Refleksif Düşünme Nedir? Nasıl Yapılır?

Refleksif kelimesi köken olarak Fransızcadır ve Türkçemizde kullanılmaya başlanmıştır. Günlük hayatta pek karşımıza çıkmasa da reklefsif düşünme sanat dünyasında, felsefede sürekli konuşulan bir kelimedir. Refleksif kelimesinin Türkçe anlamı ise; öznel veya içgüdüsel olarak tanımlanmaktadır.

Refleksif Ne Demek?

Refleksif kelimesi İngilizcede reflective olarak bilinir ve Türkçeye yansıtıcı olarak çevrilir. Aslında buradaki yansıtıcı dikkatli düşünmeyi göstermektedir. Bir olay örgüsünde neden – sonuç bağlantısı devamlı olarak birbirini etkiliyorsa buna biz refleksif ismi veririz. Bir daire düşünün, bir ucunda neden, diğer ucunda ise sonuç var. Dairede boşluk olmadığı müddetçe sürekli aralarında bir bağ olacaktır.

Refleksif bir nevi beynin sürekli olarak sorgulamasıdır. Yani, neden sonuç ilişki isi olan bir örgü, sürekli aklımızda döner durur, onun üzerine düşünmekten vazgeçmeyiz. Yapılanların, söylenenlerin ne derece doğru olduğu, içerisinde yanlışlar ya da doğruların neler olduğunu sorgulayıp durma olarak adlandırabiliriz.

Her ne kadar edebiyat ve sanatta kullanılsa da sürekli sorgulama işi olunca felsefeye daha yakın olduğunu fark edebilirsiniz.

Refleksif Düşünme Ne Demek?

Refleksif düşünme, aslında kişinin kendine özeleştiri yapma şeklidir diyebiliriz. İnsan burada kendisini başka bir nesne gibi ele alır, söylediklerini, düşüncelerini, yaptıklarını sürekli düşünür ve eleştirir.

Felsefede en önemli kavramlardan birisi sorgulamadır, refleksif düşünme için sorgulayıcılık olmazsa olmazdır.

Yaşanan bir olaydaki neden – sonuç bağlantısı devamlı olarak kafada dönmeye başlar. Refleksik düşünmeye sahip kişi devamlı aynı konu üstünde düşünmeye devam eder. Eğer bir soruna ya da soruya yanıt arıyorsanız refleksif düşünce sayesinde yanıtı kendiniz de verebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap