Yaprak Salamurası Nasıl Yapılır? Evde Salamuranın Püf Noktaları

Salamura denildiğinde daha çok doğal yaşama elverişli yerler akla geliyor. Eskiden beri köylerde, kasabalarda sık sık yapılan bir uygulamadır.

Ancak günümüzde şehir merkezlerinde de yapılıyor. Çünkü yılın her mevsimi tüm yiyecekleri tüketmek istiyoruz. Yaprak için asma ekebilir ve  bu şekilde temin edebilirsiniz. Yine satılan yaprakları kendiniz ev ortamında salamura yaparak saklayabilirsiniz.

Eğer salamura yapılmazsa asma yapraklarının ömrü çok uzun olmayacaktır. Hatta sebzeler ve bazı et türleri için de uygulanan bir metot olarak düşünülebilir.

Temelinde tuzlu suyun içerisine yatırılarak oluşturulan bir doğal fermantasyon süreci yatıyor. Bu sürecin sonunda da aylar boyunca doğal ve ilk günkü tazeliğini koruyan yapraklara sahip olabiliyorsunuz.

Yaprak Salamurası Yapmanın İncelikleri

Yaprak sarma için hazırlık sürecinin en önemli kısmı salamuradır. Daha doğrusu dilediğiniz zaman sarma yapabilmeniz için salamura yapılmış yapraklara ihtiyacınız vardır.

Son derece basit bir işlem olmasının yanı sıra bazı detaylara vurgu yapmamız gerek. Çünkü doğru yöntemler uygulandığında başarılı bir sonuç almak mümkün olacaktır.

İçerisinde A, B6, C, E, K vitaminleri barındıran, minerallerle sağlıklı yaşam için önemli bir yer kaplayan besinler arasındadır. Zeytinyağı ile yapıldığında da sağlıklı beslenme koşullarını karşılamaktadır.

Bu doğrultuda salamura yapıldığında uzun süreler boyunca tüketilmeye hazır hale geliyor. Salamuranın en önemli detayı ise tuz oranı olarak yorumlanıyor.

Çünkü malzemelere bakıldığında kaya tuzu ve sudan başka bir şey yok. Yani bu doğal fermantasyonun kilit noktasında tuz miktarı var. Genellikle asma yaprağının miktarı ile suyun miktarı aynı standartlarda tutuluyor. Bu nedenle salamura kavanozlarında iç içe geçmiş olarak görüyoruz.

Yapılışında kaya tuzu kullanılmasından ötürü miktarı aşağı yukarı belirlemeniz gayet doğal. Fakat 2 kilo yaprak için 2 litre su eklediğinizi varsayarsak bunun için en az yarım kilo kaya tuzunu suyun içerisine dahil etmeniz gerek.

Ayrıca yapılış tarzı farklı bölgelerde değişkenlik gösterse de en iyi sonucu almak için öncelikle kavanozun içerisine suyu doldurun ve üzerine tuzu boşaltın.

Ardından tuzu güzelce karıştırarak homojen bir biçimde dağıldığından emin olun. Salamura yaparken tuz oranına dikkat etmek ilave tuz aşamasında daha önemlidir. İlave tuz ise her yaprak demetinin üzerine eklenmektedir.

İlk başta eklenen yarım kilo kaya tuzundan bağımsız olarak belli bir miktar yaprağı kavanozun dibine yerleştirdikten sonra elinizle bastırmanız gerekiyor. Böylece üzerine su bardağıyla kaya tuzunu ekleyerek üzerine yeni bir demet dizmeye başlıyorsunuz.

Salamura için koyulan su zaten tuz oranı açısından yüksek. Ekstradan demetler arasına da tuz eklendiğinde tam koruma sağlanabiliyor. Yaprakları belli aralıklarla sıkı sıkıya bastırarak işlemleri sırasıyla devam ettirin.

Su oranını yapraklara göre ayarlamanız işinize yarayabilir. Kavanozu tamamıyla doldurmanız durumunda dibe koyduğunuz yapraklar yukarıya doğru çıkabilir. Bunun için bir miktar su sonrasında yaprakları dizmeli, ardından tekrar su ilave edip dizmeye devam etmelisiniz.

Bazı salamura yöntemlerinde en büyük sorunların başında da tuz oranının çok yüksek olması geliyor. Bunun için çözüm ise oldukça basit. Yapmanız gereken şey sarma sarmak için yaprakları çıkarmak ve sarım işlemini tamamlamak.

Ardından pişirme aşamasına geçince ilk önceliğiniz patatesleri yuvarlak dilimler şeklinde doğramak olmalıdır. Tencerenin en altına patates dilimlerini üstüne ise sarmayı dizerek doldurun.

Ardından üstüne de bir sıra patates dizdikten sonra bu şekilde pişirin. Böylece patatesler yapraklardaki yüksek tuz miktarını dengeleyecektir.

Eğer çok fazla sarma yapmayacaksanız alta ve üste patates dizdiğiniz gibi iki sıra sarmanın arasına da patates dizmenizi öneririz. Lezzet açısından çok daha iyi sonuçlar verecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap