Koronavirüs Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Koronavirüs Nasıl Ortaya Çıkmıştır? Sene 2022 Aralık ayından bu yana dünya çapında koronavirüs oldukça büyük bir yankı uyandırmıştır. Tüm insanları etkileyen virüs, aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü’nü zor duruma sokmuştur. Virüs ile ilgili olarak belirli çalışmalar yapılmış ve yapılmaya devam ediyor. Bu süreçte farkındalık yaratmanın en önemli yolu virüsü anlamak, durumun gerektirdiği koşulları anlamak ve hayatımızı buna göre şekillendiriyor.

Koronavirüs ile ilgili bilinen semptomlar arasında bu hastalığın özellikle nefes alma sorunu, öksürük, yüksek ateş vardır. Özellikle virüs çıktıktan sonra son dönemlerde mutasyona uğraması da büyük etkilere yol açmıştır. Virüsün mutasyona uğramasından sonra ortaya çıkan bir diğer belirti de konuşmada bozukluk semptomudur.

Bunun sebebi ise mutasyona uğrayan yeni virüs, özellikle beyini etkilemektedir. Bu durum da konuşma bozukluğunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Virüsün yayılması genellikle kişiden kişiye öksürük damlacıkları yoluyla bulaşır. Enfekte (kontamine) bir yüzeye dokunduktan sonra kendi ağzınıza ve yüzünüze ellerinizle dokunmak da farklı bir bulaşma şekli olarak kabul edilir.

Koronavirüs ile İlgili Bilgiler

Koronavirüs ile İlgili Bilgiler

Öksürükten çıkan damlacıkların yaklaşık 2 metreyi geçmeyeceği ve havada asılı kalmayacağı söyleniyor. Genellikle dış ortamlara, alkole ve dezenfektanlara karşı dayanıklı olmadığı, plastik ve çelik yüzeylerde 72 saate, karton üzerinde 24 saate kadar dayanabildiği bilinmektedir. Bu nedenle ellerinizi sık sık (en az 20 saniye) yıkamanız ve hijyen kurallarına dikkat etmeniz önerilir.

Kişilerin ne kadar süredir taşıyıcı olduğu konusunda kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte; virüsü taşıdığına dair herhangi bir belirti taşımayan kişilerin de virüsü yayabileceği gözlemlenmiştir (Budak ve Korkmaz, 2022). Virüse maruz kalma ile semptomların ortaya çıkması arasındaki süreye kuluçka dönemi denir.

Başka İçerik:  Hasar Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Virüsün Kulunçka Süresi

Virüsün kuluçka süresinde ortalama zaman 2 ile 14 gün arasındadır. Bu aralıkta da 5-7 gün arası kritik süreçtir. Standart tanı yöntemi, bir kişiden nazofaringeal sürüntü almak ve bir RT-PCR (ters transkripsiyon polimeraz zincir reaksiyonu) testi yapmaktır. Risk faktörlerini gösteren BT taramaları kullanılarak semptomların değerlendirilmesi ile de tanımlanabilir (Jin, 2022). Dünya ilk kez COVID-19 virüsü ile karşı karşıya kalmış olmakla birlikte; Dünya ve uzmanlar bu yeni virüsün özelliklerini araştırmaya devam ediyor.

Koronavirüs Nedir?

Koronavirüs Nedir?

Popüler inanışın aksine, koronavirüs tek bir virüs türü değil, bir virüs ailesidir. Hemen hemen herkes hayatının bir noktasında bu virüs ailesinin bir üyesiyle tanışacaktır. Genellikle insanlar bu virüsler nedeniyle hafif veya orta derecede üst solunum yolu hastalığı geliştirir. Koronavirüsün sadece bir kısmı insandan insana yayılacaktır.

Virüs ailesi alfa, beta, gama ve yeni grup delta olmak üzere dört gruba ayrılır. Şimdiye kadar çok tehlikeli olmayan koronavirüs, yeni virüsü nedeniyle birçok ölüme neden oldu. Çin’in yanı sıra başka ülkelerde de virüsün neden olduğu ölümler meydana geldi. Birçok ülke Çin’e uçuşları durdurdu. Ayrıca Çin’den gelen turistlere kısıtlamalar getirildi. Havalimanı büyük ölçüde büyük önlemler aldı. Şüpheli şahıs bir süre karantinaya alındı. Virüs ile ilgili geliştirilen aşılar mevcuttur.

Koronavirüs Aşı Geliştirme

Koronavirüs Aşı Geliştirme

Virüsün bulaştığı kişi sayısı her geçen gün artarken, tedavi yöntemleri ile birlikte virüsün ortadan tamamen kaldırılmasına yönelik çalışmalar da artış göstermiştir. Virüslerin tedavisine yönelik aşı geliştirme araştırmaları tüm hızıyla devam ediyor. Önlem olarak Dünya Sağlık Örgütü’nün uyarılarına uyulması gerekir.

Halka açık yerlerde mümkün olduğunca insanlarla temastan kaçınmak ve kişisel hijyene dikkat etmek gerekir. Kişiden kişiye temas yoluyla bulaşan bu virüsün yayılmasını önlemenin en iyi yolu budur. Toplu taşıma gibi alanlarda maske kullanmayı tercih edebilirsiniz. Maske size daha yüksek düzeyde koruma sağlayacaktır.

Başka İçerik:  Trafik Sigorta Prim Fiyatlarında 2022 Düzenlemesi

Covid 19 Kimlere Bulaşır?

Bulaşıcı hastalıklarda enfeksiyon zinciri, enfeksiyonun kaynağı (rezervuar), bulaşma yolu ve konakçıdır. SARS-CoV-2’nin güncel bilgilerle zoonotik bir kaynağa sahip olduğu düşünülüyor. Mutlak olmasa da deniz ürünleri pazarlarında satılan vahşi hayvanları ifade eder.

Daha sonra insandan insana bulaşma özellikleri elde edilerek kaynağın semptomatik/asemptomatik COVID-19 pozitif bir birey olduğu gözlenmiştir. SARS-CoV-2’nin kişiden kişiye bulaşma şekli belirsiz olsa da grip gibi solunum yolu damlacıkları yoluyla yayıldığı düşünülüyor.

Enfekte Kişilerin Durumu

Enfekte Kişilerin Durumu

Enfekte insanlar virüse karşı antikor geliştirmektedirler. Bu antikorların koruyucu özellikleri hakkında henüz kesin olmamakla birlikte ön bulgular mevcuttur. Bununla birlikte, antikor üretiminin tüm enfekte hastalarda koruyucu bir bağışıklık tepkisi oluşturup oluşturmayacağı ve koruyucu etkinin ne kadar süreceği belirsizdir.

Bu araştırma alanında antikorların gelişimi ve bağışıklık tepkisinin yönü hakkında keşifler olsa da henüz kesin bir bilgi yoktur. Antikorların varlığının koruyucu bir bağışıklık tepkisini tetikleyeceği doğrulanırsa, sürü bağışıklığını analiz etmek ve yeniden enfeksiyon riski daha düşük olan bireyleri ayırt etmek için serolojik tarama için önemli bir araç haline gelecektir.

Herkes COVID-19‘a duyarlı olmasına rağmen, erkekler, 50 yaş üstü kişiler ve kronik hastalıkları (kalp hastalığı, hipertansiyon, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, malign tümörler, diyabet vb.) olan kişiler yüksek riskli Popülasyon olarak tanımlanmaktadır. Gözlenen enfeksiyon oranı çocuklarda ve gençlerde çok daha düşüktür. Bu gruplarda asemptomatik enfeksiyon oranı da oldukça yüksektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap