.
.

2022 Yılı Özel Vergi ve Harç Düzenlemeleri

.
.

2022 Yılı Özel Vergi ve Harç Düzenlemeleri Her sene yenilenen vergi ve harç düzenlemelerinde yenilikler devam ediyor. Yeni kararlar ve yeni harç tutarlarına dair düzenlemeler yapıldı. Vergi oranlarında farklılıklar meydana geldi. Yenilenen bu zamlar, ehliyet, pasaport ve taşıtların çeşitli harçları kapsıyor.

Motorlu taşıtlar vergisi adı altında alınan vergiye %9,11 oranında zam artış göstermektedir. Her yıl gibi Ocak ve temmuz aylarında iki taksit şeklinde ödemek zorunda olunan motorlu taşıtlar vergisi diğer adı ile MTV 2022 yılına özel düzenlemeler getirildi. %9,11 oranında artın zamda motorlu taşıtlar vergisinin zamlı hali 2022 yılının ilk ayı olan ocak ayından da yürürlüğe girecektir.

Araçların Yaşlarına Göre Vergi Ödenekleri
Araçların Yaşlarına Göre Vergi Ödenekleri

1-3 aralığında olan taşıtlar için hacimlerinin 1,3 litre ve 1,6 litre arasında farklılık göstermesiyle birlikte 1831 Türk lirası motorlu taşıtlar vergisi ödemesi belirlenirdi.
Bu özelliklere sahip araçlarınız varsa 1831 Türk lirası motorlu taşıtlar vergisi ödeme yapmanız için vergisiz fiyatının 56 bin 519 Türk lirasını aşmaması gerekir.

Yıllara göre farklılık da oluşmaktadır. 2022 yılından sonra aktif trafiğe açık hale gelen araçlar arasında 1.3 litrenin altında kalan ve vergisiz fiyatı ise 56.519 binden az olan araçlar yıllık şekilde 1051 Türk lirası tutarında motorlu taşıtlar vergisi ödemek zorundadır.

Motorlu taşıtlar vergisinde ödeme zorunluğu her yıl iki defa ödeme almak zorundadır. 2022 yılı içinde vergi zammı oranları motorlu taşıtlar vergisi tarafından %9.11 oranı olarak belirlendikten sonra taşıt sahiplerinin yılda iki kere yani ocak ve temmuz aylarında vergi ücretleri ödemesi beklenir.

Başka İçerik:  Aksesuarlı Araçların Trafik Kasko Sigortası

Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplanması
Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplanması

Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplanması

.

Motorlu taşıtlar vergisi ödeyecek kişinin vergi hesaplanması taşıtının türü, taşıtının yaşı, taşıtının motor hacmine göre farklılıklar sağlar. 2022 yılında artış şekilde gözüken oranın yürürlüğe girmesiyle MTV, kamyon, otomobil, minibüs, otobüs ve kamyonet gibi farlı türden araçlar için düzenlemeler sahiptir.

Kamyon ve otomobil gibi birbirinden tamamen farklı araç tipi motorlu taşıtlar vergisi ödeme yaparken farklı tutarlarda ödeme yapmaktadır.
Kamyonun silindir hacmine ve yaşına göre diğer yandan otomobilinde yaş ve oturma kapasitesine göre motorlu taşıtlar vergisi belirlenmektedir.

2022 Yılı İçin Pasaport Harçlarında Yapılan Düzenlemeler
2022 Yılı İçin Pasaport Harçlarında Yapılan Düzenlemeler

2022 Yılı İçin Pasaport Harçlarında Yapılan Düzenlemeler

Yeniden düzenlenen 2022 yılına özel motorlu taşıtlar vergisine yapmış olunun zamma ek olarak başka harçlara da zam uygulanıldı. Her sene ekim ayının içerisinde yurt içi üretici paranın endeksi ile 2022 yılında geçerli olmak üzere tüm vergi, harç ve cezalara 2022 yılında %9,11 oranında zam olduğu acılanıldı.

 2022 yılının ocak ayından itibaren geçerli olacak olan zam ile birlikte, pasaport vergisinin zammında da artış bekleniliyor. Pasaport harçları her sene düzenli şekilde oranı belli olacak şekilde zamma tabii tutulur. Bundan dolayı harç güncellemelerinde çeşitlilik söz konusudur.

2022 Yılı Pasaport Harç Fiyatları

Güncellenme yapılmış olan pasaport harçları arasında altı aylık pasaport harç bedelinden ve dört yıl ve üzeri pasaport harç bedeline kadar toplan pasaport harçları yer almaktadır. Hepsine ayrı ayrı harç vergisi oluşturuldu.

2022 yılında pasaport ücretleri arasında yer alan altı aylık pasaport için harç bedeli olarak 227,27 Türk lirası olarak belirlenmiştir. Bunla birlikte eğer bir yıl boyuncu geçerliliğini aktif olacak bir pasaport almak isterseniz, bir senelik pasaport 332,13 Türk lirası şeklinde ödeme yapacaksınız.

 İki yıl boyunca belirli aralıklar da ülke dışına çıkış sağlayacaksanız şayet 2022 yılının ilk aylarından sonra yürürlüğe girmesi beklenilen iki yıllık pasaport harç ödemesi yapmanız gerekir. İki yıllık harç bedeli ise 542,27 lira şeklinde güncellendi.

.

Başka İçerik:  Kasko Değer Listesi Nedir?

Yenilenmiş şekilde 2022 yılında yürürlüğe girmesi planlanan Ehliyet Harç Güncellemesi
Her sene ehliyet, pasaport ve çeşitli vergilere getirilen zamlar vardır. Bunlar her yıl getirilmesi zorunludur. 2022 harç fiyatları ehliyet harçlarını da kapsamaktadır. Her yıl ekim ayında bir sene boyuncu oluşan ortalama üretici fiyat artışı alt taban alınarak belirlenen oranda 2022 yılı için %9,11 oran olarak belirlendi.

Bu belirlenen oranda pasaport harcı başlangıç olmak üzere ardından vergi harçları ve en son ise ehliyet harcı eklenmiştir. Harç fiyatlarında güncellenmesinin arasında ise ehliyet, trafik cezaları, pasaport, cep telefonu gibi farklı harçlarda bulunmaktadır.

 2022 yıllının ocak ayından itibaren geçerli olmak zorundadır. %9,11 oranında oluşan tüm vergilerle birlikte cezaları da kapsam alanındadır. TÜFE enflasyon oranına baz alınarak belirlenen bu oranlar sonucunda 1 Ocak 2022 tarihinde yani yılın ilk zamanından itibaren ehliyet harçları geçerlilik sağlayacaktır.

Ehliyet Harçları İçine Dahil Olan Masraflar

Ehliyet harçları içerisinde Polis Vakfı, değerli kâğıt bedeli ve ehliyetin kendi fiyatı da yer alınmaktadır. A1 sınıfında ehliyet almak isteyen bir kişi yeni yılda 530 Türk lirası ödeme yaptıktan sonra alabilir.

Bunlara ek olarak A2, F ve A sınıfı ehliyet almak isteyen kişiler için 530 Türk lirası vergi harcı ödemesi yapılması bekleniyor. Manuel ve otomatik B sınıfı ehliyet almak isteyen kişiler ise 2022 yılı için 1078 Türk lirasını gözden çıkartması beklenilmektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap