır? Direksiyon hâkimiyeti, direksiyonun tutuş şekli, dönüşlerdeki manevralar, sürücülerin direksiyona karşı olan uzaklıkları ve aynı zaman da koltuğun doğru ayarlanması şeklindeki durumların tümünü kapsayan bir olgudur. Direksiyon hâkimiyetinin en iyi şekilde sağlanabilmesi için öncelikle koltuk sürücüye uygun olarak ayarlanmalıdır. Ardından direksiyon doğru bir şekilde tutulmalıdır. Manevralar için doğru tutuş oldukça önemlidir.

Direksiyon hâkimiyetini en doğru şekilde sağlamak için koltuk size en uygun pozisyonda olmalıdır. Dik olmalıdır. Sırt kısmı koltuğa tam bir şekilde temas etmelidir. Bilek kısımları direksiyon üst kısma gelmelidir. Direksiyonun tutuşu doğru bir şekilde ayarlanmalıdır. Direksiyon çok sıkı tutulmamalıdır. Bu olası bir kazada bileğe zarar gelmesine neden olur.

Direksiyon hâkimiyetinin gelişmesi için kişinin araba sürmesi gerekir. Kişinin direksiyon hâkimiyeti konusunda kendisini yetersiz görmesi durumunda trafiğe çıkmadan boş bir alanda pratik yapması daha doğru olur. Ancak pratik yaparken tecrübeli birinden destek alınması daha doğru olur. Yoksa yanlış olarak bilinen durumlar kişinin bütün sürüş durumunu etkiler.

Direksiyon hâkimiyeti sağlamak için direksiyonun yumuşak tutulması ve ani olmadan sakin hareketlerle kontrol edilmesi oldukça doğrudur. Boş alanda alıştırma yapılmasının ardından trafiğin yoğun olmadığı alanlar içerisinde bildiklerini pekiştirmesi oldukça faydalı olur. Bu sayede yoğun bir trafiğe çıkıldığında da herhangi bir sorun yaşanmadan durum ortadan kalkmış olur.

Direksiyon Hakimiyetinde Hangi Noktalara Dikkat Edilmelidir?

Direksiyon Hakimiyetinde Hangi Noktalara Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle araç kontrolünü devam ettirmek için direksiyon sert tutulmamalı ve ani hareketlerde bulunmamalıdır. Lastiklerdeki hava basıncının da direksiyon ile alakalı olduğu unutulmamalı ve araç lastiklerinin basıncının doğru oranda olması gerekir. Ön lastiklerden herhangi birisinin patlaması durumunda araç güvenli bir şekilde durdurulana kadar ani bir direksiyon hareketi yapılmamalıdır.

Başka İçerik:  LPG ve Dizel Yakıt Tüketim Farkları

Yağışın, karın ya da buzlanmanın olduğu durumlarda direksiyon ile ani ve sert hareketler yapılmamalıdır. Su birikintisinin olduğu alanlarda direksiyon iyi bir şekilde kavranmalı ve düz tutulmalıdır. Aracın yoldayken kayması durumunda ani fren yapılmamalı ve direksiyon hafif olarak kayma yönüne çevrilmelidir. Bu sayede savrulma durumu ortadan kaldırılmış olur. Direksiyon bakımının sık sık yaptırılması gerekir.

Direksiyon Nasıl Tutulmalıdır?

Direksiyon Nasıl Tutulmalıdır?

Araç sürücülerinin bilmesi gereken önemli konulardan biri de direksiyonu doğru bir tutuş yaparak kullanmaktır. Direksiyon tek el ile değil iki el ile birlikte tutulmalıdır. Çünkü tek el ile tutulması durumunda istenmeyen durumların yaşanması meydana gelebilir. Direksiyonu tutarken bir saat göstergesi olduğu unutulmamalıdır. Aracın devam ettiği yön 12 saat yönünü gösterir ancak sizin bulunduğunuz alan 6 yönünü gösterir. Bu nedenle de sol eliniz 9 noktasını sağ eliniz ise 3 noktasını göstermelidir.

Hafif olacak şekilde direksiyon kavranmalıdır. Dört parmak da direksiyon içine doğru kıvrılmalıdır. Başparmak ise direksiyonun üst kısmında bulunmalıdır. Bu durum oldukça önemli olan durumlar arasında bulunur. Direksiyon kesinlikle sıkı tutulmamalıdır. Bu sayede doğru direksiyon tutma işlemi yerine getirilmiş olur.

Hidrolik Direksiyon Ne Olur?
Hidrolik Direksiyon Ne Olur?

Hidrolik Direksiyon Ne Olur?

Hidrolik direksiyon yaklaşık olarak 50 yıl önce ortaya çıkmış aslında bir anlamda da yeni sayılan bir teknoloji olur. Hidrolik direksiyon hidrolik sıvısı ile çalışırlar. İlk olarak lüks araçlarda kullanılmaya başlanmış olan bir teknolojidir. Sonrasında ise araçların hepsinde kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle de günümüzde sürücülerin oldukça sevdiği ve konforlu olan durumlardan birisidir.

HDS olarak da kısaltılması yapılan hidrolik direksiyon sistemi sayesinde hem manevra kabiliyeti daha iyi yapılır, hem de sürüş ve seyahatlerdeki konforun en fazla etkilendiği ve oldukça iyi kullanışlı bir donanım şekline sahip olunur. Aracı kullanırken de büyük oranda kolaylık sağlar. Aynı zamanda sürücü direksiyonu kullanırken çevirmek için fazla enerji harcamaz.

Başka İçerik:  Değer Kaybı Talebi İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Hidrolik Direksiyonun Faydası Nedir?

Hidrolik Direksiyonun Faydası Nedir?

Öncelikle oldukça güzel bir sürüş zevki yaşamaya yardımcı olur. Oldukça az bir enerji ile direksiyonu çevirebilir. Manevra yapılacağı alanlarda çok daha az direksiyonun hareketi ile çok daha fazla dönme açısı sağlanabilir. Herhangi bir şekilde lastiğin patlaması durumunda direksiyonun kontrol kaybı da önlenmiş olur. Dar olan ya da zorlu olan araç park durumların da aracın çok daha kolay bir şekilde park edilmesini sağlar.

Direksiyon simidine gelecek olan herhangi bir zararı da en iyi şekilde önlemiş olur. Sağlamış olduğu bütün avantajlar hem sürücünün güvenliği hem de aracın kullanım keyfi açısından sürücüye büyük bir konfor sağlar. Ayrıca yapılan yumuşak manevra sayesinde de herhangi bir sarsılma durumu da olmaz. Bu da araç da bulunan yolcular için büyük konfor olur.

Park Ederken Direksiyon Nasıl Çevrilmelidir?
Park Ederken Direksiyon Nasıl Çevrilmelidir?

Park Ederken Direksiyon Nasıl Çevrilmelidir?

Öncelikle vites geriye alınmalıdır. Aracın direksiyonunun park edilecek olan alana doğru tam 1 tur şeklinde çevrilmesi gerekir. Yani aynı hizada geri gelme durumu sağlanır. Aracın sağ aynasının arkasına girilecek olan aracın stop lambasını görebileceği hizaya gelene kadar geri bir şekilde gelinmelidir.

Ancak direksiyon düzgün bir şekilde kullanılmalıdır. Direksiyon hâkimiyeti kaybedilmemelidir. Oldukça doğru bir tutuş ile birlikte oldukça konforlu manevralar elde edilir. Ancak direksiyon doğru bir şekilde tutulmalı ve doğru manevralar yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap