Ağır Kaldırma! En Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

Ağır Kaldırma! En Sık Yapılan Hatalar Nelerdir? “Ağırlık kaldırma benim işim” diye düşünenlerdenseniz, şimdi bahsedeceğimiz şeyler sizi çok şaşırtabilir uyaralım!

Büyük olasılıkla uzun senelerdir spor yapıyorsunuzdur. Bununla beraber spora yeni başlayan kişilere egzersizleri nasıl yapılacağını gösterecek kadar da bilginiz olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak ne kadar zamandır vücut geliştirdiğinizin aslında hiç önemi bulunmuyor; siz de hala basit hatalar yapıyor olabileceğiniz gerçeğini kabul etmelisiniz. Yapılan acemice yanlışların, antrenman performansınızı düşürmesine müsade etmemeniz gerekiyor.

Sürekli Aynı Hareketleri Yapıyorsunuz

Sürekli Aynı Hareketleri Yapıyorsunuz

Yapmaktan keyif aldığını, çok sevdiğiniz ve iyi yaptığınızı düşündüğünüz hareketler, gerçekten sizin sürekli gelişmenizi sağlıyor mu? Dünyaca ünlü antrenörler, “İnsanlar bench press ve biceps curl’ü her antrenmanda uyguluyorlar. Şayet vücudunuzdaki zayıf bölgeleri güçlendirmek istiyorsanız, antrenman programlarınıza yeni hareketler eklemeniz gerekebilir. “Devamlı aynı bölgeyi çalıştırmak, yarardan çok zarar getirir” diye uyarıyorlar antrenörler.

Çözüm

Antrenman esnasında uyguladığınız tüm hareketler kaldırma, itme, çekme, eğilme gibi basit koordinasyonlar içermesine dikkat etmelisiniz. Basiy koordinasyonlar sayesinde birden fazla kas grubunu çalıştıran squat, deadlift gibi çok eklemli bileşik hareketleri tercih ederek kas kütlenizi büyütmeniz hiçte zor değil.

Ağır Kaldırmada Ağırlığı Çok Hızlı İndiriyorsunuz

Ağır Kaldırmada Ağırlığı Çok Hızlı İndiriyorsunuz. Antrenmanlarınızda ağırlıkları hızlı kaldırmanız, size kendinizi dünyanın en güçlü adamı gibi hissettirmeyi sağlayabilir fakat ağırlığı indirme evresi de kaldırma evresi kadar hayatidir bir durumdur. Ağırlığı indirirken hızlı hareket etmek kaslarınızdaki bağları negatif etkilediğini söylemeliyiz. Çalışmalarınızdan maksimum faydayı sağlamak istiyorsanız, ağırlığı biraz azaltmalı ve tekrarlarınızı daha yavaş yapmaya özen göstermelisiniz.

Çözüm

Antrenman tekrarlarınızda ağırlığı 3 saniyede indirin ve aşağıda 2 saniye tutmaya çalışın. 1 saniyede kaldırın ve kaldırdığınızda 2 saniye tutmayı deneyin. Bu şekilde devam ederek, bir çözüm sağlayabilirsiniz.

Yeteri Kadar Isınmıyorsunuz

Yeteri Kadar Isınmıyorsunuz

Net olarak belirtmekte yarar var ki; ısınmak gerçekten çok önemli bir başlangıçtır. Bilmeliyiz ki iyi ısınma, aynı zamanda iyi antrenman demek oluyor. Isınma yardımı ile sakatlık riski azalır, hareket açıklığı artar, beyin ile kaslar arasındaki etkileşimi yükseltmeyi sağlar. Antrenmanlarınızın en başına birkaç hafta boyunca ısınma hareketleri eklemeli ve ısınmanın ne kadar büyük fark yarattığını kendiniz görmelisiniz.

Çözüm

Antrenmanda o gün çalıştıracağınız bölgeyle alakalı egzersizlerden bazılarını, çok düşük ağırlık seçerek birer set halinde uygulamanız gerekiyor.

Ağır Kaldırmada Merkez Bölgenize Önem Vermiyorsunuz

Ağır Kaldırmada Merkez Bölgenize Önem Vermiyorsunuz

Özellikle ağırlıklarla çalışırken, size gerekli konforu sağlayan şeylerden biri de, duruş detaylarına dikkat ederek hareketi düzgün formda pozisyon almak olmalıdır. Bu sebeple mutlaka merkez bölgenizi kuvvetlendirmeniz gerekmektedir. Omurganızın doğal duruşunun bozulmaması sizi ciddi sakatlıklardan koruyacağını bilmeli ve buna göre davranmalısınız.

Çözüm

Ağırlık antrenmanı çalışmalarında, sizin dengenizi sağlayan bölgenin sırt bölgesi olduğunu bilmenizde yarar var. Kuvvetli bir merkez bölge için sırtınızı güçlendiren egzersizleri yapmayı asla ihmal etmemeli, öncelik vermelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap