Döviz Vergisi Ne Kadar? Vergi Yükseldi mi?

Döviz Vergisi Ne Kadar? Vergi Yükseldi mi? Bugün, özellikle pandemi koşullarının etkisiyle TL’nin sürekli değer kaybetmeye başlaması üzerine yatırımcılar döviz ve altın alımını artırmaktadır. Artık bankalar üzerinden Online olarak döviz alımı yapılabiliyor. Bankalarda bulunan vadeli ve vadesiz döviz hesapları şeklinde yatırımlarını pandemi sürecinde sanal ortama da taşıyan yatırımcılar, her geçen gün dövizin artması üzerine getiri elde etmiş oluyorlar. İnişli çıkışlı bir ekonomide vatandaşlar kendi geleceklerini güvende tutmak için birikimlerini bir yatırıma çevirip paralarının değerini korumaya çalışıyor.

Artık tüm işlemlerini cep telefonuna ve internet bankacılığına taşımış olan firmaların 7/24 döviz alım satım işlemlerini gerçekleştirebilmesi üzerine artık bankalardan döviz alıp satmak daha kolay bir hale gelmiştir. Devlet bu gidişatı kontrol altına alabilmek için aldığı önlem ise döviz alımlarında bir vergi getirmek oldu. Elimize ulaşan son dakika bilgilerinden anlaşıldığı üzere döviz alım vergisi üzerinde bir artış söz konusudur. Bu haberlerin hızla yayılması üzerine döviz vergisi ne kadar oldu diye soran halk, dolar alımlarında vergi ile ilgili en son güncellemeleri merak ediyor. Kafalardaki tüm soru işaretlerine bir ışık tutmak için bu yazıyı okumaya devam edin.

Döviz Vergisi Ne Demektir? Neden Alınır?

Döviz Vergisi Ne Demektir? Neden Alınır?

Her türlü para alım satımı işlemi anlamına gelen kambiyo, bankalar ve diğer finansal kuruluşlar üzerinden gerçekleştirilir. Kambiyo vergisi, bir diğer deyişle döviz vergisi, bankalar, döviz büroları gibi finansal kuruluşların satmış olduğu Dolar, Euro ve diğer yabancı paralar için alınan ve bankada açılmış olan altın hesapları için fiziki olarak gerçekleştirilmeyen altın satışı için alınan bir gider vergisidir. Bu vergi Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi kapsamında tahsis edilir. Kambiyo vergisi oranı Cumhurbaşkanı kararı ile değiştirilip Resmi Gazetede yayınlanabilir. Döviz alım vergisi sadece döviz alımları üzerinden alınmaktadır. Ancak vergi alınabilmesi için bu alımların banka üzerinden gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Döviz bürosunda gerçekleştirilen alım işlemi için döviz alım vergisi uygulanmaz.

Döviz Vergisi Ne Kadar?

Dolar alımında vergi kesintisi en başta binde 1 olmak üzere %0,1 şeklinde belirlenmişti. Sonrasında dolar kambiyo kesintisi gelen güncellemenin ardından binde 2 ( %0,2) değerine yükselmişti. Yeni dönemde ise elimize geçen verilere göre dolar alırken vergi kesintisi %1 oranına ulaştı ve böylece kambiyo vergisi olarak kesilen tutar tek seferde 5 kat artmış oldu.

Cumhurbaşkanlığının yetkisi dahilinde bulunan bu süreçte 2568 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı kapsamında gerçekleştirilen bu değişikliğin geçerli olması ile birlikte döviz alım vergisi %1 olduğu için her 100 dolar başına 1 dolar vergi devlete verilmek zorunda olacak. Bu kararın yayınlanması üzerine dolar fiyatında meydana gelen düşüş, ilerleyen süreçte nasıl devam edecek merak konusu. Dolar alım vergisinin bu ani artışı ile dolar fiyatında ciddi bir düşüşün tetiklenmesi zaten bekleniyordu. Ancak ne kadar süreceği konusunda pek çok farklı fikir söz konusudur.

Dolar Vergisi Ne Kadar?

Dolar Vergisi Ne Kadar?

Cumhurbaşkanlığı’nın yayınlamış olduğu 2568 sayılı karar neticesinde alınan her 1000 dolar başına 10 dolar “dolar alım vergisi” devlete ödenecek. Doğal olarak alınan dolar miktarının artması, döviz alım vergisi tutarını da artıracaktır. Bu sebeple tepkili olan halka rağmen, hala döviz alım vergisi konusunda daha da artış olacağı söylentileri dolaşıyor. Elbette bu konuda yetkili mercii yine Cumhurbaşkanlığıdır. Görüşlere dayanarak söylenebilir ki, doların özellikle son dönemlerde gerçekleşen manipülasyonlar sonucundaki artışı böyle kontrol altında tutulabilir.

Dolar Vergisinden Muaf Olanlar

Kuruluşlarda dolar alım vergisi muafiyeti olan çeşitli kişiler bulunmaktadır. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse:

  • Bankaların kendi aralarında gerçekleştirdikleri döviz alım satım işlemleri
  • Hazine ve Maliye Bakanlığının bizzat gerçekleştirdiği döviz alım satım işlemleri,
  • Döviz endeksli kredi işlemleri olan kimselerin kredi ödemesi işlemleri için döviz bazında gerçekleştirdiği kambiyo satışları,
  • Sanayi Sicil Belgesi’ne sahip olan işletmeler tarafından gerçekleştirilen döviz alım satım işlemleri,
  • İhracatçı Birlikleri’nde üyeliği bulunan ihracatçı firmaların gerçekleştirdiği döviz alım satım işlemleri.

Burada belirtilen döviz alım satım işlemleri için herhangi bir dolar alım vergisi talep edilmiyor. Kısaca özetlemek gerekirse, resmi işlerinde doları kullananlar dışında kalanlar, yani doları zorunlu olarak kullanmayan vatandaşlar dolar alım vergisi ödemek durumunda kalacak. Böylece hem dolar almanın maliyeti artırılmış oldu hem de dolar alımı azaltılarak TL’nin değerinin korunması amaçlandı. Kararın ardından piyasalardaki dolar alış hacmi ise oldukça büyük bir oranda düşecek gibi duruyor.

Dolar Alırken Kambiyo Vergisi Ne Kadar?

Dolar Alırken Kambiyo Vergisi Ne Kadar?

Son kararname gereğince döviz alım vergisi %1 oranında alınmaya başlanıyor. Bu hesaplama en basit haliyle satın alınan her 100 dolar için 1 dolar vergi ödemek şeklinde açıklanabilir. Aynı şekilde 200 dolar alım vergisi kesintisi ise 2 dolar olurken, 2000 dolar alım vergisi ise 2000 dolar olarak devlete ödenecek. Burada açıkça görüldüğü üzere, dolar üzerinden büyük miktarda yatırım yapmak isteyenlerin ödemekle yükümlü olduğu vergi tutarı da daha büyük olmaktadır. Bu sebeple piyasada dolar talebi dolar alım vergisinin artışından sonra azalma göstermiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap