.
.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezaları

.
.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezaları Trafiğe çıkmak ve araç kullanabilmek için gerekli olan ilk belge ehliyet olarak bilinen sürücü belgesidir. Bir sürücü, ehliyet olmadan araç kullandığı tespit edildiğinde ağır para cezası gibi birtakım yaptırımlarla da karşılaşmak durumunda kalır.

Bu konudaki cezalar genelde idari Para cezası ile sonuçlanıyor olsa da hapis cezalarının da gerektiği durumlar da söz konusudur. Ancak yine buna bağlı olarak,  verilme ihtimali olan bütün bu cezalara itiraz hakkı da karşı tarafa yani sürücülere tanınmıştır.

Ehliyeti herhangi bir sebepten dolayı alınmış, ya da hiç ehliyet almamış birinin, eğitim almadığından dolayı trafiğe çıkması, önce kendi hayatını sonra diğer sürücü ve yayaların hayatını tehlikeye atar. Bu yüzden ehliyetsiz araç kullananlara caydırıcı olma niteliğinde uygulanan para cezaları bazen yeterli olmaz.

Ehliyetsiz araç sürücülerine yaptırım olarak idari para cezası uygulanmasının yanı sıra sürücünün o an alkollü olup olmadığına, trafikteki mevcut duruş ve tutumuna, herhangi bir kaza durumu yaşanıp yaşanmış olması da aldığı cezayı arttırır.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezaları
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezaları

Ehliyetsiz Araç Kullanmanın Diğer Yaptırımları

Ehliyetsiz araç kullanan kişinin karıştığı olaylarla ilgili,  genel bir değerlendirme yapılarak doğru yaptırım kararı belirlenmektedir.2022 yılı itibariyle ehliyetsiz şekilde araç kullanmanın idari para cezası, 2698 TL olarak ilan edilmiştir. Bunun yanı sıra bu ceza, peşin şekilde ödenmesi durumunda %25 oranında bir indirim söz konusudur.

İkinci kez ehliyetsiz durumda iken araç kullanmış olan sürücüler için 2 veya 3 ay hapis cezası yaptırımı uygulanır. İlk defa ehliyetsiz olarak araç kullanan sürücülere ise mevcut duruma göre 1 ya da 2 ay hapis cezası yaptırımı uygulanır.

.

Başka İçerik:  Kasko Sigortası İkame Araç Desteği Nedir?

Uyuşturucu Madde ve Alkol Metreyi Üflememe Cezası
Uyuşturucu Madde ve Alkol Metreyi Üflememe Cezası

Uyuşturucu Madde ve Alkol Metreyi Üflememe Cezası

Araç sürücüsü eğer uyuşturucu madde kullanmışsa ve kullanmış olduğu maddenin etkisinde seyir halinde bulunmuş ise, bu durumda 3600 TL para cezası uygulanmaktadır. Ayrıca bunun yanı sıra araç sürücüsüne 5 yıla yakın hapis cezası yaptırımının uygulanması durumu da söz konusudur.

Ayrıca bazı durumlarda kimi zamanlar sürücü alkollü olduğu halde, alkometreye üflemiyor, üflemek istemiyor olabilir. Bu durumda araç sürücüsüne 2000 TL para cezası yaptırımı uygulanmaktadır. Bunun dışında araç sürücülerinin genel kapsamda 1,00 promil üzerinde alkollü olarak tespit edilmeleri durumunda ise 1 ay ile 6 ay arasında hapis cezasına çarptırılması durumu söz konusudur.

Ehliyetsiz Bir Şekilde Araç Kullanma Durumu Ve Uygulanacak Yaptırımlar
Ehliyetsiz Bir Şekilde Araç Kullanma Durumu Ve Uygulanacak Yaptırımlar

Ehliyetsiz Bir Şekilde Araç Kullanma Durumu Ve Uygulanacak Yaptırımlar

Karayolları Trafik Kanunu’na göre belirlenen ehliyetsiz araç kullanmanın güncel cezası 2698 TL’dir. Kişinin ehliyetsiz kişiye aracını vermesi ise 2698 TL, ehliyeti alınan birisine araç kullandırmak, 2698 TL, sürücü belgesi iptal edilen kişinin araç kullanması ise 2698 TL’dir.

Ehliyet sahibinin kullandığı aracın ehliyetindeki bilgiyle eşleşmeyen bir araç sınıfından olması 1339 TL iken, geçerlilik süresi dolan ehliyet ile araç kullanmak, 543 TL, ehliyeti unutup yanında bulundurmadan araç kullanmak, 314 TL olarak belirlenmiştir.

Hangi Durumlar Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Kapsamına Girer?

Ehliyeti olmayan bir kişiye araç vermek, ehliyetin tedbir amacıyla kişinin elinden alınması ya da iptal edilmiş olmasına rağmen o kişinin araç kullanıyor olması ya da bir başkasına kullandırması gibi durumlar da ehliyetsiz araç kullandırmanın yaptırımları arasına girmekte ve bu kapsamda değerlendirilir.

Herhangi bir ehliyet sınıfında yer almayan bir aracın kullanılması ya da bir başka kişiye kullandırılması durumunda temel ehliyetsiz araç kullanma cezasının yarısı kadar bir yaptırım söz konusudur. Bunun yanı sıra hiç bir ehliyet sınıfında bulunmayan bir aracın kullanılması ya da kullandırılması durumunda, yukarıda bahsi geçen ehliyetsiz araç kullanma cezasının dörtte biri oranı tutarınca idari para cezası uygulanır.    

.

Başka İçerik:  DASK İşlemleri Tamamlanmadan Ev Kiralanır mı

İtiraz Sürecinin İşleyişi
İtiraz Sürecinin İşleyişi

İtiraz Sürecinin İşleyişi

Ehliyetsiz araç kullanırken tespit edilen ve ceza işlemi uygulanan bir sürücü para cezasına itiraz etme hakkı vardır. Ehliyetsiz araç kullanma cezasına itiraz süreci 15 gün olarak sınırlandırılmıştır. Dolayısıyla Sulh Ceza Hakimliğine, mevcut cezanın tebliğ edilmesinin ardından geçecek 15 gün içerisinde, itiraz için gerekli olan ehliyetsiz araç kullanma cezası itiraz dilekçesi, gerekli mercilere söz konusu kişi tarafından sunulmalıdır.

Ancak söz konusu itiraz dilekçesi kabul edilerek cezanın iptal edilmesi için dilekçenin hem usulen hem de barındırıyor olduğu içerik yönünden iptali gerektirecek nitelikte güçlü olması gerekir. Bundan dolayı da bu süreci güvenilir ve başarılı bir hukuk bürosuyla yaşıyor olmak önem arz etmektedir.

Ehliyetsiz Araç Kullanma ile İlgili Süreçler ve Sürücünün Sicil Durumu
Ehliyetsiz Araç Kullanma ile İlgili Süreçler ve Sürücünün Sicil Durumu

Ehliyetsiz Araç Kullanma ile İlgili Süreçler ve Sürücünün Sicil Durumu

Ehliyetsiz bir şekilde araç kullanma gibi bir durumun sicile işleyip işlemeyeceği veya kişinin kimliğine nasıl yansıyacağı konuları sürücülerin merak ettiği konular arasında yer alır. Ayrıca bir kişinin almış olduğu bütün trafik cezaları, sürücü kayıtlarına, ceza puanı olarak işlenir.

Bir yıl sonra, ceza aldığı günün üzerinden bir yıl geçmesi ile ceza puanı silinse bile alınan cezalar sicilden asla silinmez. Fakat bu konu adli sicil konusunda farklı olup, genel kapsamda söz konusu cezaların idari sicile işleyeceğini ancak adli sicile işlenmeyeceğini söylemek mümkün.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap